Открити са нови улики за съществуването на Планетата 9

Ваня Милева Последна промяна на 25 април 2024 в 00:00 2974 0

Резултат от симулациите, вляво с Планета 9, вдясно без нея. Наслагващите се контурни линии представляват разпределение на плътността, като по-ярките цветове показват по-високи концентрации на обекти. Докато самите панели показват необработени симулационни

Кредит arXiv (2024 г. ). DOI: 10.48550/arxiv.2404.11594

Резултат от симулациите, вляво с Планета 9, вдясно без нея. Наслагващите се контурни линии представляват разпределение на плътността, като по-ярките цветове показват по-високи концентрации на обекти. Докато самите панели показват необработени симулационни данни, хистограмите по осите показват предубедено честотно разпределение за разстоянията на перихелия (вертикално) и полу-големите оси (хоризонтално)

Нови улики за съществуването на Планета 9, хипотетична планета, разположена някъде отвъд орбитата на Нептун, са открити наскоро от малък екип планетолози от Калифорнийския технологичен институт, Университета Кот д'Азур и Югозападния изследователски институт.

Планетата не е наблюдавана директно. Съществуването на тази планета бе предложено за първи път през 2015 г. от Константин Батигин (Konstantin Batygin) и Майк Браун (Mike Brown) от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена, които са установили нейното наличие по странните орбити на други, по-малки обекти от пояса на Кайпер. По тези орбити може да се предположи гравитационното влияние на планета някъде във външните региони на Слънчевата система, която би била около пет пъти по-масивна от Земята.

Оттогава са правени много опити за наблюдение на планетата, включително с космическия телескоп Хъбъл, но тези опити досега не са довели до нищо.

Сега планетолозите, включително двамата, които предположиха съществуването на Планета 9 през 2015 г., предлагат нови улики, базирани на движението на дългопериодични обекти, които понякога навлизат в орбитата на Нептун и пътуват в орбитата им, показва малка нередност обектите са комбинирани с компютърни симулации (вижте изображението по-горе).

Изчисленията включват не само гравитационното влияние на Нептун, но и това на "галактическата приливна сила", която е комбинация от гравитационни външни влияния от галактиката Млечен път. Резултатът от симулациите е, че според екипа най-вероятно орбитите на обектите са повлияни от планета извън орбитата на Нептун.

За съжаление, възможното местоположение в небето на Планета 9 не може да бъде определено. Надяваме се, че телескопът в обсерваторията "Вера Рубин", който ще бъде пуснат в експлоатация следващата година, ще разбере повече за Планета 9.

Справка: Konstantin Batygin et al, Generation of Low-Inclination, Neptune-Crossing TNOs by Planet Nine, arXiv (2024). DOI: 10.48550/arxiv.2404.11594

ИзточникNew evidence found for Planet 9, Bob Yirka, Phys.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !