Открит е нов метеорен поток. Източникът е кометата Виртанен

Ваня Милева Последна промяна на 28 февруари 2024 в 00:00 3517 0

Кометата Виртанен, заснета с помощта на 130P-DS Newtonian телескоп

Кредит Stub Mandrel

Кометата Виртанен, заснета с помощта на 130P-DS Newtonian телескоп.

Земята посреща около 20 големи метеорни потока годишно. Сега може да се присъедини още един и този път идва от отломките, оставени от кометата 46P/Wirtanen, с очакван пик на 12 декември. Миналата година през тази нощ са наблюдавани 23 метеора, които съвпаднаха с местоположението на следите от кометата.

Кометите (и някои астероиди) оставят след себе си следи от отломки като небесни трохи. Ако орбитата на комета пресече орбитата на Земята, частиците от отломките (които често са не по-големи от песъчинки) се сблъскват с нашата атмосфера. При огромните скорости (от порядъка на 60 км в секунда) падащите през атмосферата частици предизвикват нажежаване на газа, което води до появата на класическата падаща звезда, която виждаме в небето. Тъй като орбитите на Земята и кометите са относително фиксирани, този процес се повтаря всеки път, когато преминаваме през същата част от орбитата, което ни дава познатите годишни метеорни потоци.

Oрбитата към декември 2023 г. на кометата 46P/Wirtanen спрямо планетите. Кредит: NASA

Една такава комета, която изглежда може да стане носител на нов годишен метеорен поток, е кометата 46P/Wirtanen (46P). Тя едва не попадна в заглавията на вестниците по-рано, когато първоначално бе избрана за цел на мисията "Розета", която, както може би си спомняте, вместо нея посети 67P/Чурюмов-Герасименко. 46P е известна като комета с кратък период на обиколка около Слънцето, за която са необходими 5,4 години. Тя е сред семейството комети, известни като юпитерови комети, чиято най-отдалечена точка от Слънцето е между 5 и 6 астрономически единици (1 AU е средното разстояние между Слънцето и Земята). Наблюденията показват, че диаметърът ѝ е около 1,4 км.

Кометата 67P/Чурюмов-Герасименко от мисията "Розета". Кредит: NASA

Поради високите нива на лед, присъстващи в кометите, не е рядкост на повърхността им да се появят активни зони, тъй като ледовете сублимират в газове или се отделят джобове с газ. Наблюденията с помощта на телескопа TRAPPIST (The Transiting Planets and Planetesimals Small Telescope) показват, че 40% от повърхността е активна, което е повече от обичайните 5-10% за кометите от семейството на Юпитер. Неотдавнашно проучване установи наличието на прахови частици с милиметрови размери в комата на кометата, които би трябвало да са видими при навлизане в земната атмосфера.

Орбитата на 46P е с много ниско минимално разстояние на пресичане на орбитите (MOID) до Земята - само 0,071AU. MOID между два обекта, които обикалят в обща точка, е разстоянието между най-близките точки на техните орбити. Ниското MOID и милиметровите частици означават, че има голяма вероятност тя да е източник на метеорен поток. Предишни наблюдения обаче не са показали потвърждение на пиковете през 2017 и 2019 г.

46P/Wirtanen, промени в орбитата си през 1972 и 1984 г. Кредит: Królikowska and Sitarski, 1996.

По време на прогнозите през 2017 г. и 2019 г. изглежда, че ниската скорост на частиците в съчетание с радианта (точката на видимия произход на потока) под хоризонта предполагат, че видимостта може да е била силно ограничена. Радиантът на този предсказан поток се намира в съзвездието Скулптор и потокът е наречен Ламбда Скулпториди.

Прогнозата за потока през 2023 г., която предвиждаше среща с поток от отломки от избухването през 1974 г., предполагаше появяването на метеори на 12 декември между 12:08 и 20:06 ч. Допълнителен изблик бе предвиден между 17:05 и 06:26 ч. на 13 декември. Екипът, който представи своите открития в Astronomy and Astrophysics, съобщи за метеорна активност според прогнозите и откри 23 метеора от новия поток в нощта на 12 декември 2023 г. Сега екипът разглежда моделите, за да види какво можем да очакваме да видим тази година и дали Ламба Скулпториди трябва да бъдат добавени към списъка на годишните метеорни потоци.

Справка: Observations of the new meteor shower from comet 46P/Wirtanen; D. Vida, J. M. Scott, A. Egal, J. Vaubaillon, Q.-Z. Ye, D. Rollinson, M. Sato and D. E. Moser; Astronomy and Astrophysics, Published online 23 February 2024 https://doi.org/10.1051/0004-6361/202449359 

ИзточникAstronomers Discover a New Meteor Shower. The Source is Comet 46P/Wirtanen, Univers today

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !