Дали да си китаец или евреин е гаранция за успех

Може ли "Тройният пакет" от личностни черти да обясни успеха?

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 август 2016 в 09:00 13368 2

Кредит Steve Schofield

Ейми Чуа и Джед Рубенфелд в техния нюйоркски дом

Една смела теория на двама професори по право разпали дискусия дали това да си член на определено етническо малцинство помага да постигнеш успех в живота.

Но един наскоро проведен психологически експеримент опроверга тази подкрепяща стериотипа хипотеза, разказва Scientific American.

Оказа се, че формулата на успеха е банално проста.

През 2011 г. професорът по право в Йейл Ейми Чуа (Amy Chua) издава мемоарна книга, в която разказва за драконовския си стил на възпитание. Чуа твърди, че строгото възпитание, типично за китайските имигранти, обяснява защо те са по-образовани от другите етнически групи.

Три години по-късно Чуа заедно с мъжа си и колега в Йейл, професорът по право Джед Рубенфелд (Jed Rubenfeld), пише книга, в която прави още по-смели твърдения за това, че културните различия обясняват груповите различия по отношение на успеха. В "Троен пакет: Как три малко вероятно черти обясняват възхода и падението на културните групи в Америка" (The Triple Package: How Three Unlikely Traits Explain the Rise and Fall of Cultural Groups in America), Чуа и Рубенфелд твърдят, че една уникална комбинация от три личностни черти са магическата формула зад постиженията.

Трите характеристики са:

  1. вяра в превъзходството на собствената си група над другите,
  2. склонност към чувство на несигурност и
  3. способност да контролираш собствените импулси.

Според книгата хората, които принадлежат към култури, които развиват тези три черти са склонни да се справят по-добре. Като примери за тяхната теория, Чуа и Рубенфелд посочват по-големият успех на мормони, нигерийци, перси, кубинци, индийци, източноазиатци, ливанци и евреи.

Книгата на Чуа и Рубенфелд се посреща с негодувание, особено от американците от азиатски произход, защото виждат в нея опит за подкрепа на стереотипа за малцинствата - идеята, че американците от азиатски произход се справят добре, защото акцентира върху работната етика, семейните ценности, както и конформизъм. (Чуа е китайка.) Подобно на всички стереотипи, "моделът на малцинството" игнорира голямото многообразие в азиатската общност в американското население, както и на предизвикателствата, пред които се изправят хората в рамките на групата.

Книгата получи и похвали от критиците, защото преди всичко откри дискусия по един важен въпрос - защо някои групи в Америка, средно, се справят по-добре от другите?

Ако се изследва отблизо теорията на Чуа и Рубенфелд, става ясно, че в крайна сметка, характеристиките са психологически, а не културни. Те предлагат специфична комбинация от психологически черти, които могат да обяснятуспеха, и вярват, че хората от определени групи е по-вероятно да ги притежават.

Ейми Чуа и съпругът й Джед Рубенфелд със семейството на Чуа. Снимка: СВС

Джошуа Харт (Joshua Hart) и Кристофър Шабриз (Christopher Chabris), двама преподаватели по психология решиха експериментално да тестват хипотезата за "тройния пакет" като използват две проучвания с комбинирана онлайн извадка от над 1200 възрастни от различни етноси.

Резултатите от проучванията са публикувани в Personality and Individual Differences.

Изследователите умишлено са избрали да проучат представителна извадка американци, а не членове на успешни групи, споменати от Чуа и Рубенфелд, тъй като това ще предложи по-силен тест на теорията. Ако наличието на тези три черти предсказва успех, независимо от етническата или културна група, тогава човек може по-уверено да заключи, че комбинацията от точно тези характеристики, а не някаква друга причина, води до по-големи постижения.

Първата черта в тройния пакет, вярата в превъзходството на собствената си група, се измерва по скала, по която участниците определят до каква степен са съгласни с изявления като: "Повечето представители на други културни общности са по-изостанали в сравнение с моята културна общност".

Измерването на несигурността, втората черта, се оказа малко по-сложно, защото Чуа и Рубенфелд твърдят в своята книга, че несигурността може да има различни прояви, включително ниско самочувствие, чувство за опасност или страх от загуба на това, което човек вече има. Ето защо учените измерват несигурността, използвайки множество скали. Те комбинират резултатите на участниците за следните три фактора на несигурност: лична несигурност, самочувствие въз основа на одобрението на другите или на социални сравнения (Contingent self-esteem - CSE) и семейна несигурност. За "самоконтрол", третата черта, те се използват скали за определяне на характеристики като импулсивност, добросъвестност и смелост, издръжливост, решителност, упоритост, постоянство.

Учените също така измерват когнитивните способности на участниците чрез речник и математически тестове.

Въпреки че теорията на Чуа и Рубенфелд не изтъкват интелигентността като фактор на успеха, други изследвания показват, че общите когнитивни способности са едни от най-силните предпоставки за постижения. И накрая, за да измерят успеха в живота, Харт и Шабриз събират данни от участниците за техния годишен доход, образователна степен и награди, които евентуално са получили.

В американските университети учат повече от 300 000 китайски студенти. Снимка: www.china.org.cn

Изследователите използват регресионен анализ, за да определят силата на връзката между личностните характеристики и успеха.

Констатациите не подкрепят теорията на тройния пакет от черти на Чуа и Рубенфелд. Участниците отчитат, че с най-голям успех не са тези, в които са застъпени по-силно трите черти. Всъщност предпоставките за успех с най-голяма тежест се оказаха когнитивните способности и образованието на родителите. Също така, в пряко противоречие с теорията на Чуа и Рубенфелд, се установи, че по-голямата лична несигурност е свързана с по-малко успех в живота.

Имаше обаче няколко изолирани находки, които подкрепят хипотезата на тройния пакет. Участниците, които са отбелязали повече точки за фактора CSE (самочувствие въз основа на одобрението на другите), отчетени по-голям успех. Хората с висок CSE са склонни да разчитат повече на външни обстоятелства, като похвала от други хора, за да се чувстват добре. Логично е хората, които имат повече нужда от външно одобрение ще работят по-усилено, за да постигнат успех. Освен това се отбелязва неголяма, но значима корелация между чувството на групово превъзходство и по-високия доход. С други думи, колкото по-високомерно се изразяват участниците за собствената си етническа група, толкова повече пари ссъобщават, че вземат. Въпреки тези отделни находки в подкрепа на теорията, Харт и Шавриз не намериха непротиворечиви доказателства, че уникалната комбинация от трите черти - групово превъзходство, лична несигурност и самоконтрол на импулсите - водят до по-голям успех.

Ако теорията на Чуа и Рубенфелд не може да обясни успеха на определени групи, това какво би могло? Харт и Шабриз отбелязват, че изглежда привлекателно да можем да идентифицираме група опознаваеми признаци, определящи успеха, но доказателствата за такава формула са оскъдни. Идеята на "тройния пакет" може да изглежда убедителна, защото тя се съгласува с нашите собствени лични наблюдения и общи стереотипи за имигрантите. Освен това, теорията добре се съчетава с убеждението, че успехът зависи от упорита работа и личните качества, а не външни обстоятелства.

Успехът се обяснява най-добре от такива банални фактори като интелигентност, добросъвестност и късмета да се родиш в финансово стабилна среда.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12492

2

Jivko Jeliazkov

09.08 2016 в 16:59

Да не се окаже, че всъщност има разлики между расите и културите... Професорите трябва много да внимават да не засегнат черни американци или борци за социална справедливост.

15914

1

поп Дръвчо

08.08 2016 в 11:24

Чете дедо ви поп статията и само расистки вицове му идват на ум.

Но иначе да - тия люде са открили Америка. И да, едни култури са по-успешни от други, в различни дейности.