Гангрена, загуба на слуха и диария - ефекти на COVID-19 в Индия? Недоказано

Ваня Милева Последна промяна на 16 юни 2021 в 00:01 5353 0

Кредит Pixabay

Индийски лекари съобщават, че пациенти с COVID-19 имат необичайни симптоми, които може да се дължат на силно инфекциозният вариант Делта. Те включват гангрена и загуба на слуха, като симптомите стават все по-чести при пациенти с COVID-19 от всички възрасти.

Тревожни подробности за симптомите са съобщени от Bloomberg на 7 юни и последвани от Daily Mail и Daily Mirror във Великобритания, където вариантът Делта сега представлява 91% от новите случаи на COVID.

Силно инфекциозният вариант е регистриран в 67 страни и става все по-разпространен по целия свят. Но тъй като няма достатъчно секвенирани проби, изпратени до лабораториите в Индия, липсват и достатъчно доказателства, за да се знае със сигурност дали симптомите са уникални за варианта или са причинени от COVID по-общо, което вече е свързано с необичайни симптоми като диария и проблеми с кръвообращението.

Вариантът Делта се смята, че е с 60% по-заразен от варианта Алфа, който в момента е най-разпространен в САЩ. Той също така има мутации, които означават, че може частично да избегне имунния отговор.

Статия, публикувана в Public Health England от май, съобщава, че ваксините Pfizer и AstraZeneca са съответно 88% и 60% ефективни срещу варианта Делта след двете дози.

Д-р Ганеш Манудхан (Ganesh Manudhane), консултант кардиолог в болница Seven Hills в Мумбай, споделя пред Insider, че е виждал четирима пациенти годишно с малки кръвни съсиреци, причиняващи гангрена, сериозно състояние, при което загубата на кръвоснабдяване води до некроза на телесната тъкан. Сега има такива пациенти всяка седмица, съобщава лекарят.

"Подозирам, че това може да се дължи на варианта Делта, поради увеличения брой случаи", заявява Манудхан, но добавя, че не е проверил с генетичен тест пациентите, за да е сигурен, че става въпрос за варианта Делта. Но все пак този вариант е най-често срещан вариант на COVID в страната.

Д-р Абдул Гафур (Abdul Ghafur), консултант по инфекциозни болести в болница "Аполо" в Ченай, заявява пред Insider, че е имал много повече случаи на хора с COVID-19 с диария, отколкото през първата вълна през 2020 г.

Но "всички изводи от местни лекари в цялата страна се основават на техния клиничен опит, а не на публикувани данни", подчертава д-р Гафур.

Не е ясно колко хора в Индия са заразени с Делта в сравнение с други варианти. Това е един от трите подобни вирусни щама, произхождащи от Индия.

Някои статистически данни групират тези три заедно и не всички положителни тестове за коронавирус се секвенират в лабораториите, за да се проверят вариантите. Към април 0,75% от всички случаи в Индия са били секвенирани, според доклад в Nature. От началото на пандемията в страната са регистрирани 29,45 милиона случая.

Тази липса на данни затруднява изследването на варианта.

Гафур добавя, че "въпреки че е вторият по брой пациенти с [COVID-19] в света, водещият изследователски институт в Индия, Индийският съвет за медицински изследвания, не е провел никакви научни изследвания, които да имат стойност".

Анураг Агарвал (Anurag Agarwal), директор на Института по геномика и интегративна биология в Делхи, заявява пред Insider, че няма ясна връзка между варианта Делта и атипичните симптоми.

Според Агарвал нарастването на хората с атипични симптоми може да се дължи на увеличаването на общите случаи на COVID в Индия, а не на нарастването на варианта Делта.

Нийл Фъргюсън (Neil Ferguson), директор на MRC Центъра за глобален анализ на инфекциозни болести в Imperial College London, обяснява на брифинг във Великобритания в сряда, че когато голям брой хора се разболеят, може да има редица редки състояния, които не са типични.

Във Великобритания се обработват до 20 000 теста всяка седмица, отбелязва д-р Джефри Барет (Jeffery Barrett), директор на инициативата за геномика COVID-19 в Института Wellcome Sanger, Великобритания на същия брифинг. За сравнение INSACOG, група изследователски лаборатории, която провежда секвенирането на Индия, съобщава, че е секвенирала над 10 000 проби, откакто е създадена през декември.

Барет заяви на брифинга, че няма данни, които да предполагат, че вариантите на Делта причиняват различни симптоми от тези на другите варианти.

По-рано ви съобщихме, че в Индия COVID-19 е довел до нарастване на случаите на потенциално фатална гъбична инфекция, наречена мукормикоза, известна като "черна гъба". 

Източник: Doctors in India are reporting COVID-19 patients with gangrene, hearing loss, and diarrhea — but there's not enough data to prove they're caused by the Delta variant, Business Insider

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !