Ароматът на рози помага на учениците да запомнят, докато спят

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 10 февруари 2020 в 09:47 2107 0

Кредит pexels

Ако хората наистина могат да учат докато спят, може би ключът се крие в обонянието. Ново изследване на деца, публикувано в Scientific Reports, предполага, че нежни миризми, като аромата на роза, може да помогнат за подсилването на специфични спомени през деня. 

Германски учени откриват, че учениците успяват да запомнят нови думи на английски около 30% по-добре, когато ароматни пръчици горят по време на ученето и съня им.  

"Изследването ни показва, че можем да направим ученето по време на сън по-лесно", обяснява Юрген Корнмайер (Jürgen Kornmeier) от Университета на Фрайбург. "Кой би могъл да предположи, че носът ни може значително да помогне за това".

От 50-те години насам учените са запленени от идеята за учене по време на сън, известно като хипнопедия. По принцип се смята, че това се случва благодарение на звуци, например слушайки запис на чужд език докато спите. 

Тази способност обаче може да не съществува наистина. През годините се появяват и изчезват идеите за успеха на хипнопедията, въпреки че наскоро се появяват доказателства, че може би е реална, или поне до известна степен. 

И докато не е възможно просто да се събудите, научили нови факти и данни без осъзнато да сте ги чули, има понятие, наречено целево реактивиране на паметта (targeted memory reactivation (TMR)), което може да помогне по време на съня да се затвърдят знания, които вече сте получили като будни.

Някои доказателства показват, че наличието на нежни звуци по време на съня може да подсилят обработката на спомените, а други проучвания предполагат, че и миризмите може да имат същия ефект. 

През 2007 г. учените успяват да свържат някои спомени с миризма и да ги извикат отново по време на съня, чрез наличието на аромат докато се извършва задачата за запомняне.  

Но това е ефективно само в някои случаи. По време на съня с бързо движение на очите или в будно състояние, повторното усещане на същата миризма не предизвиква същата активация на мозъка, както при балновълновия сън (slow wave sleep (SWS)). 

Тези открития предполагат, че по време на SWS, хипокампусът, който е свързан с краткосрочната памет, се реактивира, отключвайки набор от съдържание, свързано с миризмата.

Въпреки това повечето от изследванията са направени в контролирани лабораторни условия, а не в реални житейски ситуации. Например много от учените въвеждат миризмата само по време на балновълновия сън, но това няма как да се направи освен с изследването на мозъчната активност посредством електроди. 

В новото изследване данните са получени без скъпо оборудване или трудни за повтаряне условия. Учените молят 54 германски ученици в шести клас да учат английски думи вкъщи със запалена ароматна пръчица с миризма на роза на бюрото, на нощното шкафче, или без пръчица. 

Сравнявайки тези, учили с наличие на аромат, с останалите без, учените откриват значителна разлика дори и не в лабораторията, в случаите, в които аромата присъства и през нощта. 

"Едно от особените открития ... беше, че ароматът действа и когато присъства цяла нощ", обяснява Корнмайер. "Това показва, че резултатите могат да се прилагат в ежедневието".

Все пак има причини да останем скептични. Броят на участниците в изследването е малък и тъй като то е провеждано в домашни условия, има повече "шум" в резултатите, отколкото при другите изследвания. Например разстоянието на ученика до източника на миризмата не е контролирано от екипа. Още повече, съществуват някои доказателства, че човекът не може да усеща толкова много миризмите по време на сън.

През 2018 г. учени откриват, че докато пациентите могат да чуват отделни звуци докато спят, няма доказателство, че могат да ги групират, което е необходимо за научаването. 

Необходими са допълнителни изследвания, но дори и запаметяването да е ограничено по време на сън, това не означава, че не съществува.  

Източник: Science alert - Intriguing Small Study Suggests Smelling Rose While Sleeping Could Help Kids Learn

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !