Благодарение на ваксините Африка обяви края на полиомиелита на континента

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 25 август 2021 в 00:00 12425 0

Африка обяви дивият полиомиелит за ликвидиран.

Кредит WHO

Африка обяви дивият полиомиелит за ликвидиран.

25 август 2020 г. е ключова дата за здравеопазването на африканския континент. На тази дата Регионалната комисия по сертифициране на Африка (ARCC) обяви, че на континента вече няма полиомиелит, като повече от 95% от населението е ваксинирано срещу заболяването.

Полиомиелитът, наричан още детски паралич, се причинява от полиомиелитен вирус и се предава по фекално-орален път или по-рядко, чрез капчици от кихане или кашляне на заразен човек. Болестта засяга най-често деца под 5-годишна възраст.

По данни на Световната здравна организация (СЗО), "1 от 200 инфекции водят до необратима парализа. Измежду парализираните, 5 до 10% умират когато дихателните им мускули станат иммобилизирани".

Ваксина срещу заболяването е разработена през 50-те години от Джонас Салк (Jonas Salk), а през 60-те години, разработената от Албърт Сейбин (Albert Sabin) ваксина, приемана през устата, става световен стандарт и до днес.

"Днес е исторически ден за Африка. ARCC има удоволствието да обяви, че регионът успешно покри критериите за сертифициране за ликвидиране на полиомиелита без съобщени случаи на див полиомиелитен вирус в региона в последните четири години", съобщава професор Роуз Гана Фомбан Леке (Professor Rose Gana Fomban Leke), председател на ARCC

Според СЗО глобалните случаи на див полиомиелитен вирус са намалели до над 99% след 1988 г., когато Световната здравна асамблея решава да се справи със заболяването в световен мащаб. Два от трите щама днес са напълно заличени. Дивият полиомиелитен вирус тип 1 остава единствено в Афганистан и Пакистан.

"Това е огромен момент в историята на Африка. Сега бъдещите поколения африкански деца могат да живеят без полиомиелит", добавя д-р Матшидисо Моети (Matshidiso Moeti), регионален директор на СЗО за Африка. "Това историческо постижение стана възможно само благодарение на лидерството и отдадеността на правителства, общности, партньори за глобалното ликвидиране на болестта и филантропи. Искам да почета специално здравните работници и ваксинатори на първа линия, някои от които изгубиха живота си за тази благородна кауза".

През 2018 г. има съобщени само 33 случая на див полиомиелитен вирус, 21 от които са в Афганистан и 12 в Пакистан. Следващото предизвикателство за континента ще е заличаването на вируса, наречен cVDPV2, който се разпространява след имунизация в общности с много лоши здравни и хигиенни условия.

Когато децата се имунизират с оралната ваксина, отслабеният вирус се реплицира в стомаха за кратък период от време и така създава имунитет и натрупване на антитела. В този момент вирусът се и отделя и може да се разпространи в непосредственото обкръжение чрез заразена вода например. При изключително ниски нива на имунизация това може да зарази и други, но това може да предостави защита и на други деца чрез "пасивна" имунизация. Затова е изключително важно имунизацията да бъде масова. При ваксинирани около 3 милиарда деца в световен мащаб са отчетени по-малко от 760 случая на заразяване с cVDPV2, а са предотвратени около 13 милиона потенциални случая на полиомиелит.

Източник: IFLScience - Africa Declared Free Of Wild Polio

>

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !