Новооткрита протопланета обръща моделите за формиране на планети с главата надолу

Ваня Милева Последна промяна на 08 април 2022 в 00:01 14786 0

Това е илюстрация на художник на масивна, новосформирана екзопланета, наречена AB Aurigae b. Изследователите използват нови и архивни данни от космическия телескоп Хъбъл и телескопа Subaru, за да потвърдят, че тази протопланета се формира чрез интензивен и насилствен процес, наречен дискова нестабилност. Дисковата нестабилност е обратен подход, много по-различен от доминиращия модел на акреция около ядрото. В този сценарий масивният диск около звездата се охлажда и гравитацията кара диска бързо да се разпадне на един или повече масивни фрагменти с потенциал да се образува планета. Изчислено е, че AB Aurigae b е около девет пъти по-масивна от Юпитер и обикаля около своята звезда-домакин над два пъти по-далеч, отколкото Плутон е от нашето Слънце. Кредит: NASA, ESA, Joseph Olmsted (STScI)

Международен изследователски екип откри нова планета, толкова млада, че все още не е излязла от утробаta на материята, където се образува. Това е най-младата протопланета, откривана до момента.

Местоположението и околните модели на материята предполагат, че в случая може да работи алтернативен метод за формиране на планети, който се различава от настоящите модели. Това откритие може да помогне да се обясни историята и характеристиките на екзопланетите, наблюдавани около други звезди.

В Стандартния модел на формирането на планетата голяма газова планета, подобна на Юпитер, започва като скално ядро ​​в протопланетен диск около млада звезда. После това ядро ​​събира газ от диска и прераства в гигантска планета - това е процес, наречен ​​акреция. Въпреки че този модел работи добре за планетите в Слънчевата система, му е трудно да обясни екзопланетите, открити около други звезди на разстояния, много по-големи от орбитата на Нептун, най-външната планета на Слънчевата система.

Не се очаква скалистите ядра да се образуват далеч от централната звезда, така че сценарият за акреция не може да се приложи за образуването на далечни планети.

Една теория твърди, че далечните планети се образуват близо до централната звезда и мигрират навън. Но последните наблюдения с помощта на нова оптична система, която позволява на 8,2-метровия телескоп Subaru в Хавай да изобразява директно бледи обекти близо до по-ярки звезди, показват нещо, което изглежда е протопланета в процес на директно формиране. на разстояние от 93 AU или астрономически единици (1 AU=разстоянието Земя-Слънце, 149 милиона км): повече от три пъти разстоянието между Слънцето и Нептун.

Снимка на AB Aurigae и нейната протопланета AB Aur b. Самата звезда е екранирана. Кредит: T. Currie/Subaru Telescope

Анализът на това космическо явление, което астрономите наричат ​​AB Aur b, показва, че прост модел на звездна светлина, отразена от „аномалия“ в диска, не може да възпроизведе наблюденията. Най-подходящите модели показват, че AB Aur b е толкова млада протопланета, че все още се формира в утроба от материя в протопланетния диск. Близките спираловидни структури в диска съответстват на модели, при които се образува планета директно от гравитационния колапс на заобикалящата материя. Това откритие има дълбоки последици за обяснението на многото наблюдавани далечни екзопланети и общия теоретичен модел на формирането на планетите. 

Справка: Thayne Currie, Images of embedded Jovian planet formation at a wide separation around AB Aurigae, Nature Astronomy (2022). DOI: 10.1038/s41550-022-01634-x. www.nature.com/articles/s41550-022-01634-x

Източник: Hubble finds a protoplanet that could upend planet formation models
ESA/Hubble Information Centre

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !