Ярък метеор озари небето над Видин (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 12 юли 2023 в 07:36 4969 0

Кредит UK Meteor Network

Стотици хора от Северозападна България и Румъния съобщиха тази нощ в социалните медии, че са видели ярка светлина в небето и са чули силен тътен.

Небесното тяло се е взривило в атмосферата и вероятно е било с размери между топка за тенис и футболна топка според доцент Никола Петров, директор на националната астрономическа обсерватория Рожен.

Ученият добавя в интервю за Нова телевизия, че голямата скорост от порядъка между 20 и 70 км в секунда на тези небесни тела, с която навлизат в атмосферата, обуславя силния тътен, за който съобщават очевидците.

"Именно заради голямата скорост на тези каменни късове, навлизайки в земната атмосфера, те се нагряват силно и изгарят, и ние виждаме горящата следа", продължава астрономът. И добавя, че средно годишно между 25 и 30 000 такива тела - с размерите между яйце на кокошка и футболна топка - пресичат атмосферата на Земята.

"Като цвят беше жълтеникаво, като взрив – озари небето подобно на мощна мълния. Веднага разбрахме, че е или към Видинско, или още по нататък – към Румъния", заявява пред Нова телевизия Пенчо Маркишки, добавяйки че тялото се определя като болид.

По това време на годината могат да се наблюдават два метеорни потока – Южните делта-аквариди и Алфа-каприкорниди. 

Няма данни за пострадали и щети.

Малко вероятно е да са паднали на земята части от болида, които да са оцелели при преминаването през атмосферата.

Заради повтаряната често грешка, че "в небето имало метеорит", ще напомним, че правилният термин е "метеор" , тялото над Видин не може да се метеорит – това е терминът за намерените на повърхността на земята парчета. 

Ето кратка информация за видовете и термини, свързани с метеорите:

Различни видове метеори

Метеорите могат да бъдат категоризирани въз основа на техния размер, яркост и близост до Земята. Има метеори, които отскачат от горните слоеве на атмосферата и отново навлизат в космоса, докато някои се разпадат и се разнасят по небето при ярка светлина.

Най-известният от „прелитащите“, 1972 Great Daylight Fireball, е навлязъл в земната атмосфера, преминава през небето на Юта и се движи с15 километра в секунда. Метеорът излиза от атмосферата над Алберта, Канада, свидетели на което са хиляди хора.

Един от видовете метеори са огнените топки, които могат да варират по размер от баскетболна топка до малък автомобил и вероятно са най-често срещаният тип. Някои експерти твърдят, че огнените топки са ярки и по-дълготрайни.

Междувременно болидът е още по-ярък и по-масивен и често експлодира в атмосферата, където звуците могат да се чуят и усетят на земната повърхност. Някои от тях са класифицирани като огнени топки, които произвеждат гръм.

И накрая, суперболидът е по-ярък от болид и създава голяма експлозия, която може да се превърне в природно бедствие и да представлява опасност за хората. През 2013 г. суперболид премина над Челябинск, Русия, като експлозията му може да се сравни с 500 килотона тротил.

Кредит: Pixabay/urikyo33

Какви са различните видове космически скали?

Астероидът представлява голям къс скала, останал от началото на Слънчевата система или образуван от сблъсъци на космически тела. Повечето са разположени между Марс и Юпитер в Главния астероиден пояс.

Кометата е подобна на астероид, покрита е с лед от въглероден диоксид, метан и вода и други съединения. Описва се често като мръсна снежна топка. Орбитите на кометите са силно сплеснати, простиращи се между Слънцето и отвъд орбитата на Нептун, Пояса на Кайпер, дори Облака на Оорт.

Метеори астрономите наричат проблясъка на светлина в атмосферата, когато изгарят космически отломки.

Самият отломък се нарича метеороид. Повечето са толкова малки, че се изпаряват напълно в атмосферата.

Ако някой метеороид стигне до Земята, се нарича метеорит.

Метеорите, метеороидите и метеоритите обикновено произхождат от астероиди и комети. Например, ако Земята преминава през опашката на комета, голяма част от отломките изгарят в атмосферата, образувайки метеорен поток.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !