Древна астрономическа традиция се разиграва на днешния ден в Египет (видео)

Антония Петрова Последна промяна на 22 февруари 2017 в 09:00 16044 0

На днешния ден слънчевите лъчи огряват четирите статуи на Ра-Хоракти, Рамзес II и Амон-Ра, намиращи се във вътрешността на храма на Рамзес II в Абу Симбел, на западния бряг на езерото Насър в южен Египет.

3 200-годишната астрономическа церемония се разиграва по залез слънце два пъти годишно - на всеки 22 февруари и отново на 22 октомври по залез. 

През по-голяма част от годината вътрешното светилище на главния храм в Абу Симбел е потънало в мрак. Но през тези два дни, на които се провежда фестивал в чест на годишнината от рождението и коронацията на фараона Рамзес II, слънчевата светлина нарушава тъмнината и огрява три от статуите вътре. Това трае само 10 минути. Лъчите огряват седящите статуи на боговете на слънцето Ра-Хоракти и Амон-Ра, както и на самия Рамзес II. До тях е статуята на бога на тъмнината Птах (който остава в сянка през цялата година).

Гледката привлича хиляди туристи към Абу Симбел на тези две дати. 

Размес II управлява Египет 66 години от 1270 до 1213 г. пр.н.е. (около 50 години след смъртта на Тутанкамон) и се прославя с битките срещу хетите и сирийците. За да отпразнува своите победи, Рамзес II издига монументи по поречието на река Нил, в които записва своите постижения. 

Главният храм в Абу Симбел, който Рамзес II нарежда да бъде построен край границата с Нубия и Горен Египет, се извисява на 33 метра и е издълбан в пясъчна планина. Четири колосални статуи, високи по 22 метра, охраняват входа на храма. В краката им са издълбани по-малки статуи на членове на семейството на фараона - неговата майка, любимата съпруга Нефертари и сина му принц Амонхерхепшеф. 

В храма са разположени три свързани зали на 56 метра навътре в планината. Рисунки от живота на фараона и неговите постижения изписват стените. "Абу Симбел е бил един от най-големите, ако не и най-големите, изсечени в скала храмове в Египет. Тази скала е свещена, тъй като египтяните са вярвари, че в планината живеят богове", обяснява Брус Уилямс (Bruce Williams) от Чикагския институт по ориенталистика в Чикаго (Oriental Institute of Chicago) пред "Нешънъл Джиографик". 

Храмовете в Абу Симбел не се намират там, където са били построени първоначално. Растящата нужда на Египет от електричество принуждава властите да построят язовир през 60-те години, с който е създадено езерото Насър, а нарастващите води са наводнили редица важни археологически места край бреговете на Нил и са изселили хиляди хора, живеещи там. Водите се оказват заплаха и за храмовете, затова от ЮНЕСКО организират мащабен проект, с който преместват храмовете с около 210 метра назад от първоначалните им места. 

По този начин храмът на Рамзес II е спасен, но също така това е променило и с един ден датите, в които слънцето огрява статуите вътре. Преди това това събитието е ставало на 21 февруари и 21 октомври. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !