Човешкият вид се променя - за първи път жените на 30 г. раждат повече от тези на 20

Антония Петрова Последна промяна на 24 май 2017 в 09:36 12088 1

За първи път в човешката история американски жени в техните 30 години имат повече бебета от жените в 20-те, като средната възраст на майките с първо дете започва от около 28 г. - това е огромен скок от две години в сравнение с 2014 г, съобщава Science alert.

Това не само е ярък пример за това колко бързо човешкият вид може да се промени в отговор на обществените тенденции и натиск, но също така застава срещу традиционните вярвания, че късните бременности са по-рискови. Данните освен това показват, че въпреки нарастване на броя на по-възрастните майки, нивото на смъртта на бебетата в САЩ остава непроменено. 

Резултатите, публикувани от американския Център за контрол и предотвратяване на болестите (CDC), са основани на първоначален преглед на удостоверенията за раждане и смърт, издадени в САЩ през миналата година. От Центъра ще публикуват пълния си анализ през следващите месеци.

Но дори преди този анализ да бъде оповестен, може да се добие значителна представа от суровите данни, които показват, че нивото на раждаемост при жените между 30 и 34 години е 102,6% на всеки 1 000 жени, а нивото при жените на възраст между 25 и 29 години е 101,9 на 1 000.

Това може и да не звучи като голяма разлика, но само 12 месеца преди това нивото на раждаемост при жени между 30-34 години е било 101,5 на 1 000, а при жени между 25-29 години - 104,3 на 1 000.

Това, че 30-годишните надминават 20-годишните ознавача разбиване на 30-годишната тенденция жените на 20 години да са групата с най-високо ниво на раждаемост.

Друга тенденция, която е в подкрепа на по-възрастните майки, е фактът, че бременностите при тийнейджърите намаляват - майките сред тях са спаднали почти наполовина между 2000 и 2014 г. През 2016 г. в САЩ е имало по-малко от 25 раждания на всеки 100 000 момичета до 19 г. - това е сериозен спад от края на 90-те години, когато е имало 93 бременности на всеки 100 000 тийнейджърки, коментира ATTN.

Ето другите важни заключения от доклада:

Ражданията при жени по-стари от 34 години също са се увеличили - с 52,6 раждания на всеки 1 000 жени в сравнение с 51,8% през 2005 г.

Средната възраст на първите раждания вече е грубо 28 г., докато през 2014 г. е била 26,3 г.

Нивото на раждаемост сред тийнейджърите спада от 2016 г.

Смъртността на новородените остава на същото ниво 

И макар тези данни да се отнасят само за американските жени, те отразяват нарастващата тенденция за премахване на предразсъдъка, че да се има дете на по-късна възраст е опасно.

Всяка жена над 30 години е наясно с рисковете при отлагане на бременността, но проучване вече показа, че в това има и полза, защото на тази възраст човек е по-добре устроен в живота и може да преодолее биологичните усложнения, които могат да дойдат с по-късната бременност.

Проучване сред 1,5 милиона мъже и жени в Швеция през миналата година пък разкри, че когато жените решават да отложат забременяване на по-късна възраст - дори до 40 години, е много по-вероятно децата им да бъдат по-високи, по-добре физически подготвени, да имат по-добри оценки в училище и е много по-вероятно да постъпят в университет.

Причините се коренят в това, че макар физическите рискове да се има дете по-късно в живота все още да са реалност, жените в своите 30 години са много по-финансово стабилни и могат да предложат на децата си по-добри здравни грижи и възможности за образование от жените на 20. 

"Необходимо е да развием различна перспектива за напредналата майчина възраст. Бъдещите родители обикновено са напълно наясно с рисковете, свързани с късната бременност, но не са наясно с положителните страни", коментира Мико Мирскила (Mikko Myrskylä) от Института Макс Планк в Германия, който е водещ учен в проучването в Швеция.

Това, което е наистина интересното, е колко бързо се променят обстоятелствата за деца, родени от една и съща майка - проучването открива, че деца, родени когато майката е в нейните 40 години, са по-добре образовани от деца с майки на 20 години, такива във фертилен разцвет.

"Тези 20 години правят огромна разлика. Дете, родено през 1990 г, например, има много по-голяма вероятност да отиде в колеж или университет от някой, роден 20 години по-рано", коментира Мирскила.

Що се отнася до бебетата, които ще се родят 20 години от днешната дата, промяната ще бъде още по-драстична - с подобряване на технологиите за генно редактиране, които революционизират начините, по които третираме и предотвратяваме генетичните болести преди още нашите деца да са родени.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

24.05 2017 в 12:25

Нищо си му няма на вида. Променила се е културата на някои популации и е напреднала медицината.