Най-високата температура, постигната на Земята в лаборатория

НаукаOFFNews Последна промяна на 27 май 2022 в 00:00 13894 0

Кредит Wikimedia Commons

Външен изглед на реактора за изпитване на термоядрен синтез TFTR.

На тази дата, 27 май, през 1994 г. е постигната най-високата температура, произведена в лабораторни условия, от 510 милиона градуса по Целзий на плазма в реактор за изпитване на термоядрен синтез тип токамак или TFTR в лабораторията по физика на плазмата в Принстънския университет.

TFTR влиза в експлоатация през 1982 година и е проектиран с целта да достигне до прага, когато топлината, освободена от реакциите на синтез в плазмата се изравни или стане по-голяма от нагряването, подавано към плазмата от външни устройства, за да се загрее.

TFTR никога не е постигнал тази цел, но е постигнал значителен напредък във времето на задържане и енергийната плътност. Това е първото в света устройство за магнитен синтез, което извършва обширни научни експерименти с плазма, съставени от 50/50 деутерий / тритий, горивната смес, необходима за практическо производство на термоядрена енергия, а също и първото, което произвежда повече от 10 MW сила на синтез. Той поставя няколко рекорда за изходна мощност, максимална температура и критерия на Лоусън (Lawson criterion) - обективен критерий за дефиниция на самоподдържаща се термоядрена реакция.

Един ранен рекорд е определен през 1985 г., когато TFTR е първият токамак, постигнал температура в реактор от 100 милиона градуса по Целзий. TFTR е най-големият експеримент с магнитен синтез в САЩ и е първото подобно устройство в света, което изследва съхранението и нагряването на плазмата с 50/50 смес от деутерий и тритий - горивата смес, което вероятно ще се използва в търговските термоядрени електроцентрали от двадесет и първи век.

TFTR спира през 1997 г. след петнадесет години експлоатация. Лабораторията по физика на плазмата в Принстънския университет използва знанията от TFTR, за да започне да изучава друг подход, сферичен торус.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !