Защо футболните отбори, които пеят химна си със страст, по-често печелят (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 10 юни 2018 в 06:00 13612 0

Кредит EPA-EFE

Играчите на Гърция пеят националния си химн по време на плейофите за Световното първенство по футбол 2018 г. през ноември 2017

Футболните мачове са непредсказуеми, което може да обясни защо зрителите често разчитат на суеверия в опит да предскажат победителя. По време на Световната купа по футбол през 2010 г. мнозина се довериха на октопод, да им предскаже резултата от всеки мач.

Но за Световната купа за 2018 г., която се очаква скоро да започне, има по-надеждни начини за прогноза на шампионите и такъв подход ни представя в Тhe Conversation  Матю Слейтър (Matthew Slater), старши преподавател по спортна и тренировъчна психология от Университета на Стафордшир.

Неговото ново проучване, публикувано в European Journal of Sport Science, показва, че ако се наблюдава внимателно доколко страстно всички играчи на отбора пеят националния си химн преди мача, може да се добие представа каква е вероятността те да спечелят.

Но какво причинява този ефект?

На пръв поглед може да изглежда, че отборите изпяват своя национален химн по задължение.

Но екипът на Слейтър преглежда записите от УЕФА EURO 2016 как футболните отбори пеят националните си химни преди всяка игра и вижда че правят това с различна степен на въодушевление.

Наблюденията включват както словесни, така и невербални признаци на страст. Дали играчите изобщо пеят и, ако е така, с каква сила (по-голямата интензивност показва по-голяма страст). Но също така изследователите проследяват изражението на лицето на играча и езика на тялото - например колко близо са един до друг играчите, дали се прегръщат и др.

„Открихме, че нивото на страстта, показано от играчите, прогнозира успеха или неуспеха на отбора в следващия мач. По-специално, футболните отбори, които пеят националния си химн с по-голямо въодушевление, допускат по-малко голове (но не отбелязват повече голове). А във фазата на елиминациите (но не в груповата фаза) пеенето с повече страст води до по-голяма вероятност за победа в тази игра”, пише Слейтър.

Национални химни на Белгия и Уелс.

Отборите на Швейцария и Испания са сред тези, които пееха с по-малко страст. Нито един от тях не стигна до четвъртфиналите. За разлика от тях, Уелс и Италия бяха две от страните, чиито отбори пееха с най-голяма страст. Италия се класира на четвъртфиналите, а Уелс стигна до полуфиналите. Победителите, Португалия, показваха също висока степен на въодушевление.

Интерпретация на резултатите

„Смятаме, че изпълнението на националния химн от един футболен отбор дава представа за нивото на съпричастност в този отбор. Сърцатото пеене е белег за сплотеността на екипа, то казва: "Ние сме готови да се борим, да отдадем всичките си сили за победата на нашия отбор" (и по-общо "за нацията")”.

Страстните изпълнения могат да бъдат катализатор за "нас" и заплаха за "тях" - сплашване на противника. 

Степента на въодушевление, показвана по време на химна е по-висока, когато залогът е по-голям. Тъй като Световното първенство по футбол през 2018 г. се провежда в Русия, залозите ще бъдат по-високи и последиците от успеха (или провала) ще бъдат по-силни. Точно в този момент отборите са най-зависими от членовете си.

Уелс се подготвя за полуфинала на UEFA EURO 2016 срещу Португалия. EPA/SRDJAN SUKI

Но дали страстта води до по-добро футболно представяне или обратното? Може би играчите пеят с повече страст, когато знаят, че имат по-голям шанс да спечелят. Но такава закономерност в резултатите не е забелязана - показаното въодушевление от играчите е много разнообразно  - има го в отбори, считани и за силни, и за слаби.

Дали пък, ако треньорите инструктират играчите си да покажат повече страст в изпълнението на националните химни, ще спечелят повече мачове на Световното първенство 2018? 

Всъщност, на последната Световна купа в Бразилия през 2014 г. стана известно, че мениджърът на Англия Рой Ходжсън е инструктирал играчите си да пеят националния химн.

Това обаче може да не е най-добрата стратегия. 

Ако играчите са истински въодушевени, защото се идентифицират силно с нацията и отбора си, вероятно ще се увеличат колективните усилия и постижения - но ако играчите показват страст, само защото са инструктирани да го направят, тогава е малко вероятно да постигнат успех.

Така че, ако вие и вашите приятели правите залози кой ще спечели определен мач в Русия тази година, по-внимателно наблюдавайте играчите по време на изпълнението на националните химни. Това е по-добра стратегия, отколкото да питате октопод.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !