Открита е най-мощната свръхнова, 570 милиарда пъти по-мощна от Слънцето

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 януари 2016 в 09:30 8618 0

Кредит Beijing Planetarium / Jin Ma

Концепция на художник как би изглеждал рекордната експлозия на свръхновата ASASSN-15lh на екзопланета, намираща се на 10,000 светлинни години от свръхновата.

Астрономите са открили най-ярката свръхнова в небето, намирана някога в историята, повече от два пъти по-ярка от предишния рекордьор. Все още няма обяснение за механизма на образуването на свръхновата, наречена ASASSN-15lh.

Когато някои звезди напълно изразходят своето вътрешно гориво или получи внезапен приток на нов материал, те се взривят с невероятна сила. Този процес се нарича експлозия на свръхнова. Новооткритият обект е 200 пъти по-мощен от повечето досега открити свръхнови. Тя принадлежи на специален клас от звезди, наречени "супермощни свръхнови", съобщава сайтът Sky&Telescope.

Заслугата за откриването на звездата е на системата автоматични телескопи The All-Sky Automated Survey for Supernovae (ASAS-SN), която търси промяна в яркостта на небето. Според учените откритата свръхнова ще е видима още няколко години.

Астрономите са забелязали промяната в яркостта на звездата през юни миналата година, а сега съобщават подробности за нея, например, че е на разстояние от около 2.8 милиарда години от Земята. За съжаление, поради доста голяма дистанция, звездата не може да се види с невъоръжено око, но ако се намираше на разстояние от около 8,6 светлинни години (разстоянието до Сириус - най-ярката звезда в небето на Земята), светлината, излъчвана от откритата свръхнова ще бъде сравнима със светлината на Слънцето. Нейната енергия в своя връх е 570 милиарда пъти по-мощна от Слънцето.

След сложните процедури за идентификация на звездата, изследователите сега изучават въпроса, кое може да е довело до такава масивна експлозия.

"Ако бъда честен, ние знаем какъв механизъм може да е предизвикал такава експлозия и е послужил като източник на енергия за свръхнова ASASSN-15lh. Нейното изследване може да доведе до нови теории и откритието на нов клас свръхнови и ние с нетърпение очакваме шанса да отговорим на тези въпроси през следващите години"- заяви Субо Донг (Subo Dong) от Университета в Пекин.

Кривата на светимостта на ASASSN-15lh превъзхожда всички други свръхнови, дори и тези от нейния клас "супермощни свръхнови". В своя връх ASASSN-15lh е 200 пъти по-ярка от обичайния Тип Ia супернови и два пъти по-ярка от предишния рекордьор, iPTF13ajg. 

Механизмите, по които се формират "обикновените" свръхнови са относително добре изучени, но формирането на супермощните свръхнови остава загадка за учените. Само преди 10 години, повечето астрофизици са смятали, че такива мощни експлозии са можели да възникнат само в ранната Вселена, когато са били широко разпространени по-масивни звезди.

Един сценарий, който е използван, за да обясни други обекти от класа на  ASASSN-15lh, гласи, че външните слоеве на масивната експлодираща звезда са се сблъскали с материала около звездата, което е предизвикало по-ярката експлозия. Но спектърът на ASASSN-15lh не показва никакви водородни линии, които са разпространени в околозвездния материал, така че това обяснение се изключва. 

Магнетар - бързо въртяща се неутронна звезда с изключително мощно магнитно поле - е другото възможно обяснение, но вече ASASSN-15lh е изпуснала повече енергия, отколкото един магнетар може да осигури.

Има и други екзотични сценарии като двойка нестабилни свръхнови или новородени кваркови звезди.

Кой ще се окаже прав - времето ще покаже. Тези масивни експлозии са една от най-големите загадки в съвременната астрофизика, а откриването на тази свръхнова е много важен етап от изучаването им.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !