Единствената съществена съставка на щастливата връзка

Съществува ли този аспект във взаимоотношенията, партньорите се чувстват сигурни.

Ваня Милева Последна промяна на 27 декември 2021 в 00:01 12196 0

Кредит: Max Pixel

Изследванията показват, че изграждането на успешна връзка изисква първо установяване на доверие. Когато доверието е разклатено в една връзка, партньорите са несигурни и постоянно нащрек. Предателството, независимо дали е истинско или въображаемо, може да разруши връзката. Когато има доверие, партньорите се чувстват сигурни.

Джон Готман (John Gottman) е изследовател, който прилича на благ дядо, но сред колегите си и докторантите е като рок звезда. Повече от 50 години той наблюдава и анализира взаимоотношенията между хората. Голяма част от това е направено в неговата „любовна лаборатория“, която е апартамент във Вашингтонския университет, където двойките живеят, а техните взаимоотношения са наблюдавани, измервани и оценявани. Той описва най-малките взаимодействия на двойките, научавайки какво им помага да успеят или да се провалят.

След десетилетия събиране на данни и анализиране на статистики, какво е открил той?

Че повечето от решаващите постижения в успешната връзка „са свързани с установяването на доверие“. Доверието е в сърцето на здравото партньорство и да го подхранвате и поправяте, когато се повреди, е задължително. 

„Доверието е лепилото на живота. Това е най-важната съставка в ефективната комуникация. Това е основният принцип, който поддържа всички взаимоотношения", подчертава Стивън Кови (Stephen Covey), автор на „Седемте навика на високоефективните хора“, книга, продадена повече от 25 000 000 копия.

Много проучвания подкрепят това. Доверието е една от най-търсените черти у партньора и повечето връзки няма да се развият без него.

В един от проектите на д-р Джейсън Уайтинг (Jason Whiting), професор в Университета Бригъм Йънг, той и неговите колеги разпитват градски жени с ниски доходи за отношението им към брака. Тези жени оценяват много неща, но доверието и вярността са на върха. По ирония на съдбата това пречи на много от тях да се омъжат, защото в миналото са имали лош опит и са били наранявани. Доверието е високо ценено, защото ако не сте сигурни дали партньорът ви ще ви нарани или ще ви изостави, тогава мозъкът ви буквално е в "бойна готовност" през цялото време. Това е напрегнат и нещастен начин на живот.

Доверие и сигурност

Клиничният психолог Сю Джонсън (Sue Johnson) изследва двойките и промените и твърди, че необходимостта от безопасна връзка е свързана с нашата биология.

Животът на бебетата буквално зависи от това, да имат отзивчив гледач, който ще отговори на техните нужди, и докато хората растат, те все още искат някой да е там, да отговаря на сигналите им и да им показва, че са важни.

Джонсън предполага, че това е причината хората да реагират по драматичен начин, когато любовникът им ги разочарова. Предателството се чувства като острие, срязващо връзките на сигурността. Хората изпадат в паника, когато се почувстват изоставени и това е особено вярно за тези, които са били тежко наранени.

За мнозина поддържането на доверието изисква време и отзивчивост. Когато емоциите угаснат, е време за успокоение, а не за отдръпване. Ако партньорът ви се развълнува, устоявайте на изкушението да избягате или да се противопоставяте. Вместо това се опитайте да останете спокойни и съпричастни - това ще помогне за укрепване на доверието.

Сигурната връзка носи по-малко стрес от тази без доверие.

Както казва Готман, партньорите, които се доверяват един на друг, могат да оперират с непълна информация.

Съпрузите, които могат да разчитат един на друг, са толкова доволни, колкото обичаните деца, сигурни в пашкула на връзката си, която няма да изчезне или да им причини умишлена болка. Може да има битки или наранени чувства, но енергията не се източва от безпокойство и подозрения. Има една стара поговорка, че е по-добре да ти вярват, отколкото да бъде обичан. Дори когато хората не се чувстват влюбени, те трябва да знаят, че връзката им е безопасна и честна.

Справка:

  1. John M. Gottman, The Science of Trust: Emotional Attunement for Couples (New York: WW Norton & Company, 2011), p. 14.
  2. Catherine A. Cottrell, Steven L. Neuberg, and Norman P. Li, "What Do People Desire In Others? A Sociofunctional Perspective on the Importance of Different Valued Characteristics," Journal of Personality and Social Psychology 92, no. 2 (2007): 208.
  3. Amanda Szarzynski, Rob Porter, Jason B. Whiting, and Steven M. Harris, "Low-Income Mothers in Marriage and Relationship Education: Program Experiences and Beliefs About Marriage and Relationships," Journal of Couple & Relationship Therapy 11, no. 4 (2012): 322-342. DOI: 10.1080/15332691.2012.718972.
  4. Susan M. Johnson, Hold Me Tight: Seven Conversations for a Lifetime of Love (New York: Little, Brown, and Co., 2008)

Източник: The One Essential Ingredient for a Happy Relationship, Jason Whiting, Psychology Today

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !