Международната космическа станция става на 25 години

Ваня Милева Последна промяна на 20 ноември 2023 в 07:23 1975 0

МКС в космоса

Кредит ESA

МКС в космоса.

Преди четвърт век, на 20 ноември 1998 г., ракетата-носител "Протон-К", изстреляна от космодрума Байконур, извежда в орбита руския функционален товарен блок "Заря" - първият модул на МКС. Същата година, на 7 декември, "Заря" се скачва с американския модул Unity. Така започва сглобяването на най-големия изкуствен обект в ниска околоземна орбита в човешката история.

В продължение на 23 години, от 2 ноември 2000 г., екипажите на дългосрочни експедиции непрекъснато работят на МКС. За това време станцията са посетили 273 души от 21 държави.

В проекта МКС участват 15 държави: САЩ, Русия, Япония, Канада, Белгия, Великобритания, Германия, Дания, Испания, Италия, Холандия, Норвегия, Франция, Швейцария и Швеция. Всяка година поддръжката на станцията струва около шест и половина милиарда долара.

Все още не е ясно колко дълго ще работи МКС, но въпросът за прекратяване на нейната експлоатация се повдига все по-често например от Русия.

Модулът "Звезда" на МКС, изглед отвътре. В корпуса на модула са се появили микропукнатини, през които изтича въздух. Кредит: Wikimedia Commons

През април 2021 г. Русия одобрява решението да разположи национална космическа станция и да се откаже от участие в МКС. Критиците смятат, че няма да могат да създадат такава станция. Но дори Роскосмос да успее, орбитална станция е последната област на работа в космоса, която си струва да се развива през 2020-те години. Създаването й има толкова смисъл, колкото разработването на нов парен локомотив в разцвета на дизеловите локомотиви.

Съвременните орбитални станции са бързо остаряваща концепция, която имаше смисъл само до началото на редовните полети на Starship на Илон Мъск. Вътрешният обитаем обем на такъв кораб в орбита е равен на обема на цялата МКС – и много по-голям от обема на бъдещата руска станция.

"Дори Рогозин едва ли оценява способностите си като мениджър достатъчно високо, за да вярва, че руската станция ще бъде в космоса преди Starship. Това означава, че изграждаме нещо, което ще бъде фундаментално остаряло от самото начало на експлоатация", коментира Александър Березин в руския научно-популярен сайт naked-science.ru.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !