Древен паметник, свързван с крал Артур, всъщност е по-стар от Стоунхендж, установи изследване

Ваня Милева Последна промяна на 30 август 2021 в 00:01 12072 0

Древният паметник е свързан с легенди за митичния крал Артур, но археолозите казват, че е построен през неолита преди почти 6000 години. Кредит: University of Manchester

Загадъчна каменна гробница в Западна Англия - известна като камъкът на Артур, защото се свръзва с митичния крал Артур - според археолозите е създадена преди почти 6000 години като част от сложен „церемониален ландшафт“ в цялата област.

Разкопките тази година близо до древната каменна структура в селския Херефордшир, източно от река Уай между Англия и Уелс, показват, че мястото първо е било заето от земна могила, сочеща друга древна структура наблизо. Няколкостотин години по-късно той е бил възстановен и преустроен, за да сочи към хълмовете много по на юг, заявява за Live Science ръководителят на проекта Джулиан Томас (Julian Thomas), професор по археология в Университета в Манчестър, Великобритания.

"Това е церемониален ландшафт, подобен като тези около Стоунхендж или Авебъри, но по-ранен", разказва Томас. "Това със сигурност означава, че това е място, което е било политически или духовно важно в началото на неолита".

Последните разкопки близо до камъка на Артур разкриват, че това е място на две различни неолитни гробници, подредени в различни посоки. Кредит: University of Manchester

Камъкът на Артур се състои от девет изправени камъка, които поддържат огромен „надгробен камък“ с тегло над 23 тона. Проходът отдолу води до нещо, което се смята за погребална камера, въпреки че там не са намерени човешки останки.

Структурата получава името си от легендите за крал Артур, за който се твърди, че се е борил срещу саксонското нашествие във Великобритания преди около 1500 години.

Там са се случили и няколко исторически събития, включително дуел между рицари по време на Войните на розите през 15 век. През 1645 г., по време на Гражданската война в Англия, крал Чарлз вечеря с армията си там. И според сайта „Загадъчна Великобритания“, камъкът на Артур е вдъхновенил К. С. Луис за „каменната маса“, където Лъвът Аслан е принесен в жертва в „Хрониките на Нарния“.

Смята се, че оцелелите камъни са част от гробница, построена преди около 5 500 години, която е била подравнена с важна пролука между хълмовете на хоризонта. Кредит: University of Manchester

Каменна маса

Разкопките разкриват, че първата земна могила на мястото на камъка на Артур сочи така наречените Зали на мъртвите, които екипи, водени от Томас, откриват на билото на малко повече от 900 метра през 2013 г.

Залите на мъртвите първоначално са били големи дървени сгради, които умишлено са изгорени и заменени с три земни могили, вероятно след смъртта на местен водач. Останките от подобни дървени сгради са открити на неолитните гробища в Европа.

Разкопките на хълма Дорстоун във Великобритания разкриха почти 6000-годишен набор от могили, създадени от изгорена древна дълга зала. Кредит: University of Manchester

Първоначалното място на могилата е запазено от палисада от изправени дървени стълбове и е много подобно на централната могила в мястото на Залите на мъртвите, разказва Томас. Но стълбовете скоро са изгнили и могилата се е срутила, така че до 200 години по-късно на мястото е бил построен втори паметник.

Възстановеният паметник, вероятно състоящ се от камъните, които са останали днес в рамките на втората земна могила, също е имала „алея“ от дървени стълбове, които сочат към забележима пролука между два хълма на хоризонта на около 20 километра, разказва Томас.

"Важно е, че каменните елементи се намират на по-късното трасе, заедно с пощенския път и това е една от причините, поради които мисля, че те са част от по-късната версия на паметника", обяснява Томас. "Мисля, че първоначалният акцент е върху вътрешните отношения между паметниците, съставящи комплекса, а по-късно фокусът се измества навън".

Археолозите смятат, че първата гробница на мястото е построена преди около 5700 години и е подравнена с близките гробници, наречени „Залите на мъртвите“. Кредит: University of Manchester

Крал Артур

Камъкът на Артур сега е един от най-отличителните и най-известните неолитни паметници в Англия. Няколко местни легенди го свързват с крал Артур. Въпреки това обаче паметникът трябва да е стоял няколко хиляди години преди предполагаемото време на легендите и повечето историци смятат, че Артур вероятно не е съществувал.

Според една легенда, белезите върху един от камъните са направени от Артур, когато коленичил там, за да се моли, друго поверие гласи, че тези следи са вдлъбнатините от лактите на гигант, когото рицарят е убил. Паметникът също така предполага, че отбелязва мястото, където е погребан Артур.

Камъкът на Артур изглежда е бил част от церемониалния пейзаж през периода на ранния неолит, започващ преди около 5700 години. Пренареждането на камъните преди около 5 500 години изглежда е било част от разширяването на този пейзаж.

Например по-късното подравняване може да е показвало, че пролуката в хълмовете, където е сочило, е важен маршрут за пътуващите или „източник на някакъв важен ресурс, или място, където са живели съюзнически общности, или друго място с духовно значение“, пояснява Томас.

Други характеристики на ландшафта, включително няколко други земни могили и неолитна „настилка“ и ограда, са „индикация, че това е място, на което хората идват за събирания, срещи, [и] пиршества ... и място, което запазва значението си от векове“, отбелязва археологът.

Източник: Ancient monument linked to King Arthur is older than Stonehenge, research finds
Tom Metcalfe, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !