Папеса Йоана наистина е съществувала, според ново проучване

НаукаOFFNews Последна промяна на 17 септември 2018 в 10:03 10789 2

Тази средновековна миниатюра изобразява папеса Йоана, която току-що е родила дете по време на църковно шествие. Кредит: The New York Public Library

Средновековните легенди твърдят, че папеса Йоана е първата и единствена жена папа.

Сега анализ на древни сребърни монети показва, че тази жена може би наистина е съществувала.

Според легендите папа Йоан или Йоханес Англикус (Johannes Anglicus), ръкоположен в средата на девети век, всъщност е бил жена, папеса Йоана. Например, една история от 13-ти век, написана от полски доминикански монах на име Мартин Опавски, твърди, че папеса Йоана е била бременна и е родила по време на църковно шествие.

Но има много съмнения дали въобще папа на име Йоханес Англикус е съществувал, още повече дали този папа е бил мъж или жена. Това подозрение произтича отчасти от голямата бъркотия относно идентичността на папите в средата на девети век. Например в най-старото оцеляло копие на "Liber Pontificalis", официалната книга на биографиите на папите през ранното средновековие, "папа Бенедикт III липсва изцяло", смята авторът на изследването Майкъл Хабихт (Michael Habicht), археолог в Университета Флиндърс в Аделаида, Австралия, в коментар за Live Science.

Откритието, че папеса Йоана е съществувала, може не само да разреши религиозната и историческа мистерия, но и да допринесе за съвременните аргументи за ролята на жените в църквата. "Дебатът за женското ръкополагане в църквата все още продължава", отбелязва Хабихт.

Сега Хабихт предполага, че символи върху средновековните монети показват, че може би е съществувал папа Йоханес Англикус, така че и папеса Йоана може и да е била реална. "Монетите наистина обърнаха залога в полза на една тайна, но истинска история", коментира Хабихт.

Монетите имат монограм на папа, вероятно папа Йоан, върху едната си страна и името на императора на франките на другата.

 "В началото също смятах, че историята на Йоана е просто фантазия, но когато разширявах все повече и повече изследванията си, се появи вероятността, че в тази история има нещо повече", разказва археологът.

Хабихт анализира сребърни монети, известни като дение, използвани в Западна Европа през Средновековието. Името им идва от древна римска сребърна монета, известна като денарий. "Те са доста малки, може би с размерите на четвърт щатски долар или десет цента", обясняваа Хабихт.

Изследваните монети от Хабихт са изсечени с името на императора на франките от едната страна и монограм на папата - символ, направен с помощта на инициалите на човека - от другата страна. Хабихт се фокусира върху монетите, приписвани преди това на папа Йоан VIII, на власт от 872 до 882 г.

Археологът обяснява, че макар някои от монетите да притежават монограм, принадлежащ на папа Йоан VIII, по-ранните имат съвсем различен монограм. "Монограмът, който може да бъде приписан на по-късния Йоан VIII, има отчетливи различия в положението на буквите и цялостния дизайн", отбелязва Хабихт.

Тези различни монети може би са принадлежали на друг папа Йоан - Йоханес Англикус, потенциалната папеса Йоана, заяви Хабихт. Той отбелязва няколко исторически източника, според които папа Йоан действа от 856 до 858 година. Например летописецът Конрад Бото (Conrad Botho) съобщава, че папа Йоханес Англикус е коронясал Луи II като император на Свещената Римска империя през 856 г., обяснява Хабихт. "Монограмът е предшественик на подписа - коментира Хабит. - По този начин вероятно ще имаме някакъв подпис на папа Йоан".

Хабихт предполага, че последователността на папите в средата на девети век трябва да включва Лъв IV от около 846 до 853 г., следван от Бенедикт III от 853 до 855 г., Йоханес Англикус от 856 до 858 г. и Николай I от 858 до 867 г..

Според предишни научни изследвасния тези монети не са фалшификати, отбелязва Хабихт. Освен това "няма почти никакъв пазар на колекционери за такива средновековни монети", според учения. "Преди няколко години на търг в Ню Йорк бяха предложени някои папски монети от 9 в. сл. н.е.. Повечето от монетите останаха непродадени и върнати на собственика".

В крайна сметка "някои ще харесат моето проучване и ще намерят други доказателства за жени свещеници в ранните векове на християнството", заяви Хабихт. "Други ще отхвърлят напълно идеята и ще вдигнат много шум срещу такива твърдения. Може би ще последва голяма мръсна битка, която може да продължи завинаги".

Хабихт подробно разкрива констатациите си в книгата "Папа Йоан", която излезе от печат на 28 август.

Илюстрация в манускрипт, изобразяващ папеса Йоана с папската тиара. Bibliothèque nationale de France Изображение на "папеса Йоана VII" в религиозната хроника Nuremberg на Хартман Шедел (Hartmann Schedel), публикувана през 1493 г.

Според легендата папеса Йоана е била дъщеря на английски мисионер, родена в Майнц или в Ингелхайм в деня на смъртта на Карл Велики. На дванайсетгодишна възраст тя среща монах от манастира Фулда и си тръгва с него, облечена в мъжки дрехи към Атон. След продължителни скитания се заселва в Рим, където благодарение бна способностите си става секретар на курията, след това кардинал и накрая папа, но по време на една процесия и след което умира или е била убита с камъни от разярените участници в шествието. 

Папеса Йоана в образа на вавилонската блудница. Лукас Кранах Старши -

Творчеството на Бонифацио Бембо изобразява Папа Йоан VIII в привидно напреднала бременност.

Поддръжниците на легендата (например, Лео Таксил) твърдят, че след тази история всеки новоизбран папа след Лъв X преминава през процедура за определяне на пола с помощта на стол с дупка, известен като Sella (или Sedes) Stercoraria. Процедурата е включвала израза Mas nobis dominus est! (от латински - "Нашият господар е мъж!").

Причината да имат дупка е спорна, но и столовете и дупките на тях предхождат историята за папеса Йоана и дори католицизма с векове и нямат нищо общо с проверката на пола на бъдещия папа. Има мнение, че те са с римски произход и това всъщност са троновете, на които седели консулите. Обяснението за използването им е, че високопоставените благородници често приемали съветници по време на „утринния си тоалет“ във физиологичен смисъл.

Автентичността на историята за папата-жена за пръв път се оспорва през XV век. От средата на XVI в. мнението на историците клони, че тази история е измислена. Смята се, че легендата е възникнала вероятно като подигравка на порнокрацията - период на господство на жените в папския двор, от Йоан X до Йоан XII (919-963 г.).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

17.09 2018 в 19:37

Пусто не мога да си спомня оригинала ама завършваше нещо като

... et penis magna

или нещо подобно.

15914

1

поп Дръвчо

17.09 2018 в 12:39

Mas nobis dominus est!

... брей, как са цензурирали фразата.