Женска статуетка на 8000 години е намерена в Турция

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 септември 2016 в 15:57 13203 0

Археолози са открили в Централна Турция статуетка на жена на около 8000 години. Пищната жена вероятно представлява символ на плодовитостта ("богинята майка") или някаква високопоставена възрастна жена, разказва професор Иън Ходър (Ian Hodder) от Станфордския университет на страницата на DailyMail.

Според експерта това е една от малкото запазени статуетки от този период, намирани досега.

Статуетка е открит в културен пласт на голямото неолитно селище от Чатал Хююк в провинция Коня. През 2009 са намерени около две хиляди фигурки на хора и животни, но сегашната находка има специално значение. 

Намерената статуетка на жена с увиснали гърди и корем, за разлика от другите фигурки, е изработена не от глина, а от камък. Освен това е с по-фина изработка и отлично запазена. И само няколко подобни статуетки със запазена цялост.

Фигурата е с височина 17 см и тежи около килограм. Намерена е под каменна плоча, редом с част от обсидиан - повечето от останалите фигурки са намерени в пространствата между къщите, които са служили като сметище. Това предполага, че тя е имала ритуално предназначение.

До 2009 г. близо 2000 фигурки са били открити на разкопките в Чатал Хююк, Турция. Изработени от неолитните фермери хиляди години преди създаването на пирамидите, фигурките изобразяват най-често добитък в овце и хора.

Обикновено подобни статуетки изобразяват богини на плодородието и плодовитостта. Но Ходър е на мнение, че най-вероятно, тя е на възрастна жена с по-висок статус в обществото.

Разкопклите на Чатал Хююк.

Чатал Хююк е едно от най-старите селища, основано не по-късно 7400 пр.н.е и съществувало почти 2000 години. В негио са живели неолитни фермери, които са отглеждали добитък и зърнени култури в околността. Селището е открито през 60-те години на миналия век и оттогава непрекъснато се провеждат археологически разкопки, достигнали дълбочина веч от 17 метра. Домовете са изработени от неопечени тухли, покривите им имат носещи дървени греди.

Освен скулптури, в изкопа са намерени много инструменти, домакински керамични съдове, обсидианови огледала, украшения и парчета тъкан. Освен това  археолозите са открили много стенописи, които се считат за най-старите изпълнени на изкуствени стени. Чатал Хююк фигурира в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !