Най-добрият шанс да видите Меркурий в нощното небе е тази вечер

Като най-малката планета в Слънчевата система и най-близо до слънцето, Меркурий е трудно да се забележи - но 11 април предлага потенциално добра видимост

Ваня Милева Последна промяна на 11 април 2023 в 13:15 3132 0

Меркурий и Венера, подравнени над Луната, наблюдавани от обсерваторията Cerro Paranal

Кредит Wikimedia Commons

Меркурий и Венера, подравнени над Луната, наблюдавани от обсерваторията Cerro Paranal.

На 11 април 2023 г. планетата Меркурий ще бъде в най-голяма елонгация, което е най-доброто време да я намерите в нощното небе. Тъй като Меркурий е най-вътрешната планета в Слънчевата система, тя обикновено изглежда близо до слънцето в небето, което я прави трудна за наблюдение – така че тази възможност не е за изпускане.

Какво означава най-голяма елонгация?

Най-голяма елонгация означава, че планетата е на най-голямото си разстояние от Слънцето, гледано от Земята. За Меркурий това означава, че имаме шанс да го забележим, но все пак ще трябва да сме бързи. Ще бъде по-лесно да се види в северното полукълбо, тъй като тази половина от Земята в момента е наклонена към Слънцето, което означава, че Меркурий ще изглежда по-високо над хоризонта, отколкото в Южното полукълбо.

Как може да видим Меркурий?

Погледнете към западния хоризонт веднага щом слънцето залезе. Може все още да е доста светло навън, но трябва да можете да различите Меркурий с просто око. Би помогнал и бинокъл.

Използвайте ярката Венера, за да ви помогне да намерите Меркурий след залез слънце. Този изглед е за Северното полукълбо. Меркурий ще започне месеца с магнитуд -1, след което ще избледнее до -0,2 на 11 април 2023 г. Тогава ще достигне най-голямото си разстояние от Слънцето и ще залезе повече от час след залез. След това Меркурий ще избледнее бързо и ще изчезне след средата на месеца. Кредит: John Jardine Goss / EarthSky.

Защо е толкова трудно да се види Меркурий?

Меркурий, подобно на Венера, обикаля по-близо до Слънцето, отколкото Земята. Наблюдението на тези планети зависи от това дали са възможно най-далече от слънцето, защото когато са точно до него, светлината, която отразяват, е засенчена от самото Слънце. Това важи повече за Меркурий, отколкото за Венера, защото Меркурий е по-близо до Слънцето, да не говорим, че е много по-малък и по-блед от Венера.

Колко малък е Меркурий?

Скалистата планета, която има покрита с кратери повърхност, наподобяваща тази на нашата луна, е с диаметър по-малък от 5000 километра. Това го прави по-малък от спътника на Юпитер Ганимед , който е много по-лесен за наблюдение – с помощта на обикновен бинокъл, насочен към Юпитер, трябва да може да го видите, заедно с другите големи спътници на Юпитер Йо, Европа и Калисто.

Източник: Tonight is your best chance to see Mercury in the night sky, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !