На най-близката екзопланета може да няма достатъчно кислород за живот

Антония Петрова Последна промяна на 13 февруари 2017 в 11:52 3616 0

НАСА червени джуджета

Търсенето на живот извън Земята започва от зоните на обитаемост - регионите около звездите, където условията могат евентуално да позволят наличие на течна вода, съществено условие за живот.

Ново проучване на НАСА обаче предполага, че планетите в тези зони на системите на червените джуджета, включително наскоро откритата екзопланета Проксима Б (Proxima В), вероятно губят твърде много кислород, за да успеят да поддържат течна вода, а от там и живот. 

Причина за това са честите звездни изригвания на младите червени джуджета, при които се изхвърля огромно количество звезден материал и радиация в космоса, което пък заплашва атмосферата им със загуба на кислород.

Учените издирват зоните на обитаемост като изследват количеството топлина и светлина, които излъчва звездата. Новото проучване на НАСА, публикувано в Astrophysical Journal Letters, обаче е фокусирано върху звездните изригвания и нивото на загуба на атмосферен кислород. Екипът учени е разработил модел, с който да разследва по какъв начин високоенергийните рентгеновите лъчи и ултравиолетовите емисии, които червените джуджета излъчват, причиняват загуба на кислород в космоса от зоните на обитаемост.

Тази "атмосферна ерозия" може да донесе лоши новини за феновете на Проксима Б, екзопланетата, разположена в системата червени джуджета Проксима Кентавър (Proxima Centauri) само на пет светлинни години от нас. 

източник: Gizmodo

"Колкото са повече рентгеновите лъчи и ултравиолетовата енергия, толкова повече се генерират свободни електрони и се получава по-силен ефект на бягството на йоните", обяснява Алекс Глосър (Alex Glocer), астрофизик от Goddard и съавтор на статията. "Този ефект е изключително чувствителен на количеството енергия, която излъчва звездата, тоест трябва да играе ключова роля при определянето на това коя планета има потенциални условия за живот", добавя още Глосър. 

С помощта на наблюдения, събрани от мисията Кеплер на НАСА, екипът е изчислил нивото на загуба на атмосферен кислород според предполагаемата възраст на червеното джудже и разстоянието до планетата. Проксима Б, например, обикаля около своята звезда 20 пъти по-близо, отколкото Земята около Слънцето. Поради тази тясна орбита около Проксима Кентавър, учените изчисляват, че планетата преживява на всеки два часа звездни бури в своята атмосфера. Те са най-малко 10 пъти по-мощни от наблюдаваните на Слънцето, на чиято повърхност подобни изригвания могат да се наблюдават веднъж на 100 години.

На базата на предположения относно размера и състава на Проксима Б, изводът на учените е, че нейният кислород вероятно ще изчезне до 10 милиона години. Накратко - перспективите за живот на Проксима Б не изглеждат добри, както и на всяка друга планета около червените джуджета, които са най-често срещаните звезди в галактиката. Близо 20-30 от най-близките звезди до нашата Слънчева система са червени джуджета.

А може би това изследване само потвърждава колко специални сме ние, хората.

"Имаме песимистични резултати за планетите около младите червени джуджета в нашето изследване, но също така получихме по-добро разбиране за това кои звезди имат добри перспективи за живот", уточнява ученият от НАСА Владимир Айрапетян (Vladimir Airapetian), водеш автор на проучването. "От наученото изглежда все по-вероятно нашето Слънце да е една от перфектните звезди-родители, което поддържа живот на Земята", заключава той. 

За онези, които все още не се отказват да вярват, има лъч надежда. Все пак това е проучване, базирано върху модели. Само след няколко години вероятно хората най-сетне ще получат първите истински данни от атмосферата на Проксима Б чрез проучванията на телескопа James Webb и други. И може би, един ден, междузвезден космически кораб ще ни изненада като потвърди, че на нейната повърхност всъщност е доста студено. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !