Единствената истинска любов, която ви предпазва от самотата, е любовта към самотата

Понякога друг човек не е най-добрата защита срещу самотата

Ваня Милева Последна промяна на 28 октомври 2022 в 00:01 3863 0

Кредит: Pixexid (CC BY 4.0)

Хората, които са "самотни по душа", не приемат стандартния сценарий за живота на възрастните - този, който поставя в центъра му романтичен партньор. Избралите да са сами не се интересуват от мнението на другите. Те обичат да прекарват времето си сами и не вярват на тесногръдото мнение, че необвързаните хора са нещастни.

Но какви са всъщност тези необвързани хора, които обичат да са сами?

Д-р Бела ДеПауло (Bella DePaulo) от Калифорнийския университет, Санта Барбара в продължение на много години изучава хората, които предпочитат самотния живот. Тя ги нарича "Сами по душа" (Single at Heart).

"За тях самотният живот е техният най-добър, най-автентичен, смислен, пълноценен и психологически богат живот. Те не са необвързани, само защото са имали лош опит с любовта, защото имат "проблеми" или друга негативна причина. Те обичат това, което може да им предложи самотният живот", пише д-р Бела ДеПауло в статия за Psychology Today.

Тя създава тест, за да разбере по-добре какво означава да си "Single at Heart". На въпросите от теста са отговорили над 17 000 души (и броят им се увеличава) от повече от 100 нации. 

В повечето отношения резултатите от проучванията на Бела ДеПауло съвпадат с очакваното. Например хората, които са самотни по природа, обичат свободата си. Те обичат сами да определят живота си. Искат да са тези, които решават за малките неща в ежедневието си (като например какво да ядат или кога да спят) или за големите, променящи живота им избори.

Обичат да приемат в живота си когото искат и колкото хора искат, без да се придържат към общоприетия сценарий да изграждат живота си около романтичен партньор, който очаква от тях приоритет над всички останали. Обичат сами да решават какво да бъде мястото на децата в живота им. Наслаждават се на интимност при свои собствени условия - това също е голям плюс.

Кредит: Unsplash / Peter Conlan

Един изненадващ извод: Огромната любов към самотата

"Очаквах да открия, че хората, които са "самотни по душа", обичат самотата си. Но бях изненадана от това колко определяща характеристика се оказа това желание", разказва авторката.

В анкетата един от въпросите гласи: "Когато мислите за самотата, каква мисъл ви идва на ум първо?".

Сред хората, които определено не са "самотни по душа", солидно мнозинство - 59%, заявяват, че се притесняват да бъдат самотни. Но сред тези, които са категорични, че са "самотни по душа", почти всеки от тях - 98% - възкликва: "Благословена самота!"

Десетки хора, които са "Single at Heart", споделят с авторката историите на живота си и на въпроса колко важно е, ако изобщо е важно, да имат време за себе си. Всеки от тях казва, че е важно. Някои от тях подчертават, че това е много или изключително важно. А няколко от тях заявяват, че това е "като дишането".

"Когато за пръв път започнах да изучавам резултатите от изследването на самотата, си мислех, че те означават, че хората, които са "Single at Heart", са предимно интроверти. Оказа се, че това не е вярно. Повечето, да, те са интроверти, но някои от тях са екстроверти, а някои описват себе си по други начини (например "интроверт, който може да бъде социален, ако има нужда"; "зависи от ситуацията")", споделя д-р Бела ДеПауло.

Тя се вдъхновява от изследванията на Тхуи Ви Т Нгуйон (Thùy Vy T Nguyễn) и нейните колеги. В своята изследователска програма тези социолози са установили, че интровертността не е особено важен предиктор за привлекателността на самотата. Разбира се, много интроверти ценят времето, което имат за себе си, но и екстровертите, които са общителни и отворени, могат да се радват на собствената си компания и да обичат да имат известно уединение.

Кредит: Flickr (CC BY-SA 2.0)

Автентичността

По-важна е възможността "да бъдеш себе си" или автентичността. На тестовете за личностни качества, хората , които могат да си позволят да бъдат автентични, са съгласяват с твърдения като: "Действията ми съответстват на това, което съм в действителност", и не се съгласяват с твърдения като: "Вярвам в определени неща, за да ме харесват другите".

Хората, които не обичат да правят компромиси със себе си, най-вероятно търсят уединение, защото го ценят и се радват на собствената си компания, а не само защото са били отхвърлени, нямат приятели или са твърде несигурни в обкръжението на други хора.

Автентичността ("да бъдеш себе си") е в основата на това, което означава да си самотен по душа. Хората, които са "Single at Heart", не приемат стандартния сценарий за живота на възрастните - този, който поставя романтичния партньор в центъра му и го цени, уважава, възхищава му се и го привилегирова. Те остават верни на себе си, а това е от голямо значение.

В самотата сте лице в лице с един човек: себе си. Това е по-желано, смислено и удовлетворяващо, ако човекът, с когото сте, е този, който наистина сте. Да бъдеш верен на себе си е окуражаващо. Да се опитвате вместо това да живеете живота, който другите хора смятат, че трябва да водите, живот, който не ви подхожда, предизвиква тревога - не искате да сте насаме с този човек.

Любовта към самотата не е в противоречие с това да се наслаждавате на компанията на други хора. Всъщност някои хора се чувстват най-добре в общуването си с други хора, когато са получили пълната си доза самота. Важното е не абсолютното количество време, което имате за себе си, а дали имате подходящото за вас съчетание от време за себе си и време с други хора.

Защо любовта към самотата е толкова силна

След като дълго време се занимават със самотата, социалните учени започват да изследват потенциалните ползи от нея. Те предполагат, че прекарването на време насаме може да бъде полезно за почивка и релаксация, свобода от натиска и желанията на други хора, творчество и духовност, добро психично здраве и дълбоко осмисляне на това, което наистина искате да бъде животът ви.

За хора като "самотни по душа", които приемат такъв живот, въпреки всички безмилостни послания, които твърдят, че никой не иска да остане самотен, любовта към самотата е суперсила.

Всички онези неща, които хората казват, описвайки самотния живот като отвратителен, не действат при хора, които ценят самотата си.

"Ще останеш сам!" - казват с ужас в гласа си продавачите на страх. Хм, да, надяваме се на това, казват хората, които са "Single at Heart". Ние обичаме времето си насаме и не вярваме на тесногръдото мнение, че самотните хора са сами на този свят.

"Ще остарееш сам!" Не, не можете да ни уплашите и с това. Надяваме се, че ще продължим да разполагаме със скъпоценното си време за себе си, докато остаряваме.

Кредит: Pxhere

Когато други хора се сблъскват за първи път с продължителна самота и им е трудно, хората, които винаги са ценили времето си насаме, са сравнително невъзмутими. По време на пандемичните блокади например "самотните по душа" не разбираха всички страшни прогнози за особените страдания на самотните хора. Те вече знаят как да бъдат сами, да се възползват от самотата си и да поддържат връзка с другите.

На по-късен етап от живота си самотните по душа не са разтревожени и дезориентирани от времето и живота, които имат за себе си, както понякога се случва с разведените и овдовелите. През цялото време те са инвестирали в своя свободен живот. Те са овладели това да бъдат самотни. Когато са били по-млади, те са се чувствали добре, докато са били сами, и продължават да се чувстват добре, докато остаряват.

Характеристики на хората, които са самотни по душа

Ето обобщените резултати въз основа на първите 1 200 отговора на проучването на д-р Бела ДеПауло.

  • Те обичат самотата си.
  • Когато се изкушават да си позволят любимото си удоволствие (например нездравословна храна или тъпо телевизионно предаване), те предпочитат да направят точно това, което желаят, вместо партньорът им да се присъедини към тях или да ги разубеди.
  • Възприемат себе си като самодостатъчни, т.е. обичат да се справят с проблемите и предизвикателствата предимно сами.
  • Когато мислят да направят голяма промяна в живота си, те не искат да вземат това решение с романтичния си партньор, а предпочитат да вземат решението, което им се струва правилно, без да се притесняват дали партньорът им ще го одобри или дали решението ще попречи на целите на партньора им.
  • Те не искат да имат партньор като придружител при всички случаи, предпочитат повече възможности, като например да посещават събития сами или с приятели или просто да си останат вкъщи.
  • Когато си поставят благородни цели, като например четене на книги, правилно хранене или повече движение, те предпочитат да осъществят тези планове сами или с приятели, а не с романтичен партньор.
  • Имат чувство за лично достойнство - нагласа да се справят и усещане, че могат да направят почти всичко, което си намислят.
  • Те не се интересуват от търсенето на дългосрочен романтичен партньор.
  • Ако им се случи дребен инцидент, като например леко пътно произшествие, изпитват облекчение, че няма да им се налага да обясняват на романтичния си партньор какво са сбъркали.
  • Ако трябва да избират между смислена работа с мизерно заплащане и невдъхновяваща работа с голямо заплащане, те биха избрали смислената работа.
  • Ако са били в романтична връзка и тя е приключила, преобладаващата им емоционална реакция е по-често облекчение, отколкото тъга или болка.

Кредит: Unsplash / Lucas Marconnet

Съвети как да бъдете истински "самотник по душа"

Ако разпознавате себе си в някои от изброените по-горе характеристики, направете всичко възможно да си осигурите такъв начин на живот. Например, можете да си подарите уединение. Позволете си времето и пространството, за които копнеете. Ще извлечете полза от това време насаме (психологическа, емоционална, творческа), а ако получите необходимата ви доза, със сигурност и хората около вас ще спечелят.

Ако ви харесва да сте си самодостатъчни, то тогава действайте. Самодостатъчността не означава непременно липса на интерес към различни гледни точки или мнения. Напротив, тя означава, че след като разгледате всяко мнение, което смятате за ценно, в крайна сметка вземате решението, което ви се струва правилно.

Ако не се интересувате от дългосрочни романтични взаимоотношения, тогава не го правете. Не обръщайте внимание на това, че другите хора няма да ви повярват, когато кажете, че харесвате живота си на свободен, необвързан човек. Не обръщайте внимание на скептиците, които ще настояват, че просто отричате или какъвто и да е друг психологически натиск. Част от това да притежавате статута си на свободен човек е да бъдете верни на себе си.

Вие не живеете живота, който другите искат да живеете или който повелява общоприетата догма. Живеете собствения си най-добър живот.

Какво по-хубаво от това?

Източници: 

The One True Love That Protects You From Loneliness, Psychology Today

Single at Heart: The World’s Most Joyful and Unapologetic Single People, Medium

Авторът Бела ДеПауло (Bella DePaulo), защитила докторска степен в Харвард, 1979 г., е социален психолог и автор на Single Out: How Singles are Stereotyped, Stigmatized, and Ignored, and Still Live Happily Ever After (St. Martin's Press) и How We Live Now: Redefining Home and Family in the 21st Century (Atria) и други книги.

Списание Atlantic описва д-р ДеПауло като „най-изтъкнатия мислител и писател на Америка за самотата“. Нейната реч на TEDx е „Какво никой никога не ви е казвал за хората, които са необвързани“. ДеПауло използва данни от социалните науки, за да предизвика стереотипите на хората, които са необвързани. Тя е носител на многобройни отличия и награди, като наградата Джеймс МакКийн Кател и наградата за развитие на научните изследвания. ДеПауло има повече от 150 научни публикации и други статии за издания като New York Times, Washington Post, Economist,  NBC, CNN, Time magazine, New York magazine, The Guardian, Forbes, Quartz, Nautilus, Тhe Conversation и Chronicle of Higher Education.

Бела ДеПауло е академичен сътрудник в Департамента по психология и мозъчни науки в Калифорнийския университет, Санта Барбара. Посетете нейния уебсайт на BellaDePaulo.com.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !