Статия в Nature преобръща теорията за еволюцията на звездите

НаукаOFFNews Последна промяна на 15 януари 2018 в 00:00 6171 0

University of Montreal

Тази седмица, Nature публикува статия, която може да оспори теорията на еволюцията на звездите, съобщи phys.org.

"Мисля, че през следващите месеци, звездните астрофизици ще трябва да преправят своите изчисления", каза Жил Фонтен (Gilles Fontaine), професор по физика в Университета на Монреал и един от авторите на статията.

Проучването е на базата на данни, събрани от космическия телескоп "Кеплер".

"Ние успяхме да съставим карта на вътрешността на пулсиращо бяло джудже с прецизност, все едно ако бяхме го нарязали на напречни филийки, за да изучим състава му", разказва водещият автор Ноеми Джамикеле (Noemi Giammichele), от Университета в Тулуза, Франция. Картата показва, че вибрациите на звездата понякога достигат чак до нейния център.

Белите джуджета "са сърцевината на останките от почти 97% от звездите във Вселената", обяснява Робер Ламонтанье (Robert Lamontagne), от Центъра за научни изследвания в астрофизиката към Университета на Монреал. "Когато звездите бавно умират и изстиват под формата на бели джуджета, претърпяват периоди на нестабилност, през които вибрират. Тези дълбоки вибрации -  или звездни земетресения - са ключът, който ни дава възможност да надникнем във вътрешността на тези звездни останки".

От разстояние от 1375 светлинни години от Земята бялото джудже KIC08626021 излъчва светлина, която трудно се вижда от телескопите на Земята. Кеплер обаче може да се фокусира върху него в продължение на дълъг период от време и да се направят така много по-подробни изображения. Благодарение на достъпа си до космическия телескоп авторите са успели да разгледат внимателно тази малка звезда с размера на Земята и нейните вибрации.

Наблюденията на екипа доведоха до редица изненадващи открития, различни от установената теория за последните години на звездите.

По-голямо ядро

При проучването на звездата, която се намира в периферията на съзвездията Лебед и Лира, изследователите откриват, че ядрото от въглерод и кислород е два пъти по-голямо, колкото  прогнозира теорията. "Това е важно откритие, което ще ни принуди да направим преоценка на нашето виждане за това, как умират звездите", коментира Фонтен. "Но са нужни още изследвания, за да се потвърди дали това наблюдение е вярно и за други звезди. То може да е просто аномалия".

"Трябва да се опитаме да възпроизведем тези резултати с други небесни тела, преди да направим някакви заключения", съгласна е Джамикеле. Въпреки че KIC08626021 е първото пулсиращо бяло джудже, идентифицирано от телескопа Кеплер, бяха открити още около 60 по-късно, допълва тя. "Имам достатъчно данни, за да прекараме следващите 20 години, анализирайки ги едно по едно."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !