Най-старата "пирамида", намерена в Индонезия, крие древен храм

НаукаOFFNews Последна промяна на 18 декември 2018 в 08:47 9126 0

Кредит Danny Hilman Natawidjaja

Определената като най-голямата пирамидална изкуствена структура в Индонезия всъщност представлява останки от древен храм, скрит под земята хиляди, а може би десетки хиляди години, съобщи Live Science.

Учените представиха доказателства за забележителната постройка на 12 декември на годишната среща на Американския геофизичен съюз (AGU).

Тук, разпръснати на огромен хълм в планината Паданг, Западна Ява, са разположени останките от масивен комплекс от скални структури и археологически паметници - място, описано като най-големият мегалитен обект в цяла Югоизточна Азия.

Археологическият обект, открит в началото на 19 век, е изпълнен с редици от древни каменни колони. Но наклоненият "хълм" не е част от естествения скалист пейзаж; той е издигнат от човешки ръце, откриха учените.

"Това, което преди се разглеждаше като градежи на повърхността, се оказва огромна структура", коментира Анданг Бахтиар (Andang Bachtiar), геолог от Индонезия, който наблюдава сондирането и анализа на почвите за проекта.

Структурата, подобна на пирамида, остава неоткрита толкова дълго, тъй като е скрита от растителност и затова изглежда като естествен хълм (червен кръг), с мегалит разположен на върха (жълт кръг). Кредит:  Danny Hilman Natawidjaja

Въпреки, че погребаната структура може да прилича на повърхностно на пирамида, тя се отличава от подобните пирамиди, построени от маите, отбелязва Дани Хилман Натауиджайа (Danny Hilman Natawidjaja), водещ изследовател и старши учен в Индонезийския институт на науките. Докато пирамиди на маите са по-симетрични, тази структура е удължена.

"Това е уникален храм", заяви Натауиджайа.

"Странната" форма на хълма освен това се открояваше на фона на пейзажа, отбелязва той.

"Той не прилича на обкръжаващата топография, която е много ерозирана. Той изглежда много по-млад, на нас ни изглеждаше изкуствен", обяснява Натауиджая.

Използвайки набор от техники за подземно наблюдение - включително радарни проучвания, рентгенови изследвания, рентгенографска томография, 2D и 3D изображения, сондиране и разкопки - изследователите постепенно открива няколко слоя с доста голяма структура. Той е разпрострян върху площ от около 15 хектара (150 000 квадратни метра) и е бил построен в продължение на хилядолетия със слоеве, представляващи различни периоди.

Използвайки разнообразни техники за проверка, изследователите откриват няколко слоя от пирамидална структура, като всеки слой представлява различен период от време. Кредит: Danny Hilman Natawidjaja

На самия връх са разположени колони от базалтови скали, оформящи стъпаловидни тераси, с други подредени скални колони "образуващи стени, пътеки и пространства", съобщиха учените на срещата на AGU. Те изчисляват, че този слой е на възраст от 3000 до 3500 години.

Под повърхността до дълбочина около 3 метра е разположен втори слой от подобни скални колони, за които се смята, че са на възраст от 7500 до 8 300 години. А третият слой, простиращ се на 49 метра под повърхността, е на повече от 9000 години, а може дори да е отпреди 28 000 години, според изследователите.

Проучванията откриха и множество камери под земята, добавя Натауиджайа.

Днес местните хора все още използват обекта на върха на структурата като свещено място за молитва и медитация, може би по същия начин, по който е било използвано преди хиляди години, коментира Натауиджайа.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !