Открит е отлично запазен ранновизантийски квартал в древния град Ефес

Находката е сравнима с археологическия обект Помпей

Ваня Милева Последна промяна на 03 ноември 2022 в 00:01 2292 0

Във византийския квартал в Ефес, Турция, са разкрити няколко търговски помещения. Кредит: OeAW-OeAI / Niki Gail.

Археолози от Австрийската академия на науките разкриват 1400-годишни руини на търговски и гастрономически квартал в Ефес - древен град в днешна Турция.

Ефес е древен пристанищен град, чиито добре запазени руини се намират на около 3 км югозападно от днешния Селчук в провинция Измир.

Градът е построен през X в. пр. н. е. от атически и йонийски гръцки колонисти.

Някога е смятан за най-важния гръцки град и най-важния търговски център в Средиземноморския регион.

В хода на дългата си история Ефес променя местоположението си няколко пъти в съответствие с навиците и изискванията.

Новооткритият квартал на града датира от византийския период и вероятно е бил разрушен около 614-615 г. от н.е.

"Всички предмети от бита в стаите са били запечатани с дебел обгорял слой и по този начин са запазени за потомците, което дава възможност днес да се получат уникални снимки на древния живот", разказва д-р Сабине Ладщетер (Sabine Ladstätter), директор на Австрийския археологически институт към Австрийската академия на науките.

"Това прави находката сравнима с археологическия обект Помпей."

Византийският квартал е разположен на площад Домициан - видно обществено място, което е в непосредствена близост до Горната агора - политическия център на Ефес по време на римския период.

"Това, че първоначално големият римски площаден комплекс е бил застроен с магазини и работилници през Късната античност, бе очаквано", посочва д-р Ладщетер.

"Това, което беше напълно неочаквано обаче, е състоянието на запазеност, както и точното време на разрушаване и последиците за градската история, които могат да бъдат изведени от това."

Районът на разкопките (в центъра) на площад "Домициан" (долу - Горната агора, горе - улица "Кюрета") в Ефес, Турция. Кредит: OeAW-OeAI / Niki Gail.

Археолозите разкриват няколко занаятчийски помещения, сред които готварска работилница, склад, таверна, магазин за лампи и християнски поклоннически сувенири и работилница с прилежащо търговско помещение.

Съдът, който поклонниците носят на врата си, изглежда като изработен вчера. Кредит: OeAW-OeAI / Niki Gail.

"Уникална находка е откриването на около 600 малки поклоннически бутилчици, които са се продавали на християнските поклонници тук и са можели да се носят на врата", разказват археолозите.

Перфектно запазена керамика. Кредит: OeAW-OeAI / Niki Gail.

Открити са безброй парчета съдове, които наброяват хиляди, включително цели купи с остатъци от морски дарове като миди или стриди, както и амфори, пълни със солена скумрия.

Намерени са и костилки от праскови, бадеми и маслини, но също и овъглен грах и бобови растения.

Впечатляваща находка са четирите златни монети (солиди). Кредит: OeAW-OeAI / Niki Gail.

"Особено впечатляващи са четири златни монети (солиди), намерени заедно на едно място, и няколко търговски каси с над 700 медни монети", разказват археолозите.

"Археологическите находки показват унищожение от масивен пожар, което трябва да е било внезапно, драматично и съдбоносно", отбелязва д-р Ладщетер.

"Вече не е възможно да се определи точният ден на разрушението, но оценката на намерените плодове поне ще изясни сезона."

Дали е било земетресение? Няма никакви индикации за това. Нито стените са се изместили, нито подовете са се надигнали. Не са открити и човешки останки. 

Разкопани са обаче няколко върха на стрели и копия, което свидетелства за военен конфликт.

"Съответно монети от същото време са намерени и в Сарди, на около 100 км от Ефес, което доказва разрушенията в този град."

"По-рано те са били свързвани с нашествията на персийските Сасаниди в Западна Мала Азия, но това досега бе оспорвано в изследванията."

Източник: Early Byzantine Quarter Unearthed in Ancient City of Ephesus
Enrico de Lazaro, Sci.News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !