Една проста замяна на готварската сол би могла да спаси милиони животи

Ваня Милева Последна промяна на 07 септември 2021 в 00:01 20005 1

Кредит: Jason Tuinstra/Unsplash

Добавянето на правилното количество сол подобрява вкуса на почти всяко пикантно ястие, но твърде много от тази евтина и изобилна съставка е вредно. По -конкретно, твърде много натрий е вреден за нас и натрият е един от двата основни елемента, които изграждат солта - химичното съединение натриев хлорид.

Има много проучвания, изследвали връзките между излишните нива на натрий в храната и здравословните проблеми - като например повишения риск от сърдечно-съдови заболявания.

В същото време други проучвания очертават въздействието върху здравето на недостатъчното количество калий в храната, което има отрицателен ефект върху кръвното налягане.

Оказва се, че има продукт - достъпен в много супермаркети - може да смекчи и двата проблема едновременно - заместител на солта, които са проектирани да имат вкус точно като готварската сол, но имат намалени нива на натрий и добавени количества калий.

Въпреки добрите прогнози за заместителите на солта обаче, липсват големи клинични проучвания, измерващи тяхното въздействие върху риска от инсулт, сърдечни заболявания и смърт, така че остават въпросът за това колко са ефективни.

Едно огромно проучване, проведено в Китай, изглежда показва, че почти всички биха имали полза от замяната.

"Почти всеки по света яде повече сол, отколкото трябва", коментира клиничният епидемиолог Брус Нийл (Bruce Neal) от Джорджския институт за глобално здраве (George Institute for Global Health) в Австралия.

"Ако солта се смени със заместител на солта в световен мащаб, ще има няколко милиона предотвратени преждевременни смъртни случаи всяка година".

В проучването Нийл и неговият екип изследват над 20 000 жителите от селските райони в Китай, като набират участници с анамнеза за инсулт или лошо кръвно налягане. Хората идват общо от 600 села, със средна възраст около 65 години в началото на проучването.

В експеримента половината участници получават безплатни доставки на заместител на солта, които да използват за хода на изпитването (замислен като петгодишен експеримент, но леко засегнат от пандемията COVID-19).

Заместителят на солта, който им е даден, включва по-малко натрий и добавен калий и са насърчавани да го използват по-пестеливо, отколкото обикновено, за да увеличат максимално общото намаляване на натрия.

Междувременно другата половина от селяните са контролна група и продължават да използват сол при готвенето и приготвянето на храната, както винаги.

В края на проучването се наблюдава забележим контраст в здравните резултати на тези две групи.

Като цяло, приблизително пет години след началото на експеримента, над 4000 от участниците са починали, като над 3000 са претърпели инсулт, а над 5000 са имали някакво голямо сърдечно-съдово събитие - тъжни и жалки резултати, но не и неочаквани предвид тяхната възраст и здравето им в началото на процеса.

Сред резултатите обаче групата със заместители на солта е значително по-малко вероятно да получи инсулт в сравнение с редовните консуматори на сол (29,14 събития срещу 33,65 събития на 1000 човеко-години ), както и по-ниски шансове за големи сърдечно-съдови събития (49,09 събития срещу 56.29 събития) и смърт (39.28 събития срещу 44.61 събития).

Изследователите съобщават, че техните резултати ефективно потвърждават предишното моделиране в Китай, което предполага, че заместването на солта, проведено на национално ниво, може да спаси живота на приблизително 460 000 души всяка година, просто като предотвратява ранната смърт, свързана с последиците за здравето от прекомерната консумация на натрий.

Като разширение - и тази част е хипотетична - изследователите предполагат, че една проста замяна би спасила милиони животи годишно, ако хората по целия свят преминат от обикновена сол към нейната по-здравословна, леко променена алтернатива.

Една потенциална бариера на тези защитни ефекти може да се дължи на различните начини на приготвяне на храна в различните страни.

В Китай няма традиция да се използва преработена храна, а диетичната сол може да се добавя по време на приготвянето на храната.

Но в голяма част от света за запазване на храните, които се продават, се добавя много натриев хлорид. Затова, за да има ефект, използването на заместители на солта трябва да бъде не само в домашната кухня, но и в хранителната индустрия.

Що се отнася до цената, няма толкова голяма разлика според изследователите. Заместителят на солта струва около 50 процента повече - но като се има предвид колко евтина е обикновената сол и колко малко обикновено е необходимо за готвене, замяната не изисква много средства, особено предвид предимствата.

„Докато заместителите на солта са малко по-скъпи от обикновената сол, те все още са много евтини - само няколко долара годишно в повече“, отбелязва Брус Нийл.

"Това е най-ценното изследване, с което някога съм се занимавал".

Справка: Effect of Salt Substitution on Cardiovascular Events and Death
Bruce Neal, M.B., Ch.B., Ph.D., Yangfeng Wu, M.D., Ph.D., Xiangxian Feng, Ph.D., Ruijuan Zhang, M.Sc., Yuhong Zhang, M.Med., Jingpu Shi, Ph.D., Jianxin Zhang, Ph.D., Maoyi Tian, Ph.D., Liping Huang, Ph.D., Zhifang Li, M.Sc., Yan Yu, Ph.D., Yi Zhao, Ph.D., et al. The NEJM, August 29, 2021
DOI: 10.1056/NEJMoa2105675

Източник: Making 1 Simple Substitution For Table Salt Could Save Millions of Lives, Study Shows
PETER DOCKRILL, sciencealert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2005

1

CPAMOTA

08.09 2021 в 10:10

"Оказва се, че има продукт - достъпен в много супермаркети."
И заместителят който го има в магазините Е???????