Юбилейно събитие „135 години физика в Софийския университет“

доц. д-р Владимир Божилов Последна промяна на 30 ноември 2023 в 08:02 3786 0

На 29-и ноември в Аулата на Физическия факултет на Софийския университет се състоя юбилейно събитие, което постави началото на тържествено честване на 135-тата годишнина от обучението по физика в Софийския университет и 60-годишнината от съществуването на Физическия факултет като самостоятелно звено в Алма матер.

На тържеството присъстваха ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев, декани на факултети, представители на институти на БАН, преподаватели, служители на факултета, студенти, гости.

Доц. д-р Владимир Божилов, заместник-декан на Физическия факултет и модератор, на събитието поздрави всички и им благодари, че са почели празника на факултета. Деканът на Физическия факултет проф. дфзн Георги Райновски приветства гостите и отбеляза, че в днешния ден иска да поздрави всички за празника на Физическия факултет. „На прага сме да отбележим 135 години физика в Софийския университет, което предстои през следващата 2024 година. От днес обявявам началото на честванията по повод 135 години върхово обучение оп физика в най-старото висше училище в България“, каза проф. Райновски. Всички събития на факултета от днес до следващата година ще бъдат под надслова „135 години физика в Софийския университет“.

Проф. Райновски отбеляза и друго важно събитие – честването на 60-годишнината от съществуването на Физическия факултет като самостоятелно звено на Софийския университет. Той подчерта, че всички успехи на факултета, неговата история, нямаше да са възможни без най-важното – хората в него. „Искам да благодаря на колегите преподаватели, които ежедневно споделят знанията и уменията си със следващото поколение учени у нас. Искам да благодаря на студентите, бакалаври, магистри и докторанти, с които заедно вървим по пътя на едно по-добро, по-знаещо и можещо българско общество. Искам да благодаря и на служителите на Физическия факултет, които с ежедневната си работа правят всичко за създаването на приятна и мотивираща работна среда“, каза проф. Райновски и не пропусна да благодари и на всички, уважили празника на факултета. Той призова на този ден да си пожелаят още много години качествено образование, върхова наука и споделени успехи заедно.

Ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев заяви, че за него е чест и удоволствие да бъде на празника на факултет. 135 години са огромна традиция, а 60 години самостоятелно съществуване показват значимостта и мястото на физиката, на Физическия факултет в живота на Софийския университет, каза ректорът и допълни, че добре си дава сметка, че зад всичките тези постижения стоят усилията на поколения учени. „Изграждано е стъпка по стъпка, със сърце, с плам, с ум. Дано да продължаваме така, защото Физическият факултет е един от факултетите, които имат огромен принос и за научната видимост на университета“, каза още проф. Вълчев и изрази надеждата си да университетът да продължи в тази линия и да развива изследователския си характер, защото това ще позволи добро обучение на нашите студенти. Той подчерта, че постиженията на Софийския университет, в частност на Физическия факултет, са постижения на България, това е национално богатство.

Ректорът пожела на всички много здраве, много плам, за да могат да просвещават младите умове на страната ни, тези, които идват след нас, за да може традицията никога да не прекъсва, да бъде винаги жива. „Честит празник! Благодаря ви, колеги, бъдете живи и здрави“, каза накрая проф. Вълчев. Деканът на Физическия факултет проф. Райновски връчи на ректора юбилеен подарък – плакет, както и значка, която днес всички преподаватели и служители ще получат по повод годишнината.

По повод двойния празник на Физическия факултет бе получен поздравителен адрес от президента на Република България Румен Радев. Той бе прочетен от доц. Божилов. В адреса президентът заявява, че за него е чест и привилегия да отправи своите сърдечни поздравления по повод 60-годишнината на едно от водещите университетски звена у нас и на Балканите – Физическия факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В адреса си държавният глава отбелязва още, че 135-годишнината на висше образование по физика е знакова, отбелязваща приемствеността между поколенията преподаватели, учени и възпитаници, а също и забележителните академични достижения, утвърдили високия авторитет на България в областта.

„Именно световно признатите имена от Физическия факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и в миналото, и днес, задават пример чрез своя стремеж към познание и формират методиките и стандартите, заложени в отличната подготовка на младите таланти във физиката, електрониката и астрономията“, се казва още в поздравителния адрес. В него президентът Радев отбелязва още, че постиженията на българските физици днес в преподаването, в изследователската дейност и важното международно сътрудничество с Европейската организация за ядрени изследвания и Обединения институт за ядрени изследвания достойно надграждат знаковия принос на видни учени като доц. Никола Стоянов, проф. Иван Странски, проф. Емил Джаков, проф. Георги Наджаков, проф. Елисавета Карамихайлова, акад. Любомир Кръстанов и други. Румен Радев отправя поздрав към ръководството на Физическия факултет, преподавателите, студентите, към неговите възпитаници и изразява увереността си, че както десетилетия наред досега, така и занапред Физическият факултет към Софийския университет неотклонно ще продължава да изпълнява своите основни цели в образованието и науката за благото на нашия народ.

Доц. Божилов представи и поздравителния адрес от министъра на енергетиката. В него министърът Румен Радев заявява, че като възпитаник на Физическия факултет чувства празника личен и посочва, че устойчивият напредък на българската енергетика е невъзможен без активното участие на възпитаниците на факултета, както и без експертизата на техните преподаватели. „За изминалите десетилетия тук са се подготвяли стотици висококвалифицирани кадри за широк кръг сфери, голяма част от които тясно свързани с енергетиката. Изминат е дълъг и труден път, който бележи и немалко върхови постижения, изградили престижа на родната физика“, се казва още в поздравителния адрес.

В него министър Радев изразява убеждението си, че бъдещето ще предложи на преподавателите и студентите нови предизвикателства, свързани с националните и европейски цели за преход към нисковъглеродна икономика и зелена трансформация. „Вярвам, че ще преодолеете всяко от тях с досегашната си отдаденост, защото общият ни успех е немислим без приноса на академичните среди и амбицията на младите хора“, се казва още в поздравителния адрес.

По повод двойния празник на Физическия факултет поздрав проф. дфзн Севдалина Димитрова, научен секретар на Българската академия на науките, поднесе поздрав от името на ръководството на БАН. Тя не скри вълнението си, че е възпитаник на факултета. В адреса от акад. Ревалски се отбелязва, че активното сътрудничество на колегите от Физическия факултет и институтите на Българската академия на науките са в основата на успехите на физическите изследвания в България. Не случайно видни професори от Физическия факултет са сред създателите и първите директори на физическите институти на БАН. Днес те носят имената им, се казва още в адреса. „Съвместните проекти, школи, конференции, университетските курсове са предпоставка за успешната работа на учените от физическата колегия във водещи научни организации у нас и по света“, се казва още в поздравителния адрес.

Празникът продължи с исторически доклад, посветен на юбилея на Физическия факултет. За историята, приносите и успехите на факултета говори един от доайените на преподавателската общност проф. дфзн Иван Лалов. Той е бил декан на факултета през периода 1991-1993 г., ректор на Университета в периода 1993-1999 г. и служебен министър на образованието науката и технологиите в периода февруари - май 1997 година.

В рамките на юбилейното събитие бяха представени презентации на всички катедри във Физическия факултет. Техните ръководители разказаха повече за историята, научните проекти и научни групи и образователните постижения и програми, които превръщат Физическия факултет във водещото място за обучение по физика във всички степени на висшето образование в България. Всички ръководители на катедри получиха юбилеен плакет на Физически факултет, както и юбилейни значки за всички преподаватели и служители в своите екипи.

Академичната колегия на Физическия факултет беше поздравена и от световноизвестни учени, възпитаници на факултета. Видеоприветствие на д-р Сотир Червенков, привлечен учен в проект „Софийски университет - маркер за иновации и технологичен трансфер (SUMMIT)" в направление "Нови материали и фотоника" показа приложимостта и ключовата важност на получените във Физическия факултет образование и подготовка.

Екипът на Физическия факултет получи и поздравителни адреси от множество факултети на Софийския университет, чиито декани се включиха в събитието, от партньорски университети, от редица институти на БАН, чиито директори присъстваха на празничния юбилей, както и от свои бивши и настоящи възпитаници и гости.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !