НАСА стартира сонда към астероида Бену (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 септември 2016 в 09:06 3682 0

Кредит NASA

НАСА стартира мисията OSIRIS-REx (Origins Spectral Interpretation Resource Identification Security Regolith Explorer) към астероида Бену, който се смята за един от най-опасните за Земята обекти.

Стартът се състоя  в 19:05 EDT четвъртък (02:05, петък българско време) с ракетата носител Atlas V от Кейп Канаверал във Флорида. През 2018 година мисията ще достигне своята цел - астероида Бену, проба от който трябва да се върне на Земята със спускаема капсула през 2023 година.

"С днешния успешен старт, космическият кораб OSIRIS-Rex се впуска в пътешествие за изследване на Бену", заяви Данте Лорета (Lauretta), главен изследовател на мисията OSIRIS-Rex от Университета на Аризона. "Аз съм много горд с екипа, който направи тази мисия реална и нямам търпение да видя какво ще открием на Бену".

Космическият апарат OSIRIS-Rex е създаден по поръчка на НАСА от Lockheed Martin, който ще бъде оборудван с камери, спектрометри и лазерен алтиметър. Космическата сонда ще провежда научни експерименти, а през юли 2020 г. ще вземе проби от почва по време на сближаване с астероида с помощта на роботизирана ръка.

Астероидът е относително голям, около 500 метра. По-малките от 200 м обекти се въртят твърде бързо, за да позволяват на космически кораб безопасно да кацне на тях. Само малко от астероидите от тази група са достатъчно големи, за да се даде възможност на посещение.

Бену е открит през 2013 г. в обсерваторията Сокоро в рамките на проекта LINEAR за търсене на астероиди. НАСА смята, че това е най-потенциално опасния за нашата планета обект - вероятността от попадение е 1:4000, като скоростта му ще достигне 12,86 км/сек. Това може да се случи в периода между 2169 и 2199 година. Силата на експлозията ще бъде 2700 мегатона в тротилов еквивалент.

Бену е относително богат на материали на въглеродна основа. Астероидите може да са донесли вода и органичен материал на Земята.

"Отиваме към обект, богат на органични вещества, който може да има нещо общо с първите стъпки на живота", заяви Майк Дрейк (Mike Drake) от Университета на Аризона, главен изследовател на OSIRIS-Rex.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !