"Красив" удар срещу Теорията на суперсиметрията

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 юли 2015 в 14:07 17533 3

Кредит CERN

Учени от ЦЕРН измерват как се разпада b-кваркът в друг вид - u-кварк .

Екип от учени е завършил експеримент в Големия адронен колайдер, за да проучи природата на b-кварка (наричан още "красив") и потвърдил, че поведението на субатомната частица строго съответства с прогнозите на Стандартния модел, съобщава вчера сайтът phys.org.

Резултатите от изследването са описани в доклад, публикуван в списание Nature Physics.

Кварките са най-основните частици, градивните елементи на протоните и неутроните, които от своя страна изграждат ядрото на атома.

Има шест вида кварки - най-често срещаните са "горен" ("up") и "долен" ("down") кварк, а другите се наричат ​​"чаровен" ("charm"), "странен" ("strange"), "дънен, красив" ("bottom, beauty") и "върховен" ("top").

Дънният кварк (b-кварк), по-тежък от горния и долния кварк, може да се трансформира и обикновено е като с-кварк.

Много по-рядко, той се трансформира в u-кварк. Сега учените са измерили колко често това се случва. Те открили, че само b-кварки с ляв спин се разпадат до u-кварки.

Предишните опити за наблюдение на разпад на b-кварк в u-кварк даваха изключително противоречиви резултати. Затова физиците се надяваха, че поведението на тези кварки може да бъде вратичка отвъд Стандартния модел, най-вероятно в света на суперсиметрията. Според SUSY- теорията (SUperSYmmetry) на всяка частица с целочислен спин съответства друга по-тежка частица-партньор, разликата между които е 1/2 спин.

"Нашите нови резултати показват, че поведението на b-кварк съответства точно на предвижданията на Стандартния модел и затова необходимостта от теорията на суперсиметрията отпада отново. Би било много интересно да се получат други резултати, но не може да се отрича очевидното", - коментира водещият автор на проучването Гай Уилкинсън (Guy Wilkinson) от Университета Оксфорд.

Стандартният модел, въпреки невероятно точните си прогнози за субатомния свят има недостатъци, които трудно може да се игнорират: например, не взема предвид съществуването на тъмната материя и тъмната енергия, не обяснява гравитацията и т.н.

Теорията за суперсиметрията, от своя страна, е разработена, за да отстрани тези проблеми. Но доказателствата в полза на тази по-съгласувана теория все още са много малко.

"Независимо от това, теорията на суперсиметрията е още рано да се отписва. Трудно е да се убие - това е чудовище с няколко глави. Но мисля, че ако през следващите няколко години не намерим убедителни доказателства, привържениците на тази теория ще станат много по-малко от днес", - заключава Уилкинсън.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.07 2015 в 10:50

Още в първото изречение пише - съобщава вчера сайтът phys.org. и има линк към статията.

30.07 2015 в 09:18

Желателно е, когато се публикуват такива генерални заключения да се поставя линк и към първоизточника на информацията - имам предвид истинската статия, а не само към авторитетното списание, което я е публикувало. Смея да твърдя, че проведът във вашата статия е неточен, а тълкуването на резултатите абсолютно неправилен.

29.07 2015 в 20:46

кой ли друг ще се изкаже? та тъжната неновина е, че след откриването на хигс бозона, дори стивън хокинг призна, че светът е по скучен и по подреден, отколкото му се иска. susy заминава, дпс остава!!!