Откритие на римски монети на балтийски остров озадачава археолозите

Две сребърни монети, сечени по време на Римската империя, са открити на отдалечен и необитаем остров в Балтийско море. Археолозите нямат представа как са попаднали там

Ваня Милева Последна промяна на 18 април 2023 в 00:01 10223 0

Монетата вляво е сребърен денарий, сечен по времето на Антоний Пий, от 138 до 161 г. от н.е. Вижда се само главата на императора и някои латински знаци.Монетата вдясно е сребърен денарий, сечен по времето на Траян, от 98 до 117 г. от н.е. На нея се вижда

Кредит Johan Rönnby

Монетата вляво е сребърен денарий, сечен по времето на Антоний Пий, от 138 до 161 г. от н.е. Вижда се само главата на императора и някои латински знаци.Монетата вдясно е сребърен денарий, сечен по времето на Траян, от 98 до 117 г. от н.е. На нея се вижда главата на императора и част от латински надпис.

Археолозите са озадачени, но и развълнувани от откриването на две сребърни монети от Римската империя на отдалечен остров в Балтийско море, по средата на пътя между Швеция и Естония.

Никакви улики не разкриват как монетите са попаднали там, но е възможно да са оставени от скандинавски търговци, да са изгубени при корабокрушение или да са донесени там от римски кораб, който пътувал към далечния север.

Йохан Рьонби (Johan Rönnby), археолог от Университета "Сьодертьорн" в Стокхолм, е част от екипа, който открива монетите с метални детектори през март на място на плажа, маркирано от стари огнища на остров Готска Сандън.

"Бяхме толкова щастливи", разказва археологът пред Live Science. "Разполагаме с този археологичен обект, но не знаем какво е това. Но сега, когато имаме монети там, става още по-интересно да продължим разкопките".

Римски монети

Двете сребърни монети, намерени на острова, са римски "денарии" - едната от времето на император Траян, между 98 и 117 г., а другата - от времето на император Антонин Пий, между 138 и 161 г.

Всяка от тях тежи по-малко от една осма от унция (4 грама) и при отсичането им е представлявала около дневната заплата на работник.

Денариите са били стандартната монета на Древен Рим, а името им е оцеляло и до днес в думата за "пари" в няколко езика с латински произход, като "denaro" на италиански и "dinero" на испански.

Рьонби посочва, че монетите от Римската империя може да са останали в обращение дълго време, тъй като съдържащото се в тях сребро винаги е било ценно. Възможно е те да са били донесени в Готска Сандън от скандинавски търговци, които са се подслонили там от морските бури.

Но също така е възможно те да са били пренесени там от оцелели от корабокрушение - водите около острова са пословично опасни, а районът е осеян с потънали кораби, разказва Рьонби.

Друга възможност е монетите да са били пренесени до Готска Сандън от римляни на римски кораб, въпреки че няма данни за такова плаване в Балтийско море.

"Малко вероятно е това да е римски кораб", коментира Рьонби. "Но трябва да се има предвид и това, че римляните са плавали до Шотландия и т.н., както и че по това време е имало римски автори, които са писали за района на Балтийско море."

Балтийският остров

Gotska Sandön, или "Пясъчен остров", е един от най-отдалечените острови в Балтийско море. Монетите са открити на обект на платото над съвременния плаж. Кредит: Johan Rönnby

Римски монети са намирани и на по-големия остров Готланд, намиращ се на около 40 км на юг, но това е било очаквано, тъй като там е имало няколко града. На остров Готска Сандън обаче няма градове или села.

Gotska Sandön - което означава "Пясъчен остров" - днес е необитаем, но през XIX в. е имало пазачи на фара. Преди това е бил известен като място на корабокрушения и като свърталище на пирати, разказва Рьонби.

Археологът Даниел Лангхамер (Daniel Langhammer), който отговаря за културното наследство на остров Готска Сандън за окръг Готланд, съобщава пред Live Science, че новите находки повтарят твърденията на пазач на фара от XIX в., че е намерил римска монета на острова.

Но загадката как са попаднали монетите може би никога няма да бъде разгадана, добавя Лангхамер. "Ние просто не знаем как са попаднали там."

Някога отдалеченият остров е бил посещаван и от ловци на тюлени - сега ловът на тюлени е забранен, но тюлените все още са там - и от рибари през летните месеци, разказва Лангхамер.

Рьонби и колегите му ще се върнат на мястото по-късно тази година. Надяват се в крайна сметка да реконструират историята на отдалечения остров.

Източник: Mystery of Roman coins discovered on shipwreck island has archaeologists baffled
Tom Metcalfe,  Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !