Малкълм Лав: Не е задължително науката и религията да са в конфликт

НаукаOFFNews Последна промяна на 14 май 2017 в 12:59 4129 0

Снимка: NaukaOFFNews

Религиозните хора и научните хора не трябва задължително да бъдат в конфликт, това е мнението на Малкълм Лав, бивш пастор в англиканската църква, продуцент в медийния гигант ВВС и университетски преподавател по комуникация на науката, който изнесе лекция "Религия и наука – очертаване на конфликтната зона" по време на Софийския фестивал на науката.

Науката не доказва съществуването на Бог единствено защото не се интересува от метафизика, смята още Малкълм Лав, който е и водещият обучител на участниците в международното състезание "Лаборатория за слава FameLab", чиято българска част се провежда в рамките на Софийския фестивал на науката. 

"Науката не дава отговори на някои метафизични въпроси, като "Кой съм аз, защо съм тук, какво да правя с живота си". Те са обект на религията и философията. Науката иска да знае какво се случва със света около нас. Няма война между религията и науката. Ако има Бог, той няма да бъде засегнат от факта, че ние задаваме други въпроси. Не казвам дали има или няма Бог. Това няма отношение към науката", подчерта журналистът от ВВС.

Снимка: NaukaOFFNews

Като един от най-ярките примери на конфликт между науката и религията Малкълм Лав посочи съдбата на Галилео Галилей, който до последните си дни е под домашен арест, наблюдаван от Инквизицията. Галилео, смятан от мнозина за бащата на съвременната наука, е потвърдил след наблюдения с телескоп, че теорията на Коперник, че Земята се върти около Слънцето и следователно не е център на Вселената, е вярна. 

След като написва книгата си "Диалог за двете най–главни системи на света", в която защитава тази теория, Инквизицията го дава под съд. Тогава Галилео наближава 70-те. След дълги разпити, и много вероятно мъчения, той е бил осъден за това, че подкрепя фалшиво учение, което противоречи на Божието писание и поддържа тезата, че Слънцето не се движи от изток на запад, както и че Земята се върти и не е център на света.

Галилей се отрича от възгледите си, но според предание докато правил това, извикал: "И все пак тя се върти!". 

Снимка: NaukaOFFNews

В по-ново време пример за конфликтите между наука и религия е процесът срещу американския учител Джон Скоупс, станал известен като Маймунския процес. През 1925 г. властите в щата Тенеси забраняват преподаването на теорията на Чарлс Дарвин, тъй като противоречала на Светото писание.

Забраната е част от борбата на евангелистите в южните щати, започнала от 70-те години на 19-и век, срещу твърдението, че човекът и маймуните имат общи прародители. Битката се изостря между 1923 г. и 1925 г. когато Оклахома, Флорида, Северна Каролина и Тексас предприемат ограничителни мерки срещу преподаването на еволюционната теория. Най-категоричен е законът в Тенеси и там се заражда съпротива срещу него. Въпреки забраната гимназиалният учител Джон Скоупс решава да преподава теорията на Дарвин, арестуван е и е признат за виновен и осъден на глоба от 100 долара.

Впоследствие Върховният съд на Тенеси отменя присъдата, но постановява, че забраната за преподаване на еволюционната теория е конституционно съвместима. Чак през 1968 г., Върховният съд на САЩ заключава, че еволюцията може да се преподава в училищата, тъй като е наука, а креационизмът не може, тъй като е религиозно убеждение, а американската конституция разделя църква и държава. 

Снимка: NaukaOFFNews

Малкълм Лав отдели специално внимание на личността и ролята на прочутия еволюционист Ричард Докинс, на когото сподели, че искрено се възхищава. Докинс води дългогодишна битка с привържениците на религията. Той е част от група хора, известни като "Четиримата конника на новия атеизъм", заедно със Сам Харис, Даниъл Денет, Кристофър Хитчинс.

"Това, което ми е интересно при него, е неговият гняв. Той е много разгневен към хората, които вярват в Бог", обясни журналистът и добави: "Докинс не може да разбере защо такъв голям биолог като Стив Джей Гоулд казва - Няма нищо в еволюционната теория, което да спре хората да вярват в Бог. Това обижда Докинс извънредно много".

Малкълм Лав твърди, че позицията на Докинс е "Аз не вярвам в Бог, вие също не трябва да вярвате", с което самият Малкълм Лав не е съгласен и призовава за диалог между религия и наука.

Снимка: NaukaOFFNews

Най-много ярост будят у Докинс проповедниците, които насаждат страх у хората с крайни изказвания от рода "Американските войници умират, защото Бог наказва Америка". Докинс не може да проумее как е възможно да съществуват такива хора, които живеят в свой собствен балон на невежество. Според Лав обаче, като се нападат религиозните фанатици, не се постига напредък с тях. Трябва да се намерят начини те да бъдат достигнати и да разберат нашите аргументи, изтъкна още журналистът.

Снимка: NaukaOFFNews

Пред публиката в София Малкълм Лав обясни прехода, който е извървял от религията към науката. Още от малък е знаел, че ще занимава с религия, тъй като произхожда от много религиозно семейство. В продължжение на 10 години е бил евангелистки пастор в южен Лондон. Но постепенно разбира, че повече не вярва в догмата и се отправя към Никарагуа и Ел Салвадор като военен кореспондент.

"Когато видях, че повече не вярвам в това, в което проповядвам, аз станах журналист и отидох да отразявам войните в Централна Америка", обяснява още той.

"Определям се като вярващ скептик. Интересувам се от всички големи религиозни въпроси - човешкото съществуване, какво се случва след като умрем, струва ли си труда да се живее. Нямам идея какви са отговорите на тези въпроси. Заинтересуван съм от добре извършеното проучване", споделя Малкълм Лав.

През 1988 г. започва работа в ВВС като продуцент и водещ на "проекти, които доближават обществото до научни теми". По-късно става обучител по комуникационни умения на свободна практика, като успоредно с това започва да работи в областта на комуникацията на науката. 

"Науката е интересна и запленяваща. Проблемът е как да се открият начини и обикновените хора да я оценят. Как да се наслаждават на науката по същия начин, по който се наслаждават на изкуството, музиката, киното", коментира Лав.

"Всеки ден ние трябва да бъдем съпричастни към различни спорове, много които са свързани с науката и технологиите. Ако не знаем нищо за тях, започваме да взимаме лоши решения, Доналд Тръмп е пример за това. Той е човек, който не разбира как се случват нещата и взима лоши след лоши решения. Повече от всякога днес се нуждаем от учени, които да могат да обясняват основите, колко е важна околната среда, колко са важни ваксините. В противен случай ще се случват само бедстия. С всички събития по света в последно време ние се нуждаем от наука повече от всякога", заключи Малкълм Лав.

Малкълм Лав и Любов Костова - организатор на Софийския фестивал на науката и директор на Британския съвет; Снимка: NaukaOFFNews

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !