Учен предлага ново определение за човешки ембрион от правна гледна точка

Ваня Милева Последна промяна на 02 април 2024 в 00:00 5175 0

човешки ембрион

Кредит Ed Uthman, MD/Wikipedia

Човешки ембрион

Какво можем да наречем "ембрион"? Намирането на точна и общоприета дефиниция от правна перспектива на човешки ембрион е важно, защото би могло да улесни и стандартизира регулирането му в различните страни. Това се е постарал да направи в статия, публикувана в EMBO Reports, Иниго де Мигел-Бериаин (Iñigo de Miguel-Beriain), учен от Изследователската група по социални и правни науки, прилагани в новите технически науки от UPV/EHU.

Той предлага всяка клетъчна структура, която е способна да се развие и да даде начало на раждането на човешко същество, да се счита за ембрион.

Биотехнологиите могат да дадат решаващ принос за подобряване на познанията и контрола върху ранните етапи на човешкия живот. Този сценарий обаче поражда противоречия от етична и правна гледна точка.

Не е изненадващо, че малко въпроси, свързани с биотехнологиите, са по-спорни от тези, свързани с човешките ембриони. Все пак има един аспект, който остава недостатъчно изследван в последните дебати. Въпреки че моралният статут на ембриона е ключов въпрос в обществените дебати, това, което се очертава като изключително важно, е точното определяне на това какво е човешки ембрион и неговото разграничаване от други подобни образувания. Това е не само семантичен, но и нормативен проблем, който има значителни практически последици за научните изследвания.

В това отношение през последните две десетилетия няколко научни и технологични постижения в репродуктивната биология наложиха преразглеждане на определението за човешки ембрион.

Възможността за създаване на човешки ембриони чрез процедури, различни от оплождането, като например трансфер на ядро, и развитието на технологии, които днес позволяват създаването на клетъчни модели, способни да имитират ембрионални структури, поставят под въпрос научния термин "ембрион", който има както етични, така и правни последици.

"Технологичното развитие понякога поражда необходимостта от преосмисляне на концептуални категории, които някога са били приемани за даденост. Точно сега вече не е възможно да се твърди, че ембрионът е винаги и само резултат от оплождане", заявява Иниго де Мигел-Бериаин, професор в катедрата по публично право в UPV/EHU (Universidad del Pais Vasco - Университет на Страната на баските).

Заедно с Йон Руеда (Jon Rueda) от Калифорнийския университет в Сан Диего и Адриан Вилялба (Adrian Villalba) от Университета в Гранада, Иниго де Мигел-Бериян публикува статия, в която разглежда различните правни определения на човешкия ембрион и дава солидна дефиниция от правна гледна точка.

"В статията се предлага алтернативно виждане, според което всяка клетъчна структура, която има способността да се развива и да даде начало на раждането на човешко същество, следва да се разглежда като ембрион и тази способност следва да бъде крайъгълният камък, върху който се изгражда определението, както всъщност вече е в сила в някои държави и както е постановил Съдът на Европейския съюз."

Според Де Мигел "едно универсално и общоприето правно определение за ембрион би спомогнало за намаляване на правната несигурност и хармонизиране на нормативната уредба".

"Нашето проучване има за цел да допринесе за утвърждаването на концепция за ембриона, която да е по-способна да отговори на предизвикателствата, породени от напредъка на биотехнологиите", допълва експертът, изтъквайки, че концепцията "може да има правни последици, когато става въпрос за утвърждаване на правна уредба, която да е по-съгласувана от съществуващата в момента и която да е в състояние да свърже идеята за ембриона с идеята за родено човешко същество (което се определя като лице в правото)".

Де Мигел смята, че това определение "ще послужи и за да се подчертае, че съществува дискусия, предшестваща тази, която традиционно се формулира около ембриона, неговия морален статут, който е свързан със самото определение на ембриона. Преди да обсъждаме каква защита заслужава той, трябва да решим какво е ембрионът и какво не е, защото структура, която не е способна да завърши процеса на трансфер поради дефект в ДНК, не е същата като друга, която е способна да го направи, например."

Справка: Iñigo De Miguel Beriain et al, Re-defining the human embryo, EMBO Reports (2024). DOI: 10.1038/s44319-023-00034-0

Източник: UPV/EHU research proposes a new definition of human embryo from a legal perspective, UPV/EHU

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !