Гмурни се в лятото с подводни супергерои на ежегодния фестивал на акулите на National Geographic WILD

Фестивалът на акулите прераства в грандиозно едномесечно събитие със съвсем нови предавания по National Geographic WILD

National Geographic Последна промяна на 30 юни 2023 в 17:22 5491 0

ФЕСТИВАЛЪТ НА АКУЛИТЕ. National Geographic

Кредит National Geographic

ФЕСТИВАЛЪТ НА АКУЛИТЕ. National Geographic

Търсите най-автентичните и най-близките срещи с акули на малкия екран? ФЕСТИВАЛЪТ НА АКУЛИТЕ по National Geographic ви очаква. Гмурнете се в лятото с часове на предавания, посветени на акулите, от 1 юли по National Geographic WILD. Телевизионните ни дестинации за нови научни открития за акулите ще ви доближат максимално до върховите хищници в океана.

С модерни технологии и реални водещи специалисти ФЕСТИВАЛЪТ НА АКУЛИТЕ ще забавлява зрителите с четири седмици, в които ги очакват динамични, напрегнати и вдъхновяващи предавания, посветени на акулите. Те ще представят вълнуващи научни постижения редом със силата и красотата на тези величествени животни. Една седмица просто не е достатъчна. С часове оригинални предавания и актуализирано съдържание зрителите ще се гмурнат дълбоко в непредсказуемата аура на акулите, без да се разсейват от присъствието на знаменитости.

ФЕСТИВАЛЪТ НА АКУЛИТЕ ще ви отведе на световно подводно приключение по крайбрежието на САЩ – в Кейп Код, Флорида, Хавай, Ню Йорк, Южна Каролина; в Австралия, на Бахамските острови, в Канада, Индонезия, Южна Африка, Великобритания и други дестинации.

ФЕСТИВАЛЪТ НА АКУЛИТЕ на National Geographic продължава партньорството си с организацията „Малцинства в изучаването на акулите“ (МИА), която насърчава разнообразието и включването на повече хора в изследователски проекти, вдъхновявайки следващото поколение учени. Тазгодишната програма включва както нови, така и добре познати специалисти. Благодарение на това сътрудничество на екрана се появяват експерти от МИА, които допринасят като консултанти за съдържанието и разработването на предаванията.

Участващите специалисти по акулите включват:

  • Кандас Фийлдс (МИА) - докторант, изучаващ динамиката и географската структура на популациите на едрите хищници;
  • Д-р Франсес Фарабоу – учен със специален интерес към екологията на морските хищници и ролята на акулите в структурата на рифовите съобщества;
  • Д-р Грег Скомалуважаван морски биолог, подводен изследовател, фотограф и писател. В момента ръководи Изследователската програма за акулите на щата Масачузетс;
  • Д-р Майк Хайтхаус  - изпълнителен декан на Колежа по изкуство, наука и образование и преподавател в катедра „Биологични науки“ на Международния университет във Флорида (МУФ);
  • Д-р Раян Джонсън – морски биолог и световноизвестен водещ на документални предавания;
  • Д-р Валерия Паз – биолог, специалист по делфините със засилен интерес към екологията на върховите хищници и съобществата;
  • Д-р Янис Папастаматиу  - доцент в МУФ, катедра „Биологични науки“, със съществен принос към изследванията на акулите;
  • Гибс Кугуру – кенийски учен, работи с големи бели акули и изучава тяхната ДНК;
  • Мелиса Кристина Маркез – морски биолог, допринася за популяризирането на науката. Изучава хрущялните риби като големите бели акули;
  • Меган Уинтън – изследовател и докторант, работи върху проучвания на популациите на морските костенурки в северозападния Атлантически океан;
  • Девон Стрикланд (МИА) – капитан на футболния отбор на МУФ и представител на следващото поколение морски биолози. Присъединява се като докторант към екипа в лабораторията на д-р Майк Хайтхаус;
  • А-бел Гонг (МИА) – специалист по екология на поведението, изучава акулите и води подкаста “LGBTQ+ STEM”, който предоставя платформа на учени от общността на ЛГБТК;
  • Йохан Густафсон – австралийски ръководител на експедиции, морски еколог и специалист по акулите с интерес към поведението, движението и взаимодействията им с околната среда. Използва най-модерните технологии за маркиране на животни, а вече 10 години проучванията му помагат за проследяването на различни видове акули, разпространени във водите на Австралия;
  • Д-р Мариел Фамилиар Лопез – биолог, специалист по дивите животни в морска и сухоземна среда с опит в популяризирането на науката. Мариел е родена в Мексико, а изследванията ѝ помагат в борбата с хитридиомикозата – инфекциозно гъбично заболяване при земноводните, водещо до масово намаляване на популации и изчезване на видове по целия свят.

Нищо не може да се сравни с ФЕСТИВАЛА НА АКУЛИТЕ по National Geographic WILD – дестинацията за научен напредък, срещи със специалисти и невероятни открития за акули. Тазгодишната гъмжаща от акули програма включва:

Бичи акули. Кредит: National Geographic WILD

БИЧИ АКУЛИ РАЗБОЙНИЦИ

National Geographic – премиера на 8 юли от 18:00 ч.

Биолозите д-р Йохан Густафсон и д-р Мариел Фамилиар Лопез проучват зачестяващите сигнали за бичи акули, отмъкващи улова на рибари в Уейпа, северна Австралия. Възможно ли е тази методична и радикална промяна в поведението да предостави нови доказателства за интелигентността при акулите? Екипът провежда революционни експерименти с модерни технологии, включително с нов прототип на клетка за гмуркане.

АКУЛА СРЕЩУ АКУЛА

National Geographic WILD – премиера на 1 юли от 19:00 ч.

По целия свят съобщенията за нападения на акули от акули зачестяват. До поразителния южен бряг на ЮАР се е появила нова гореща точка – залив, където големите бели акули преследват други акули. Енрико Генари и Лейси Уилямс провеждат новаторско проучване. Те водят екип от специалисти в дълбините, за да заснемат сигурни доказателства, ча акулите нападат акули.

 

СПАСЕН ОТ НАПАДЕНИЕ НА АКУЛА

National Geographic WILD – премиера на 15 юли от 18:00 ч.

В научната общност няма консенсус по въпроса дали делфините и китовете биха спасили съзнателно човек от нападение от акула. Въпреки това хората, преживели такива ужасяващи сблъсъци, не се съмняват какво се е случило.

КОГАТО АКУЛИТЕ АТАКУВАТ 360 (Поредица от шест епизода)

National Geographic WILD – премиера на 2 юли от 20:00 с нови епизоди всяка вечер до 23 юли

Международен екип от специалисти търси улики и разследва причините акулите да хапят хора. Те откриват изненадващи следи, които свързват инцидентите. Доказателствата се трупат и екипът анализира данните в модерна лаборатория за визуални ефекти, за да проучи в подробности защо акулите нападат хора.

 

 

ЗАВРЪЩАНЕТО НА ГОЛЕМИТЕ БЕЛИ АКУЛИ

National Geographic WILD – премиера на 1 юли от 18:00 ч.

Стотици големи бели акули се появяват на прага на една от най-популярните туристически дестинации в Америка и ловуват по неописани досега начини. Специалисти проучват защо акулите са тук и какви ще бъдат последиците за Кейп Код. Те изследват новото явление, за да гарантират безопасността на хората. Дали акулите променят естествената екосистема, или я възстановяват?

  Кредит: National Geographic WILD

БИЧА АКУЛА СРЕЩУ АКУЛА ЧУК

National Geographic WILD – премиера на 15 юли от 19:00 ч.

Във Флорида рядко наблюдаван сблъсък между два върхови океански хищника е заснет на клип: бичи акули нападат гигантска акула чук. Д-р Хайтхаус и екип от специалисти започват разследване, като сравняват особеностите на двата вида. Те провеждат експерименти, за да разберат какво би се случило, ако двата велики хищника се впуснат в битка помежду си. 

АКУЛИ ПОД НУЛАТА

National Geographic WILD – премиера на 8 юли от 19:00 ч.

Големи бели акули са забелязани в далечния канадски север, чак до брега на Нюфаундленд. След първото предполагаемо нападение от бяла акула в Канада от 150 години насам специалистите Грег Скомал, Хедър Болби, Меган Уинтън и Уорън Джойс проучват какво провокира пътешествието на океанските хищници до северната граница на ареала им.

ВУЛКАНЪТ НА АКУЛИТЕ: ХАВАЙ

National Geographic WILD – премиера на 29 юли от 18:00 ч.

Биолозите д-р Майк Хайтхаус и д-р Франсес Фарабоу проучват защо акулите се привличат от вулканите в Хавай. Те се гмуркат свободно при един от най-опасните видове – тигровата акула.

 

КОГАТО АКУЛИТЕ АТАКУВАТ  (поредица от осем епизода)

National Geographic WILD – премиера на 2 юли от 18:00 ч. с нови епизоди всяка вечер до 30 юли

По брега на Америка и край екзотични плажове по целия свят нападенията от акули стават по-непредсказуеми. Много от инцидентите настъпват внезапно, един след друг и на неочаквани места, озадачавайки местните жители и изследователите. Специалисти разследват мистериозните инциденти, за да разберат какво въздейства на най-страховитите риби в природата.

  Кредит: National Geographic WILD

АКУЛИ СРЕЩУ ДЕЛФИНИ: БОЙНОТО ПОЛЕ НА БАХАМИТЕ

National Geographic WILD – премиера на 22 юли от 18:00 ч.

Повече от 30% от делфините край Бахамските острови имат белези от ухапвания от акули. С помощта на иновативен нетоксичен гел и изкуствен делфин примамка д-р Майк Хайтхаус и д-р Валерия Паз снемат зъбни отпечатъци от три вида акули, които вероятно нападат морските бозайници. Те сравняват захапките на бичи акули, тигрови акули и гигантски акули чук, дълги до 4,2 метра, със снимки на белези по телата на делфините.

 

За National Geographic Partners LLC

National Geographic Partners LLC (NGP), съвместно дружество между Disney и National Geographic Society, има за мисия да доставя на световната публика първокласно научно, приключенско и изследователско съдържание посредством несравнимо портфолио от медийни канали. NGP обединява глобалната мрежа от телевизионни канали на National Geographic (National Geographic Channel, Nat Geo WILD, Nat Geo MUNDO, Nat Geo PEOPLE) с медиите на National Geographic и ориентираните към потребителя платформи, включително списанията National Geographic, National Geographic Studios, свързаните с тях дигитални и социални мрежи, книги, карти, медии за деца и други активности като пътувания, глобални преживявания и събития, продажби на архив, лицензионен и електронен бизнес. Разширяването на знанията и разбирането ни за света е основна цел на National Geographic вече 135 години, а сега сме решени да отидем и по-далеч, да прескочим границите в името на нашите потребители... достигайки до милиони хора по целия свят, в 172 държави и на 43 езика, всеки месец. NGP връща 27 процента от прихода си към фондацията с нестопанска цел National Geographic Society, за да финансира работата на организацията в сфери като наука, изследвания, архивиране, опазване на околната среда и образование.

За повече информация посетете www.natgeotv.com или https://www.facebook.com/NatGeoBulgaria

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !