Минералните бани в София стават центрове на научната мисъл

Георги Гърков Последна промяна на 25 ноември 2016 в 13:46 5855 1

Кредит Елена Чочкова

Сградата на банята в кв. Овча купел

Две софийски минерални бани ще стават центрове за върхови научни постижения. Идеята е банята в Горна баня да се превърне в център по музеология, а тази в Овча купел ще изследва лечебните свойства на водите, съобщава mediapool.bg

Софийските минерални бани са построени в началото на миналия век и оттогава се превръщат в траен културен и архитектурен символ на София.

От 90-те години насам обаче те са в изоставено състояние. Основна трудност е намирането на инвеститори.

Но сега се отваря възможност за промяна чрез кандидатстване по оперативната програма "Наука и образование". Зад идеята се обединяват Софийския университет "Св. Климент Охридски", Университета по библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ), Нов български университет и Националната спортна академия. Начинанието намира подкрепа и в неправителствения сектор - от Българския национален комитет на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места (ИКОМОС) и др., посочи зам.-кметът Тодор Чобанов.

Идеята е банята в Овча купел да се превърне в център за изследване на лечебните свойства на водата, каза Чобанов. Ще се прави химичен анализ на минералната вода, ще се установява какви болести лекува.

Предложението за банята в Горна баня предвижда тя да бъде преустроена в център по музеология. Музеологията е млада наука, занимаваща се с начина по който функционират музеите, както и с развитието на тяхната институционална роля в образованието при социални и политически сили.

Специалността се преподава в Нов български университет.

По думите на Чобанов сградата в Горна баня ще се използва основно за обучения и логистичени цели, докато науката ще се развива вътре в самите университети, които участват в проекта.

По оперативната програма са предвидени 200 млн. лв. за центровете по върхови постижения, а за центровете за компетентност - 150 млн. лв. или общо 350 млн. лева. Средствата ще бъдат използвани за оборудването на четири центъра за върхови постижения с модерна научна апаратура и за извършването на фундаментални научни изследвания от повече от 70 изследователи по над 40 съвместни проекти с бизнеса. Предвижда се центровете по компетентност да бъдат 8 и ще се концентрират в приложната наука.

Срокът за подаване на документите е до 23 януари. След това проектите ще бъдат разгледани и класирани от оценителна комисия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

25.11 2016 в 17:53

Търси се значи нов Архимед.