Европейският спътник Meteosat-12 засне поразителни кадри на мълнии над Европа, Африка и Атлантическия океан (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 06 юли 2023 в 00:01 2281 0

Спътникът Meteosat-12 на EUMETSAT засне зашеметяващи кадри на мълнии над Европа, Африка и Атлантическия океан

Кредит Wikimedia Commons/Johannes Plenio

Спътникът Meteosat-12 на EUMETSAT засне зашеметяващи кадри на мълнии над Европа, Африка и Атлантическия океан

Първият европейски сателит за заснемане на мълнии публикува кадри с мълнии над Европа и Африка. Спътникът Meteosat-12 на Европейската организация за използване на метеорологични спътници (EUMETSAT) е първият, който предоставя такава информация.

Спътникът Meteosat-12 на EUMETSAT публикува първите данни

Пулсирането на мълниите над Европа, Африка и Атлантическия океан е уловено в зашеметяващи първи видеоклипове от новото космическо оборудване, предназначено да подобри наблюдението на гръмотевичните бури. Снимките са направени от геостационарна орбита на 36 000 км над повърхността на планетата, съобщава Space.com.

Тъй като скоростта на спътниците, които обикалят Земята в този район, съответства на въртенето на Земята, тази височина е от решаващо значение за синоптиците. В резултат на това метеоролозите могат да наблюдават промяната на метеорологичните явления в реално време, тъй като спътниците в тази орбита винаги имат ясна видимост към определен район на света.

Спътниците на Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ (NOAA) и преди са включвали устройства за изобразяване на мълниите, но Meteosat-12 е първият, който предоставя на европейските синоптици този вид данни.

Новият европейски метеорологичен спътник Eumetsat-12 е първият, който може да следи активността на мълниите над Европа. Кредит: EUMETSAT

Спътникът е изстрелян през декември 2022 г. Той е първият от новото семейство метеорологични спътници от трето поколение Meteosat за Европа, които ще помагат на метеоролозите от целия континент да прогнозират по-точно екстремните метеорологични условия.

Генералният директор на EUMETSAT Фил Евънс (Phil Evans) заявява, че драматичните промени в активността на мълниите често предшестват силните бури. Данните от "Lightning Imager" ще дадат на метеоролозите по-голяма сигурност в прогнозите им за силни бури, тъй като ще видят тези промени в тяхното развитие.

Очаква се силните гръмотевични бури, придружени от проливни дъждове, градушки и силни ветрове, да зачестят в Европа и останалата част на света с продължаващото глобално затопляне. Чрез издаването на по-ранни и по-конкретни предупреждения метеоролозите се стремят да предпазят уязвимото население в засегнатите райони, като могат да предвиждат по-добре тези бедствия.

Там, където има най-интензивни валежи, честите мълнии са съществен показател за появата на тежки метеорологични явления, посочва Еванс в брифинг.

EUMETSAT разпространи поразителните кадри и в Twitter. Съобщава се, че анимацията е създадена от необработени предварителни данни.

Повече за спътниците на EUMETSAT Lightning Imager и Meteosat

EUMETSAT управлява спътниците Meteosat-9, -10 и -11 в геостационарна орбита (36 000 км) над Европа, Африка и Индийския океан. Два спътника Meteosat осигуряват бързо сканиране на снимките над Европа на всеки пет минути, а на всеки 15 минути се правят снимки на целия диск над Европа и Африка.

Метеорологичните спътникови изображения са от съществено значение за прогнозиране на времето. То има за цел да идентифицира бързо развиващото се време с голямо въздействие и да прогнозира развитието му няколко часа по-рано, за да се защити безопасността на живота и имуществото на хората.

Модулът за визуализация на мълнии (LI - "Lightning Imager") на EUMETSAT е предназначен за локализиране и откриване на мълнии в реално време за по-точни прогнози за силни гръмотевични бури.

Първо, второ и трето поколение метеоспътници на EUMETSAT. Кредит: EUMETSAT

Тя има предимство пред наземните мрежи за откриване на мълнии, тъй като може да открива всички видове мълнии, включително вътрешнооблачни, от облак към земя и от облак към облак. Meteosat LI е съвсем нов инструмент, който няма нищо общо със серията Meteosat от второ поколение, които са използвали детекторна решетка без механизъм за сканиране.

Устройството за визуализация на мълнии "Lightning Imager" на спътниците MTG-I ще извършва непрекъснати измервания при дължина на вълната 777,4 nm с много тясна честотна лента, пространствена разделителна способност от 4,5 km в подсателитна точка и ще се задейства от оптични импулси, инициирани от мълнии, излъчващи енергия, по-голяма от между 4 и 7 Jm-2sr-1.

ИзточникEUMETSAT’s Meteosat-12 Satellite Captures Stunning Footage of Lightning Over Europe, Africa, Atlantic Ocean [Watch], Caleb White, The Science Times

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !