Херпесът вероятно е завладял хората, когато за първи път са започнали да се целуват

Ваня Милева Последна промяна на 29 юли 2022 в 00:01 4123 0

Кредит Pxhere

Ново проучване показва, че вирусът, причиняващ съвременните ранички около устата, вероятно се е разпространил, когато романтичните целувки са станали обичайна практика при ухажване. Откритията са следствие от първото успешно секвениране на генома на древни нишки на херпесни вируси, които обикновено причиняват ранички по устните.

За херпеса на лицето, с който се сблъскват около 3,7 милиарда от нас в световен мащаб, трябва да благодарим на вируса HSV-1, който изглежда се е появил като доминиращ щам през бронзовата епоха преди около 5000 години според нова статия, публикувана в Science Advances. Авторите смятат, че перфектната комбинация от човешка миграция, увеличаване на гъстотата на населението и появата на сексуално-романтичните целувки вероятно е дала началото на доминиращите линии, които са се запазили до съвременната епоха.

"Вирус като херпеса еволюира в много по-дълги срокове. Лицевият херпес се крие в своя гостоприемник цял живот и се предава само чрез орален контакт, така че мутациите настъпват бавно в продължение на векове и хилядолетия", коментира съавторът на статията д-р Шарлот Холдкрофт (Charlotte Houldcroft) от Департамента по генетика в Кеймбридж.

Предишните генетични данни за херпеса датират едва от 1925 г., така че ако Холдкрофт и колегите ѝ са искали да разберат по-добре как еволюират ДНК вируси като този на херпеса, е трябвало да се върнат много по-назад.

За щастие те откриват древните образци на херпес в четирима души, които са живели в период на повече от 1000 години. От тях те успели да извлекат вирусна ДНК от корените на зъби, съдържащи геноми на херпес, като най-старият от тях датира от късната желязна епоха преди около 1500 години.

Кредит: Dr Barbara Veselka

Сравнявайки ДНК на тези древни примери за херпес със съвременните щамове, екипът успява да установи времева линия за еволюцията на вируса, която разкрива нещо интересно.

"Всеки вид примати има някаква форма на херпес, така че предполагаме, че той е с нас, откакто нашият собствен вид е напуснал Африка", отбелязва съавторът д-р Кристиана Шейб (Christiana Scheib), научен сътрудник в колежа "Сейнт Джон", Университета в Кеймбридж, и ръководител на лабораторията за древна ДНК в Университета в Тарту.

"Преди около пет хиляди години обаче се е случило нещо, което е позволило на един щам на херпеса да изпревари всички останали, вероятно увеличаване на броя на предаванията, което може да е свързано с целувките."

Целувката се появява за първи път в човешката история в ръкопис от бронзовата епоха, в който се посочва, че практиката да се притискат частите на устата като средство за изразяване на обич може да се е разпространила на запад от Южна Азия в Европа и Евразия.

Макар пандемии като COVID-19 да означават, че съвременните хора са напълно наясно с потенциалното разпространение на патогени в резултат на подобни взаимодействия, ролята на целувката при заболяванията е отдавна осъзната. Римският император Тиберий със сигурност не е обичал целувките, като според сведенията се е опитал да забрани целуването по време на събития като средство за контрол на болестите, потенциално в отговор на щам на херпес.

Освен от любопитство, по-доброто разбиране на вируси като херпеса, които засягат толкова много хора и които имат потенциал да бъдат фатални, може да допринесе за нашето управление както на HSV-1, така и на други заболявания.

"Само генетични проби, които са на стотици или дори хиляди години, ще ни позволят да разберем как ДНК вирусите като херпес и маймунска едра шарка, както и нашите собствени имунни системи, се адаптират в отговор", заключава Холдкрофт.

Изследователите възнамеряват да продължат работата си още по-назад в човешката история, както се изразява Шейб: "Неандерталският херпес е следващата ми планина, която трябва да изкача."

Справка: Guellil, M., et al. (2022) Ancient herpes simplex 1 genomes reveal recent viral structure in Eurasia. Science Advances. doi.org/10.1126/sciadv.abo4435.

Източник: Cold Sore Virus Probably Took Over When Romantic Kissing First Took Off Among Humans, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !