Всякакво движение, а дори и спането, е по-добро за сърцето от седенето, показват нови изследвания

Ваня Милева Последна промяна на 16 ноември 2023 в 00:00 3850 0

По-добре да спим, отколкото да седим

Кредит Pexels, Public Domain Certification

Проучване на Университетския колеж в Лондон и Университета в Сидни показва, че заместването на само няколко минути ежедневно седене с умерени физически упражнения може да бъде от голяма полза за здравето на сърцето. То показва също така ползата от леката активност, стоенето и спането в сравнение със седенето. Това откритие, част от изследване, включващо повече от 15 000 души, подчертава значителното въздействие върху здравето на дори малки промени в ежедневната физическа активност.

Замяната на седенето с дори няколко минути умерена физическа активност дневно осезаемо подобрява здравето на сърцето според ново изследване на Университетския колеж в Лондон (UCL) и Университета в Сидни.

Проучването, публикувано в European Heart Journal, е първото, което оценява как различните модели на активност през 24-те часа на денонощието са свързани със здравето на сърцето. 

Глобално въздействие на сърдечносъдовите заболявания

Сърдечно-съдовите заболявания, които се отнасят до всички заболявания на сърцето и кръвообращението, са причина номер едно за смъртност в световен мащаб. През 2021 г. те са били причина за един от всеки три смъртни случая (20,5 млн.), като коронарната болест на сърцето е най-големият убиец. От 1997 г. насам броят на хората, живеещи със сърдечносъдови заболявания в света, се е удвоил и се очаква да продължи да нараства [1].

Подробности за проучването

В това проучване изследователите от Университетския колеж в Лондон анализират данни от шест проучвания, обхващащи 15 246 души от пет държави, за да видят как двигателната активност през деня е свързана със здравето на сърцето, измерено чрез шест общи показателя [2]. Всеки участник използва носимо устройство на бедрото си, за да се измерва активността му през 24-те часа на денонощието, и измерва здравето на сърцето му.

Изследователите установяват, че времето, прекарано в извършване на умерено интензивна дейност, осигурява най-голяма полза за здравето на сърцето, следвано от леката активност, стоенето и спането, в сравнение с неблагоприятното въздействие на седящото състояние.

Екипът моделира какво би се случило, ако човек заменя различни количества от едно поведение с друго всеки ден в продължение на една седмица, за да оцени ефекта върху здравето на сърцето за всеки сценарий.

Замяната на седящото състояние със само пет минути умерено-интензивна активност е имала забележим ефект върху здравето на сърцето.

Количествено определяне на ползите

За 54-годишна жена със среден ИТМ от 26,5 например 30-минутната промяна се изразява в намаляване на ИТМ с 0.64, което е разлика от 2.4 %. Замяната на 30 минути ежедневно седене или лежане с умерени или интензивни физически упражнения може да се изрази и в намаляване на обиколката на талията с 2.5 см (2,7%) или намаляване на гликирания хемоглобин с 1.33 ммол/мол (3.6%) [3].

Експертни мнения

"Големият извод от нашето изследване е, че макар малките промени в начина на движение да имат положителен ефект върху здравето на сърцето, интензивността на движението е от значение. Най-благоприятната промяна, която наблюдавахме, бе заместването на седенето с умерена до интензивна активност, която може да бъде бягане, бърза разходка или изкачване на стълби - на практика всяка дейност, която повишава сърдечната честота и ви кара да дишате по-бързо, дори за минута-две", заявява д-р Джо Блоджет (Jo Blodgett), първи автор на проучването от UCL Surgery & Interventional Science и Institute of Sport, Exercise & Health.

Изследователите изтъкват, че макар времето, прекарано в енергична дейност, да е най-бързият начин за подобряване на здравето на сърцето, има начини за извличане на полза за хора с всякакви възможности - просто колкото по-ниска е интензивността на дейността, толкова повече време е необходимо, за да се види осезаема полза. Използването на бюро за правостоящи в продължение на няколко часа на ден вместо за седящи например е промяна за сравнително голям период от време, но също така е промяна, която може да се интегрира в работния режим сравнително лесно, тъй като не изисква ангажиране на време.

Потенциал за най-голямо въздействие

Установено е също така, че най-малко активните хора могат да извлекат най-голяма полза от промяната на поведението си от седящо към по-активно.

"Ключова новост в консорциума ProPASS е използването на носими устройства, които по-добре разграничават видовете физическа активност и стойка, което ни позволява да оценим с по-голяма точност въздействието върху здравето дори на фините вариации", посочва професор Емануел Стаматакис (Emmanuel Stamatakis), съавтор на проучването от Центъра "Чарлз Пъркинс" и Факултета по медицина и здравеопазване към Университета в Сидни.

Макар че резултатите не могат да бъдат изведени като причинно-следствена връзка между поведението на физическо натоварване и състоянието на сърдечносъдовата система, те допринасят за нарастващия брой доказателства, свързващи умерената до интензивна физическа активност в продължение на 24 часа с подобряването на показателите на телесните мазнини. По-нататъшни дългосрочни проучвания ще бъдат от решаващо значение за по-доброто разбиране на връзките между движението и състоянието на сърдечносъдовата система.

Заключителни бележки

"Въпреки че не е изненадващо, че по-голямата активност е полезна за здравето на сърцето, новото в това проучване е, че се разглеждат редица поведения през всичките 24 часа на денонощието. Този подход ще ни позволи в крайна сметка да предоставим персонализирани препоръки за повишаване на активността на хората по подходящите за тях начини", коментира професор Марк Хамър (Mark Hamer), съавтор на изследването от UCL Surgery & Interventional Science и Institute of Sport, Exercise & Health.

"Вече знаем, че физическите упражнения могат да имат реални ползи за сърдечносъдовото здраве и това окуражаващо изследване показва, че малки корекции в ежедневието могат да намалят вероятността за инфаркт или инсулт. Това проучване показва, че заместването дори на няколко минути седене с няколко минути умерена активност може да подобри индекса на телесната маса, холестерола и размера на талията ви, както и да има много други физически ползи", заявява Джеймс Лийпър (James Leiper), асоцииран медицински директор на Британската фондация за сърдечни заболявания.

Бележки

  1. Повече информация за сърдечно-съдовите заболявания може да намерите на сайта на British Heart Foundation.
  2. Проучванията са част от консорциума за прогнозна физическа активност, седене и сън (ProPASS). Здравето на сърцето е измерено с помощта на шест резултата: индекс на телесна маса (ИТМ), обиколка на талията, HDL холестерол, съотношение HDL към общ холестерол, триглицериди и HbA1c.
  3. Гликираният хемоглобин е мярка за средните нива на кръвната захар през последните два до три месеца и е ключов показател при лечението на диабет.

Проучването, подкрепено от Британската фондация за сърцето (BHF) и публикувано в European Heart Journal, е първото, което оценява как различните модели на движение през 24-часовото денонощие са свързани със здравето на сърцето. То е първото доказателство, получено от международния консорциум ProPASS-Prospective Physical Activity, Sitting and Sleep (Проспективна физическа активност, седене и сън).

Справка: “Device-measured physical activity and cardiometabolic health: the Prospective Physical Activity, Sitting, and Sleep (ProPASS) consortium” by Joanna M Blodgett, Matthew N Ahmadi, Andrew J Atkin, Sebastien Chastin, Hsiu-Wen Chan, Kristin Suorsa, Esmee A Bakker, Pasan Hettiarcachchi, Peter J Johansson, Lauren B Sherar, Vegar Rangul, Richard M Pulsford, Gita Mishra, Thijs M H Eijsvogels, Sari Stenholm, Alun D Hughes, Armando M Teixeira-Pinto, Ulf Ekelund, I Min Lee, Andreas Holtermann, Annemarie Koster, Emmanuel Stamatakis, Mark Hamer, ProPASS Collaboration, Nidhi Gupta, Coen Stehouwer, Hans Savelberg, Bastiaan de Galan, Carla van de Kallen and Dick H J Thijssen, 10 November 2023, European Heart Journal.DOI: 10.1093/eurheartj/ehad717

Източник: Any Activity – Even Sleeping – Is Better for Your Heart Than Sitting, New Research Shows, University College London

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !