Зомбита, вампири и върколаци – какво е общото между тях и клиничната психология?

Ratio Последна промяна на 21 септември 2023 в 00:00 4567 0

Зомбита, вампири и върколаци – какво е общото между тях и клиничната психология?

Кредит Ratio

Зомбита, вампири и върколаци – какво е общото между тях и клиничната психология?

Зомбита, вампири и върколаци бродят сред хората и излизат нощем от тъмните ъгли на домовете ни. Звучи като сценарий за филм на ужасите, а всъщност е почти реалност. Оказва се, че някои психични разстройства, от които страдат хората, имат много общо с хорър-създанията от киното и книгите.

На събитието “Monsters on the couch” на 27 септември америнаският психолог д-р Брайън Шарплес ще покаже какво е общото между клиничната психология, филмите на ужасите и фолклора. Гостите на събитието ще научат какво е в основата на разстройства от типа на сънна парализа, синдром на Котар, некрофилия и др. Тези състояния може да ви звучат екзотично, но са изненадващо чести сред общото население.

Събитието ще изследва още колко измислица има в хорър филмите и колко истината за някои психични разстройства в реалния живот е скрита в тях; както и може ли хорър жанра всъщност да помогне на клиничната психология в изучаването на някои видове разстройства. Д-р Шарплес ще разкаже още как страховете могат да бъдат градивни за нас.

В момента д-р Брайън Шарплес е гост-изследовател със стипендия за изследователска дейност в Goldsmiths, University of London. Преди това е преподавал в Pennsylvania State University, Washington State University, както и в Американската школа по професионална психология в университета Аргоси, Северна Вирджиния. Има докторска степен по клинична психология и магистърска степен по философия. Д-р Шарплес има широки интереси в сферата на абнормната психология и психотерапията и често е лектор на конференции и публични събития както в Америка, така и в Европа.

Събитието ще се проведе на английски, на 27 септември от 19:00 часа в Sofia Live Club. Събитието е част от Месеца на здравето в програмата на Ratio. Повече за темата и възможност за закупуване на билет вижте в сайта на организаторите Ratio.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !