Симулации на ранния космос обясняват загадката на антиматерията (видео)

Ударни вълни са разтърсвали ранната Вселена след Големия взрив

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 октомври 2016 в 14:18 4983 0

Вселената, според последните измервания от Европейския сателит Planck, е на 13,8 милиарда години. Благодарение на големи телескопи като космическия телескоп "Хъбъл", стигнахме твърде далече в изучаването на галактиките в ранната Вселена - в момента рекордьор е GN-z11, която е не по-малко на 13,4 милиарда светлинни години от нас. Още по-близо до Големия взрив е, например, космическият микровълнов фон, който е само на 379 000 години след Големия взрив.

Ранната Вселена е пронизвана от ударни вълни, образувани по-малко от една десетохилядна от секундата след Големия взрив, показа ново изследване на базата на изчисления и симулации.

Тези вълни могат да дадат обяснение защо материята доминира над антиматерията във Вселената. Те също така биха могли да разкрият произхода на магнитните полета, които проникват в космоса.

Възможно е някога да се открият следи от тези ударни вълни под формата на гравитационни вълни, пише Science news.

Доклад за изследването е публикуван в Physical Review Letters.

Учените смятат, че ранната Вселена е била неравномерна - някои части са били по-плътни, отколкото други. Тези вълни на плътност, известни като пертурбации, служат за зародиши на звездите и галактиките. Сега учените добавят нови щтрихи в тази картина. Когато вълните се развиват бързо, те стават по-стръмни, подобно на морските вълни в близост до бреговете заради пречупването на вълните.

По подобен начин ударните вълни преминават през област на Вселената, в които плътността се променя рязко, преди да утихне с по-равномерно разпределение на плътността. "По силата на най-простите и най-консервативни допускания за същността на Вселената след Големия взрив такива шокове неизбежно ще се формират", заяви космологът Нийл Турок от Института Периметър за теоретична физика в Ватерло, Канада.

"Интересно е, че никой не ги е забелязал преди", коментира космологът Кеворк Абазаджиян (Kevork Abazajian) от Калифорнийския университет, Ървайн. "Това е важен ефект, ако наистина се е случил".

Тези ударни вълни може да генерират магнитни полета, потенциално давайки отговор на една космологична загадка. Магнитните полета проникват през Млечния път и други части на космоса, но учените не знаят дали те са се появили веднага след раждането на Вселената или много по-късно, след като са се образували галактиките. Ударните вълни могат да обяснят как тези полета може да са възникнали в самото начало на Вселената. Когато две ударни вълни се сблъскат, те създават въртеливи движения, изпращайки спираловидно електрически заредени частици по начин, който може да генерира магнитни полета.

Ударните вълни в плътността на Вселената в ранната й възраст в компютърна симулация. Светлите нюанси показват по-плътни райони на космоса. Дъгообразните линии, които се появяват, са фронтове на ударните вълни, при които плътността рязко се променя.

Ударните вълни биха могли да играят роля и в обяснението защо Вселената е направена предимно от материя. Големият взрив е трябвало да произведе равни количества материя и антиматерия, как в космически мащаби везните са се наклонили в полза на материята е все още неясно. Някои предполагат, че съществуват процеси, които благоприятстват създаването на материя и че това може да се е случило заради неравномерни температури във Вселената. Ударните вълни биха създали резки температурни скокове, които да позволят развитието на такива процеси.

Учените биха могли да проверят тези изчисления като открият гравитационните вълни, получени от сблъсъка на тези ударни вълни. За съжаление, тези гравитационни вълни вероятно биха били твърде слаби, за да могат да се открият със съвременните технологии. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !