Проф. Шехтман: Раждайте повече, децата ви ще трябва да произвеждат повече

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 май 2017 в 00:18 7988 1

Кредит Антония Петрова

Софийският фестивал на науката започна днес с един забележителен гост - Даниел Шехтман, нобелов лауреат и отскоро и доктор хонорис кауза на Софийския Университет "Климент Охридски".

Темата на лекцията на проф. Шехтман бе "Демография, технологично предприемачество и бъдещето на България".

Защо един нобелов лауреат се вълнува от предприемачество?

На пръв поглед темата за стартиращите компании трудно се съвместява с основната сфера на професионален интерес на професор Шехтман - структурата и свойствата на квазикристалите, форма на кристал, която преди се смяташе, че не би могла да съществува, докато не бе открита от него през 1982 г.

По друг повод той обяснява:

"Когато бях студент в Technion (най-престижният израелски университет), преобладаващата настройка сред студентите и преподавателите бе, че уменията, които ще придобием, ще ни помогнат да бъдем толкова добри, че всеки ще желае да ни наеме. Това бе приятно да се чуе, но си помислих, ами ако аз искам да започна собствен бизнес?"

Технологичното предприемачество, според Шехтман, за което е нужен набор от умения, от които инженерите и учените се нуждаят, за да успеят в бизнеса, е от съществено значение за успеха на нациите.

Но е изненадващо, че има много малко места, където инженерите, учените и студентите по медицина могат да се научат на това. Дори и в най-добрите училища от Бръшляновата лига в САЩ, заяви Шехтман, те учат как да управляват компания, която вече съществува. Но не се учат на умения, необходими за да развият компания от самото начало.

И от 1986 г. в Technion Шехтман води курс, наречен "Технологично предприемачество". Планът му е студентите да се научат да прилагат знанията си за наука и инженерство в света на бизнеса и да основат свои компании. Оттогава е обучил повече от 20 000 студенти, 25% от които са започнали собствен бизнес.

Демографията​

"Живеем в свят, в който някои нямат достатъчно средства, други имат твърде много деца. Живеем в свят на твърде много конфликти, които отнемат живота на много хора, а други прави бежанци, които се опитват да дойдат в Европа.

Израел е с почти същите размери като България. С население 8,3 милиона души. Средна възраст на населението в българия 43 години, на Израел - 33 г. Вие сте стари хора. И нямате достатъчно деца.

Продължителността на живота е сътветно 75 на 83 - това говори нещо за здравната система, която трябва да се подобри" - очертава една не много благоприятна за нас картина в сравнение с Израел професорът.

По индекс на корупцията разликата е още по-контрастна 75 (България) на 28 за Израел - 1 е за Дания, 2-3 - за скандинавските държави.

"Демографската пирамида на Израел е 3,1 дете на жена. Българската пирамида не изглежда като пирамида, а като гъба - на жена се падат средно 1,5 деца - както за цяла Европа. Всяка година има по-малко деца. Повечето хора са на възраст между 25-45 години. В Израел повечето хора са до 30 години и има повече деца. Това за вас сега е хубаво, има много работещи хора. В Израел в момента това не е хубаво за икономиката, защото има твърде много деца, за които трябвада се грижим. Но това е хубаво в бъдеще. Броят на децата в България е добър за този момент, но не е добър за бъдещето" - обяснява професорът.

Демографската пирамида в Израел. В България тя има форма на гъба.

"Когато има застаряващо население означава, че младото поколение трябва да произвежда повече БВП на глава от населението, за да оказва подкрепа на възрастното население. Всеки младеж трябва да произвежда повече, защото ако сте единствено дете, трябва да издържате двама родители и своето дете".

Имаме малко деца в България и това ще ги принуди да произвеждат повече, обяснява проф. Шехтман и неговият съвет е: "раждайте деца!".

Технологичното предприемачество е ключът към мир и просперитет

Технологичното предприемачество е ключово за световния мир и просперитет, защото като се погледнат всички държави с ужасните конфликти в тях, те имат едно общо нещо - всички са бедни. Хората се бият помежду си, защото нямат достатъчно средства за своите семейства, подчертава проф. Шехтман.

"Какво да сторим? Нуждаем се от правителство, то може да разреши всички тези проблеми. Трябва да се окуражат по-големите семейства - с 1, 2, 3 деца".

И другото решение е окуражаване на технологичното предприемачество. То позволява на образованите и надарени хора да произвеждат повече капитали за всеки човек от своята фирма, за хората, с които работят. И след това ще произвеждат повече и за застаряващото население.

Технологичното предприемачество е решение за бедността, високата безработица и разочарованите хора.

Устойчивата икономика зависи от предприемачеството като цяло, но основно от технологичното предприемачество, според Шехтман.

Какво е нужно

Технологичното предприемачество се нуждае от развитие на човешката находчивост и изобретателност - най-важният естествен ресурс на всяка държава. Как може да стане това - като всеки получи основни знания. Добро основно образование за всички, което трябва да се осигури от правителството. А за това са необходими добри учители. Това е основна задача за правителството, отбелязва проф. Шехтман.

След това е необходимо добро обучение в научни области - биология, компютри, инженери.

Изисква се и правителствена политика и подкрепа за иновациите, свободен пазар (ако няма конкуренция, няма напредък) и никаква корупция.

Това обаче може и да не е достатъчно - трябва да се развива познания в областта на предприемачеството. Това става в университетите, в гимназиите, дори още от детската градина. В Израел има научни детски градини.

Професор Шехтман даде и ценни съвети за всеки начинаещ предприемач за важни аспекти като финансирането и най-честите грешки, които се допускат:

Според проф. Шехтман най-добрият начин за стартиращите предприемачи да съберат пари е чрез съвместно предприятие с по-големи фирми в САЩ или Европа. "Това гарантира, че вашият продукт ще се впише във веригата им от продукти и ще запълни пространството, от което те имат нужда. Те познават пазара и могат да продават продукта", обяснява той.

На второ място по най-добрият вариант е да се намери инвеститор - "Ангел" от фондовете за рисков капитал. Но проф. Шехтман твърди, че рисковият капитал дава малко време и по същество прави лоша услуга на стартиращите фирми: "Те се нуждаят от парите си обратно в следващите пет години. Но след пет години стартъпът е все още твърде млад, за да се продава".

Има и други предупреждения - кои пари не трябва да се докосват. "Никога не докосвайте вашите собствени пари. Никога не пипайте парите на семейството си. Не вземайте назаем от баба си, защото това ще унищожи връзката ви със семейството". Същото се отнася и за приятели, съученици и другари от казармата.

А за най-големия страх - страхът от фалит - професор Шехтман казва просто: "Започни отново!". С всеки нов старт ще имаш повече опит и ще знаеш грешките си.

Дългата поредица от интересни и значими събития - лекции, демонстрации, прожекции - започна подобаващо. Утре ни очакват още вълнуващи срещи.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

12.05 2017 в 18:05

Колкото пъти погледна пирамидата на населението на Израел все умирам от завист.