Луната всъщност слабо влияе на менструалния цикъл

Ваня Милева Последна промяна на 18 април 2024 в 00:00 1744 0

Оставете дневника на лунния цикъл, дами: ново изследване казва, че календарът вече е във вас

Кредит Flickr (CC BY 2.0 DEED)

Оставете дневника на лунния цикъл, дами: ново изследване казва, че календарът вече е във вас

Оставете дневника на лунния цикъл, дами: ново изследване казва, че календарът вече е във вас.

За много хора по света идеята, че менструалният цикъл на жените се управлява от Луната, има дълбоки корени. Всъщност Чарлз Дарвин предполага, че тази лунна връзка идва от времето на нашия вид като обитаващи крайбрежието същества, които са живели в синхрон с приливите и отливите.

Но ново проучване, публикувано в списанието Science Advances, разкрива, че тези цикли вероятно не следват 29,5-дневните цикли на Луната, а вместо това се управляват от вътрешните часовници на женското тяло.

Нещо повече, те установяват, че всяка лунна връзка, която е налице, се различава в зависимост от континента. Учените забелязват, че в Европа например менструалният цикъл обикновено започва по време на нарастващия полумесец, но при жените в Северна Америка той по-често започва при пълнолуние.

Менструалните цикли обикновено имат ежемесечна закономерност, но механизмите, които определят тази закономерност, са загадъчни. За да разберат по-добре как действат те, изследователите анализират данните от почти 27 000 менструални цикъла на повече от 3 000 европейски и северноамерикански жени. По-конкретно те проследяват първия ден на менструацията във всеки от тези цикли.

Те установяват, че между менструалния и лунния цикъл има съвсем слаба връзка, противно на някои популярни схващания. Фактът, че корелацията варира в различните континенти, подкрепя теорията им; според тях това е индикация, че всяка лунна корелация всъщност вероятно се дължи повече на фактори, свързани с начина на живот (като циклите сън-бодърстване), отколкото на Луната.

Все пак авторите посочват, че в общности, където жените са повече изложени на лунна светлина, влиянието на Луната върху менструалния цикъл може да е по-силно.

По-вероятно е обаче, се казва в статията, вътрешният часовник на организма, известен като "циркаден часовник", да поддържа ритъма на женските яйчници.

Това е така, тъй като данните разкриват нещо, което изследователите наричат "фазови скокове", когато вътрешният часовник на жената излиза от синхрон с редовната продължителност на цикъла и се самокоригира, преминавайки към следващото стабилно състояние.

"Ако цикълът се удължи по някаква причина, този процес, базиран на часовника, се адаптира, за да го съкрати бързо", разказва авторът на статията д-р Клод Гронфие (Claude Gronfier) пред BBC Science Focus.

Скоковете във фазите са признак на явление, известно като "относителна координация", типично за циркадните часовници. Един от примерите за това, казват учените, е усещането за несинхронност, което се появява, след като сте пътували в различни часови зони.

В други области на човешкото здраве, включително рак, нарушения на съня и депресия, учените са използвали хронобиологични подходи (което означава свързани с биологичния часовник на организма) като светлинна терапия, за да намерят успешни лечения. Това ново изследване открива възможности за подобни и нови медицински методи за лечение на нарушенията на овулацията - които дори биха могли да помогнат за подобряване на плодовитостта.

"Предстои ни много работа и се надяваме колегите ни да се впуснат заедно с нас в това, което може да бъде бъдеща област на циркадната медицина", заявява Гронфие.

Справка: René Ecochard et al. ,Evidence that the woman’s ovarian cycle is driven by an internal circamonthly timing system. Sci. Adv. 10, eadg9646(2024). DOI: 10.1126/sciadv.adg9646

Източник: Here’s how the Moon actually impacts your menstrual cycle - new study, BBC Science Focus

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !