Пътят на училището към по-здравословно хранене

АЛИ ДЖОУНС/Horizon Последна промяна на 26 март 2024 в 00:00 3435 0

Полски ученици се учат да се хранят здравословно

Кредит Flickr | Piotr Malecki (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)

Полски ученици се учат да се хранят здравословно.

Предлагането на питателни ястия на учениците може да подобри храненето и да противодейства на затлъстяването в Европа.

Когато удари звънецът за обяд в първоначалното училище „Санкта Мария“ в белгийския град Льовен, стандартните пакетирани ястия отсъстват от менюто на десетки огладнели деца. 

Вместо това учениците получават прясно приготвена, топла биологична вегетарианска храна, която се доставя ежедневно в училищния стол. Ястията идват с велосипед от близки, специално изградени кухни, собственост на Foodatelier César — услуга, създадена от родител, желаещ да популяризира здравословното хранене. 

Впечатляващо меню

Учениците участват в проект, получил финансиране от ЕС, за да подобри хранителната стойност на ястията, сервирани в училищата в Европа. Наречен SchoolFood4Change, четиригодишният проект продължава до края на 2025 г.

В „Санкта Мария“ и две други училища в Льовен, средновековен град, разположен на 25 километра източно от белгийската столица Брюксел, новото меню е въведено през ноември 2023 г. Известна съпротива, усетена в началото от страна на децата, отслабва постепенно с привикването им към тази кухня според Том Бергман, родителят, стоящ зад организирането на кетъринг услугата.

„Забелязваме, че начинът, по който се поднася храната, кой я поднася и какво прави, за да мотивира децата, имат дори по-голяма роля от самия вкус, когато искаме да ги накараме да опитат нови неща“, казва Бергманс, местен архитект, чиито две деца също трябва да опитват новите предложения в училище.

В проекта SchoolFood4Change участват общо 3000 училища и 600 000 деца в цяла Европа. Представени са градове от 11 държави в ЕС освен Белгия: Австрия, Германия, Дания, Естония, Испания, Италия, Словакия, Унгария, Франция, Чешката република и Швеция.

Целта е здравословната храна да стане нормална част от живота на децата. С нарастващия процент на затлъстяване в Европа и повишаването на осведомеността за заплахите за околната среда от промишленото земеделие, идеята е да се накарат младите хора да ценят хранителни навици, от които имат полза както хората, така природата.

Цялостен поглед

Финансираният от ЕС проект се управлява от европейския клон на глобална мрежа на местни и регионални управи, позната като ICLEI

„Вниманието ни е насочено не само към осигуряването на храна на масата, но и към това как тя стига до нея, както и към възможността, от образователна гледна точка, да се подпомогне насърчаването на по-здравословни хранителни режими и навици“, казва Амалия Очоа, ръководител на секцията за устойчиви продоволствени системи в офиса на ICLEI във Фрайбург, Германия.

Кой произвежда храната, откъде идва и как се приготвят ястията — всичко това е от първостепенна важност за проекта SchoolFood4Change в съответствие с целите на ООН за устойчиво развитие и стратегията на ЕС От фермата до трапезата

В рамките на така наречения от тях „цялостен подход към училищното хранене“ проектът насърчава сътрудничеството между малките ферми, училищата, местните доставчици на храни и заведения за хранене.

„Този подход е насочен към по-голямата картина — постигането на здравословна и устойчива култура на хранене във и около училищата, включително при обществените поръчки за доставка на храни, обучението на готвачите в училищните столове и включването на готвачите и фермерите, които отглеждат храната, в работата с децата“, казва Очоа.

Като осигурява на всяко участващо дете поне едно здравословно хранене всеки ден в училище, проектът допринася и за една от целите на ЕС: осигуряване на безплатна храна в училище за всички нуждаещи се деца в Европа.

През 2022 г. почти един на всеки четирима души на възраст под 18 години в ЕС е бил изложен на риск от бедност или социално изключване.

„За децата от семейства в неравностойно положение обядът може да е единственото пълноценно хранене, което получават“, казва Очоа. „Някои училища отправят поглед и към сутрешната закуска, тъй като много деца идват на училище с празен стомах.“ 

Тя казва, че много от градовете, участващи в SchoolFood4Change, работят с училища в по-необлагодетелстваните райони, но не изключително, тъй като децата се възприемат като уязвима група като цяло.

Влияния върху затлъстяването

Бедността може да увеличи вероятността от затлъстяване, като ограничава достъпа на хората до здравословна храна.

Приблизително едно на всеки три деца в Европа е с наднормено тегло или живее със затлъстяване според доклад от 2022 г. на Световната здравна организация.

Затлъстяването, което може да доведе до заболявания като диабет и рак, привлича вниманието на професор Франко Саси, директор на Центъра за икономика на здравеопазването и иновации в политиката към Имперския колеж в Лондон, Обединеното кралство.

Той ръководи финансиран от ЕС изследователски проект, който проучва разпространението на затлъстяването при децата в европейските държави и политическите инициативи в отговор на този проблем, които биха били най-ефективни.

Наречен STOP, проектът приключва през ноември 2022 г., след повече от четири години работа, и събира изследователи от цяла Европа, както и от Нова Зеландия и САЩ. 

Като използват най-модерни техники за измерване на биомаркери при децата и за идентифициране на основните фактори, свързани със затлъстяването, експертите стигат до заключението, че то започва още преди раждането. 

Здравето на двамата родители още преди зачеването, и особено на майката по време на бременността, играе важна роля. Това подсказва, че за да се справим със затлъстяването при децата, трябва да обърнем внимание на здравето на младите майки.

„Жените в детеродна възраст трябва да имат възможност за здравословен начин на живот и да живеят в среда, която е благоприятна за избора на здравословни храни“, казва Саси.

Връзка с бедността

Изследванията по проекта STOP също потвърждават връзката с бедността.

Животът в неблагоприятни социално-икономически условия води до редица рискови фактори за затлъстяването според проекта. 

Тези фактори включват кварталите, в които няма зелени пространства и в които е трудно или не е безопасно за децата да се разхождат, има прекалено много хранителни магазини, които обичайно продават малко или въобще не продават пресни плодове и зеленчуци, а има голям дял от заведения за бързо хранене. 

Проектът STOP също така установява, че децата, които получават повече от 30 % от калориите си от свръхпреработени храни — нездравословни храни — е много по-вероятно да започнат да страдат от затлъстяване още в ранна възраст. 

Саси твърди, че регулирането е ефективен начин, по-който може да се улесни здравословният избор, не само като се ограничава броят на заведенията за бързо хранене в квартала, но и като се насърчават доставчиците да произвеждат по-здравословни продукти. 

„Стимулирането на промишлеността да преосмисли състава на продуктите улеснява хората с нисък социално-икономически статус да възприемат здравословен начин на хранене“, казва той. 

В Обединеното кралство например въвеждането на данък върху подсладените напитки предизвиква спад в потреблението им и подтикна производителите да намалят съдържанието на захар с 40 %. 

Проектът STOP предлага такива данъци да се налагат по-широко по отношение на хранителните продукти и напитките. 

Обратно в училище 

Изследователите проучват начини за подпомагане на семействата да се справят с проблемите с теглото при децата и за въвеждане на програми за предотвратяване на затлъстяването в редовните училищни дейности.

Проектът тества приложение за родители, предназначено за насърчаване на физическата активност на децата и подобряване на избора на здравословна храна. 

С негова помощ родителите на деца в предучилищна възраст могат да въвеждат приема на сладки храни, както и на плодове, зеленчуци и напитки. В края на всяка седмица постъпва обратна информация, както и редовни известия със съвети, съобразени с текущото хранене и насоки за упражнения за децата. 

Приложението е изпробвано в Испания, Румъния и Швеция от 150 семейства. Докато резултатите все още се анализират, приложението може да направи по-достъпно и по-ефективно лечението на затлъстяването в ранна детска възраст според Саси.

Екипът на STOP работи и с национални агенции за обществено здравеопазване в шест европейски държави — Естония, Испания, Италия, Португалия, Словения и Финландия — за да идентифицира пречките пред засилване на програмите за физическа активност в училищата.  

Вдъхновение получават от училищна програма в Словения, която подобрява достъпа до спорт и редовно следи физическото състояние на децата, като предоставя база за сравнение на учениците и семействата им. 

Макар че подобни програми струват пари, те трябва да се разглеждат като дългосрочни инвестиции в общественото здраве според Саси. 

„В общата схема на нещата, в сравнение с управлението на училищата по принцип, това е дребна инвестиция, която е необходима“, казва той. „Мярката е оправдана от гледна точка на ползите занапред, включително по отношение на намалението на бъдещи разходи за здравеопазване.“

Междувременно, обратно в Льовен, Бергманс изтъква, че с малко въображение може да се помогне на децата да преодолеят съпротивата срещу по-здравословните храни и дори в крайна сметка да ги заобичат. 

Той разказва, че в едно от белгийските училища, участващи в проекта SchoolFood4Change, учениците, проявили желание да опитат ядене, на което се мръщят, получават като признание лъжица в златен цвят.

„Особено за по-малките деца това води до коренна промяна“, казва Бергманс.

Изследванията в тази статия са финансирани от програма „Хоризонт“ на ЕС. Възгледите на интервюираните лица не отразяват непременно позицията на Европейската комисия. 

Повече информация

Тази статия е публикувана за пръв път в Horizon, списанието за изследвания и иновации на ЕС.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !