Астронавти са видели нещо обезпокоително в снимки от космоса

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 август 2015 в 09:44 66028 11

Кредит НАСА

Международната космическа станция в орбита.

Астронавтите на борда на Международната космическа станция, правейки снимки на Земята, за да измерят светлинното замърсяване, са открили нещо изненадващо: светодиодите, т.нар. LED крушки, широко налагани заради техните енергоспестяващи характеристики, всъщност увеличават светлинното замърсяване.

А промяната е толкова силна, че екипажът на МКС може да я види от космоса, съобщава Тechinsider.

За да се забележи тази тревожна тенденция, да погледнем на тези снимки, които астронавтите направили на град Милано.

Преди Милано да премине на светодиоди, през 2012 г., нивото на осветление в предградията е почти същото като в центъра на града.

Изображение нощно Милано през 2012 г., заснето от астронавтите на борда на МКС. Снимка: NASA / ESA 

Но след 2015 г., след като градът масово е осветен от светодиоди, нивото на осветеността в центъра на града е много по-ярко от това на предградията, с много повече синя светлина.

Астронавтите на борда на Международната космическа станция са направили тази снимка на Милано през 2015. Снимка: Samantha Cristoforetti/NASA/ESA

В много градове по света бе заменено уличното осветление с по-ярката и по-бяла светлина на енергоспестяващите светодиоди. Ню Йорк модернизира всичките си 250 000 улични лампи със светодиоди като част от голям проект, обхващащ целите Съединени щати.  Но икономиите на енергия не е задължително да направят хората щастливи. Жителите на Бруклин се оплакват, че заради ярката бяла светлина домовете им се напълнили с влечуги, отделно трудно можели да заспят.

Светодиодите създават светлинно замърсяване. Изкуствената светлина замърсява нощното небе и е свързана с много негативни последици. Нарушен е денонощния ритъм (циркадния цикъл) на нощните животни. Те са объркани, променят своите ловни навици, миграции и физиология.

Светлинното замърсяване влияе на нашия вътрешен часовник. Ние произвеждаме мелатонин през нощта, който ни помага да заспим и се регулира от смяната на светлите и тъмни цикли. Ако сме изложени на светлина през нощта, тя може да потисне нивото на мелатонин, което води до нарушения на съня и други проблеми, като например главоболие, тревожност и затлъстяване.

За светлинното замърсяване алармират първи астрономите, а не еколозите. Отдавна вече е трудно не само да се наблюдават звездите, метеорите, но дори и облаците.

А можехме да наблюдаваме Персеидите от прозореца си...

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.08 2015 в 19:41

Явно имат предвид, че влечугите се привличат от живачните лампи.Ето и линк http://www.zoo-paradise.com/shop/index.php?category=terrarium_lighting&product=Exo_Terra_Solar_Glo_125W_PT2192&n=14

17.08 2015 в 18:51

ЗА Tasho Zhelev Готин, угледаи се нито едно от твърденията ти не е вярно! Имаш целия интернет на разположение доказателствата са та!

17.08 2015 в 14:52

ne ischerpaem e resursa na zemqta tova cxhe svarsha na 1 mqsto ne znachi che drygade ne se e vazproizvel vlez malko po na dalboko v zemqta tragni ot qdroto ischerpaem tova e nai ploskoto iskazvane resursa e ischerpan se edno da ischerpish slunceto aide leka nosht diodi

17.08 2015 в 14:05

Живачните навитите крушки ,които се водят икономични са по-вредни за здравето! LED поне не излъчва вредни емисии при работа..

17.08 2015 в 10:36

Тия -14 гласа са на същите хора, които си зареждат телефоните всяка вечер до главата и ходят по плажовете като хипари, вярвайки в чистотата на природата

16.08 2015 в 17:34

Осведомете се http://darksky.org/
Никой не желае да забранява LED технологията. Трябва просто да се ползва разумно.

16.08 2015 в 17:17

За това има Black out.
Има и регулиране на силата на светлината.
Тревожно, но не трагично.
Трагично тревожно е това, че човечеството вече е изчерпило ресурсите на планетата за 2015 година.
Трагично тревожно е замърсяването...
Трагично тревожни са милиардите тонове въглероден диоксид изхвърляни в атмосферата.
Трагично тревожни са измененията в климата

16.08 2015 в 17:08

*FACEPALM* колко нелепа статия, не е истина! А това, че LED-овете нямат нищо общо, че проблемът е самото осветление, а не типът използвано такова, изобщо не се споменава! Да, намалената консумация на диодите позволява повече осветление - но си има причина за това. В крайна сметка заради такива тъпи статии ще се заядат псевдоеколозите, ще върнем нажежаемите жички, и ще хабим двойно повече енергия за осветление!

16.08 2015 в 15:04

Конспиративните теории са полезни за хората, които обикалят из фейсбук по цял ден нямайки работа. Точно тези светодиоди вредни водят до 75% пестене от обществения нощен ток. С други думи, в цивилизованите страни това води до по-малки държавни разходи. Вие си мислите че всичко де що лети се яде деба... Страшна наука, а заглавията са 100% пик.бг

16.08 2015 в 14:27

Светодиодите поевтиняват по-бързо отколкото токът поскъпва. Само е интересно какви са тия влечуги в домовете на хората?

Иначе е ясно че живинките малко се объркват ама спрямо другите човешки артефакти светлината едва ли е най-важният.