Отломките от смъртта на звездите може да са източник на нов вид гравитационни вълни (видео)

Вълни в пространство-времето

Ваня Милева Последна промяна на 08 юни 2023 в 07:53 20748 0

Умираща звезда може да излъчва джет (червено), заобиколен от асиметрични мехури материал (жълто и зелено). Движението на този материал в пространство-времето може да предизвиква гравитационни вълни, твърдят изследователите.

Кредит Ore Gottlieb/CIERA/Northwestern University

Умираща звезда може да излъчва джет (червено), заобиколен от асиметрични мехури материал (жълто и зелено). Движението на този материал в пространство-времето може да предизвиква гравитационни вълни, твърдят изследователите.

Пашкулите от отломки около умиращи звезди биха могли да раздвижат пулсации в пространство-времето, каквито астрономите не са виждали досега.

"Това е потенциален източник на гравитационни вълни, който никога досега не е бил изследван", заявява астрофизикът Оре Готлиб (Ore Gottlieb) от Северозападния университет в Еванстън, щата Илинойс, на 5 юни на пресконференция по време на срещата на Американското астрономическо дружество в Албакърки.

Вълните биха могли да бъдат засечени при най-новия цикъл на работа на LIGO, който започна на 24 май.

След първото засичане на LIGO през 2015 г. всички наблюдавани досега гравитационни вълни са от спираловидния танц на смъртта на два компактни обекта - черни дупки, неутронни звезди или и двете. Тези събития излъчват така наречените кохерентни гравитационни вълни. "Можете да си го представите като оркестър, който свири хармонично", коментира Готлиб.

Вторият тип, некохерентни вълни, се очаква да идват от звездни експлозии като свръхнови. Тъй като тези взривове са сферично симетрични и сравнително бавни, техните вълни са трудни за засичане от LIGO. Те са по-скоро аналог на отделни инструменти, които свирят различни песни по едно и също време.

Готлиб и колегите му разглеждат друг вид звездна смърт, наречена колапсар. Когато масивни звезди колапсират в черна дупка, те могат да излъчват струи материал, движещи се със скорост, близка до тази на светлината. Компютърните симулации на начина, по който се формират тези струи, разкриват пашкул от материал около струята, пълен с горещ, турбулентен газ и отломки, които се разширяват в асиметричен мехур около умиращата звезда, обяснява Готлиб, който представя изследването на 6 юни.

Тъй като мехурът се разширява и си пробива път през звездата, той може да разтърси пространство-времето дотолкова, че да предизвика некохерентни гравитационни вълни, заключават Готлиб и колегите му.

Когато масивна звезда колапсира, тя излъчва струи от материал (червено) и пашкул от други отломки около струите (жълто и зелено). Тази симулация показва как турбулентността в струите и пашкула може да разтърси пространство-времето и да превърне гравитационните вълни, които могат да излъчат, в звук. Кредит: Ore Gottlieb/CIERA/Northwestern University

Понастоящем LIGO и другите детектори - Virgo в Италия и KAGRA в Япония - имат около 1 % шанс да засекат гравитационни вълни от пашкула. При бъдещи операции с подобрени детектори този шанс ще се увеличи.

Улавянето на тези вълни би могло да даде на астрономите възможност да надникнат в най-интимните части на умиращите звезди, които не могат да бъдат изследвани по друг начин - отбелязва Готлиб.

Справка: O. Gottlieb. Jetted and turbulent stellar deaths: New LIGO-detectable gravitational wave sources. American Astronomical Society, Albuquerque, June 6, 2023.

Източник: A simulation of a dying star shows how it could create gravitational waves, Science News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !