Експериментално хапче за отслабване действа по-ефективно от Оземпик

Ваня Милева Последна промяна на 12 март 2024 в 00:00 4786 0

Преорално лекарство за отслабване може да помогне на хора със затлъстяване, които не харесват игли

Кредит Kseniya Ovchinnikova/Getty Images

Преорално лекарство за отслабване може да помогне на хора със затлъстяване, които не харесват игли

Експериментално хапче изглежда ще доведе до по-голяма загуба на тегло от съществуващите инжекционни лечения като Ozempic, Wegovy и Mounjaro, въз основа на резултатите от ранните проучвания, докладвани на 7 март.

Лекарството, наречено амикретин (amycretin), предизвиква отслабване с 13% от теглото за три месеца, повече от два пъти от количеството, наблюдавано при Ozempic и Wegovy конкретно.

"Този ​​подход изглежда малко по-вдъхновяващ от ограничените данни, с които разполагаме“, отбелязва Даниел Дракър (Daniel Drucker) от Университета на Торонто в Канада.

Резултатите са от плацебо-контролирано изпитване, продължило три месеца, така че е твърде рано да разберем как амикретинът се сравнява с другите лекарства за дългосрочна ефективност и безопасност, коментира Дракър, който не е участвал в изпитването, но се е консултирал с производителя Novo Nordisk, както и други фармацевтични фирми.

Лекарството за диабет Ozempic и лекарството за отслабване Wegovy са две търговски марки на съединението семаглутид. Те действат като имитират чревен хормон, наречен GLP-1, който обикновено се освобождава след хранене. Това кара хората да се чувстват сити, намалява апетита им и засилва освобождаването на хормона инсулин, регулиращ кръвната захар.

Семаглутидът води до загуба на около 15% от телесното тегло, след като е бил приеман в продължение на една година, въпреки че теглото след това се задържа на достигната стойност и хората трябва да продължат с инжекциите дългосрочно или има тенденция за възстановяване на теглото в т.нар. "йо-йо ефект" .

Друг инжекционен препарат за отслабване - тирзепатид - бе пуснат миналата година, продаван под търговската марка Mounjaro, известна още като Zepbound. Това имитира GLP-1 и допълнителен чревен хормон, наречен GIP. Изглежда, че Mounjaro води до загуба на около 21% от теглото през първата година и пет месеца на употреба, преди загубата на тегло да достигне плато.

Амикретинът обаче имитира GLP-1 и различен хормон, наречен амилин, което изглежда го прави още по-мощен – поне през първите три месеца от лечението. Хората, приемащи амикретин, са загубили 13% от теглото си през този период, съобщава наскоро Novo Nordisk според статия на Reuters. Хората, приемали плацебо хапчета, са загубили 1%. Това е повече от еквивалентните цифри за Wegovy и Ozempic, от 6%, и за Mounjaro, от около 7.5%.

Но все пак можем да се направят изводи как лекарствата ще действат в дългосрочен план, когато се сравняват при абсолютно същите обстоятелства в едно проучване, коментира Дракър, но "това не са директни изпитания."

Ima o]e edna ugoworka - лекарства, които действат, имитиращи GLP-1, се използват повече от десетилетие за лечение на диабет тип 2 и така техният профил на безопасност е добре проучен, което не може да се каже за аналозите на амилин.

От Novo Nordisk заявяват, че страничните ефекти на амикретин са подобни на тези на Wegovy, които обикновено са гадене, повръщане и диария, особено за хора, които увеличават дозата твърде бързо. 

Какво въздействие биха имали 15% загуба на тегло? Ако човекът има много да сваля, това няма да е достатъчно, за да влезе в норма, но ако някой започне лечение, докато е на прага на затлъстяването – с индекс на телесна маса (ИТМ) 30 – това ще понижи неговия ИТМ до 25.5 , на косъм от категорията за здравословно тегло, дефинирана като ИТМ от 25.

Предлагането под формата на таблетки би било голямо предимство за хората, които не обичат инжекциите, отбелязва Даниел Чансълър (Daniel Chancellor) от анализаторите на глобалния фармацевтичен бизнес Citeline. "Едно орално хапче е много привлекателно".

Източник: Experimental weight loss pill seems to be more potent than Ozempic, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !