Защо интензивните упражнения могат неволно да доведат до наддаване на тегло

Интензивните упражнения могат да накарат тялото да компенсира енергията, използвана по време на тази енергична дейност, като намали други форми на използване на енергия, което води до наддаване на тегло според проучване върху мишки

Ваня Милева Последна промяна на 02 април 2024 в 00:00 3591 0

Мишките наддават на тегло след интензивни упражнения

Кредит Flickr (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)

Мишките наддават на тегло след интензивни упражнения

Мишки, които тренират интензивно, наддават на тегло през следващите 24 часа, докато тези, които се натоварват умерено или изобщо не, въпреки че и двете групи ядат еднакво количество храна, установи проучване.

Това допълва нарастващите доказателства, че животните, включително и ние, компенсираме допълнителната енергия, използвана по време на тренировка, като намаляваме разхода на енергия по други начини.

"Опитът в реалния свят на много хора, които се чувстват твърде изморени, за да се движат след изтощителни упражнения, придава достоверност на това, че констатациите на нашето проучване могат да бъдат възпроизведени при хора", разказва Такаши Мацуи (Takashi Matsui) от Университета в Цукуба, Япония.

Често се приема, че повече упражнения водят до загуба на тегло, защото изразходваме допълнителна енергия. Но хората, които правят повече упражнения, отколкото са правили обикновено, установяват, че губят по-малко тегло от очакваното, ако изобщо губят някакво.

Преди се предполагаше, че това се дължи на това, че хората, които спортуват, ядат повече. Но през 2015 г. Херман Понтцер (Herman Pontzer), сега в Университета Дюк в Северна Каролина, прави проучване, което измерва енергийния разход на ловци-събирачи хадза в Танзания, използвайки изключително точен химичен метод.

За негова изненада той установява, че въпреки активния си начин на живот хадза изгарят подобен брой калории всеки ден като офис служителите. Понтцер предполага, че когато хората са физически активни, другите форми на използване на енергия се намаляват, за да компенсират. С други думи, повече упражнения може да не увеличат общото количество изгорени калории всеки ден, което означава, че хората, които спортуват повече, няма да отслабнат, дори и да не увеличат приема на храна.

Прочете повече: Парадоксът на физическите упражнения

Една от причините за това е, че когато сме уморени, се движим по-малко, когато не правим упражнения - идея, подкрепена от последващи проучвания върху животни. Например, когато на мишките се предоставят колела за упражнения, те са по-малко активни, когато не се движат на колелото, отколкото мишките, затворени в клетка без колела.

Сега Мацуи е доказал, че има нещо повече от това да се движиш по-малко, когато не се упражняваш. Екипът му имплантира малко устройство на 30 мишки, което измерва температурата на тялото им, както и нивата на активност.

След като всички мишки прекарали една седмица, упражнявайки се на бягаща пътека по 30 минути на ден, те били разделени на три групи. Едната не прави никакви упражнения. Другата бяга в продължение на 30 минути със скорост, еквивалентна на тази на хората, които тичат с темпо, което едва увеличава дишането им, обяснява Мацуи. Третата група бягала в продължение на 30 минути с по-бързо темпо. "Това прилича на бягане с интензивност, която предизвиква изразено дишане и изпотяване", разказва Мацуи.

През следващите 24 часа общата физическа активност на групата, която се упражнявала интензивно, била с около 30% по-ниска в сравнение с предишните дни, когато не са се упражнявали. Нещо повече, телесната температура на тази група е била с около 1 % по-ниска през същия период след упражненията, което означава, че тези мишки са изгаряли по-малко енергия. Освен това те наддават на тегло, въпреки че не ядат повече храна от обикновено. Тези промени не се наблюдават при другите групи.

"Нашите експерименти показаха, че упражненията с висока интензивност намаляват физическата активност без упражнения и телесната температура, като същевременно увеличават телесното тегло след тренировка", подчертава Мацуи.

Намаляването на телесната температура показва, че животните не само се движат по-малко, но и намаляват други физиологични задачи в отговор на упражненията, коментира Понтцер.

"Мисля, че резултатите допълват това, което знаехме преди по отношение на тази адаптация към упражненията, защото те показват, че както промените в поведението, така и физиологичните промени допринасят за цялостната компенсация", разказва Понтцер. "Това го предвиждах, като се има предвид очевидната компенсация за упражнения, наблюдавана в проучвания при хора и животни, при които общият разход на енергия е много стабилен, дори когато нивата на ежедневна активност се увеличават."

Мацуи смята, че констатациите са подходящи за хора, които се опитват да отслабнат. Докато повечето проучвания при хора са фокусирани върху общия разход на енергия по време на тренировка, интензивността на дейността може да е по-важна.

"Пренапрежението с висока интензивност до степента на намаляване на последващата физическа активност без упражнения е контрапродуктивно", отбелязва Мацуи. "По този начин съветът за тези, които търсят загуба на тегло, е да признаят значението на физическата активност без упражнения и да намалят интензивността на упражненията, за да поддържат цялостната ежедневна активност."

Но Понтцер не е убеден.

"Не съм сигурен, че можем да разширим тези резултати, за да предпишем умерена активност, а не енергична дейност", смята той. "Не е очевидно, че този конкретен резултат ще може да се екстраполира и върху хората."

Това скоро може да стане ясно, тъй като Мацуи планира подобно проучване при хора, след като осигури необходимото финансиране, и съобщава, че екипът му ще оповести откритията възможно най-скоро.

Макар че повече упражнения може да не доведат до загуба на тегло, няма съмнение, че имат много предимства, включително намаляване на вероятността хората да възвърнат загубеното преди това тегло.

Справка: Acute Vigorous Exercise Decreases Subsequent Non-Exercise Physical Activity and Body Temperature Linked to Weight Gain; Daisuke Funabashi, Shohei Dobashi, Kazuki Sameshima, Hiroyuki Sagayama, Takeshi Nishijima, View ORCID ProfileTakashi Matsui; bioRxiv DOI: 10.1101/2023.10.25.563892

Източник: Why vigorous exercise could inadvertently lead to weight gain, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !