Как хората за първи път са населили древния мегаконтинент Сахул

Ваня Милева Последна промяна на 15 февруари 2023 в 00:01 3983 0

Кредит NASA

Преди между 75 000 и 50 000 години хората си проправят път през мегаконтинента Сахул, обхващащ днешните Австралия, Тасмания, Нова Гвинея и островите Ару.

Нови изследвания разкриват повече за маршрутите, използвани от тези ранни хора, и за времето, което им е било необходимо, за да изследват изцяло и най-крайните части на Сахул. Според новата статия възможно е завземането на тази огромна територия за 10 000 години, което е два пъти повече от предполаганото досега.

За да прецизират оценките си, изследователите разработват нов, по-усъвършенстван модел, който отчита влиянията върху придвижването, като способността на земята да осигурява храна, разпределението на водните източници и топографията на ландшафта.

Карта на Сахул. Кредит: Flinders University

"Начините, по които хората си взаимодействат с терена, екологията и евентуално с други хора, променят резултатите от нашия модел, осигурявайки по-реалистични резултати", разказва екологът Кори Брадшоу (Corey Bradshaw) от университета Флиндърс в Австралия.

"Сега имаме добра прогноза за моделите и процесите, свързани с това как хората за първи път са заселили тези земи преди десетки хиляди години."

Изследователите комбинират данните от две публикувани по-рано проучвания - едно, което моделира движението и нарастването на населението, и друго, което очертава вероятните "магистрали"  въз основа на характеристиките на ландшафта.

Маршрути и разпространение на населението в Сахул. Кредит: Bradshaw et al., Quaternary Science Reviews, 2023

Освен че разширява прогнозата за времето, необходимо за заселването на мегаконтинента поради ограниченията, наложени от топографията, новият модел идентифицира и неоткрит нов коридор на движение на юг през центъра на Сахул.

"Човек, който върви по терена и многократно избира този основен път, вероятно би довел до появата на миграционни коридори, тъй като индивидите предават с течение на времето знанията си за терена на останалата част от населението", пишат изследователите в публикувания си доклад.

Миграцията най-вероятно е започнала през Тимор, а по-късно и през западните части на Нова Гвинея. След това бързото разпространение е станало на юг към Големия австралийски залив и на север към Нова Гвинея.

Изследователите също така предполагат, че придвижванията до Тасмания са били ограничени от покачването и спадането на морското равнище в Басовия проток - пример за това как новият модел отчита влиянието на ландшафта върху разпространението на популацията.

"Нашето актуализирано моделиране показва, че Нова Гвинея е била заселена постепенно в продължение на 5000 до 6000 години, като първоначално се е съсредоточила върху Централните възвишения и района на Арафурско море, преди да достигне архипелага Бисмарк на изток", разказва Брадшоу.

"Предполага се, че заселването на крайния югоизток и Тасмания е станало между 9000 и 10 000 години след първоначалното пристигане в Сахул."

Изследователите смятат, че техните открития биха могли да се приложат и в други части на света, когато става въпрос за картографиране на начина, по който Homo sapiens си е проправил път от Африка, през Азия и до Америка, въпреки че моделите ще трябва да бъдат адаптирани, за да отговарят на различните региони.

След това тези прогнози могат да бъдат подкрепени и проверени с помощта на находки от археологически разкопки, какъвто е случаят в това конкретно проучване.

Справка: Directionally supervised cellular automaton for the initial peopling of Sahul
Corey J.A. Bradshaw, Stefani A. Crabtree, Devin A. White, Sean Ulm, Michael I. Bird, Alan N. Williams, Frédérik Saltré
Quaternary Science Reviews https://doi.org/10.1016/j.quascirev.2023.107971

Източник: Scientists Reveal How Humans First Populated The Ancient Megacontinent of Sahul, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !