Коляно може да се "ремонтира" с хрущяла на носа според немски лекари

Нов начин за възстановяване на коленни стави - с помощта на носа

Ваня Милева Последна промяна на 26 февруари 2024 в 08:08 3838 1

Нов начин за възстановяване на коленни стави - с помощта на носа

Кредит PICRYL

Нов начин за възстановяване на коленни стави - с помощта на носа

Повреденото коляно може да бъде възстановено с помощта на хрущял от носната преграда. Този метод може да замести протезирането и вече е успешно тестван.

За иновативен начин за борба с увреждането на колянната се съобщава университетската болница във Вюрцбург, Германия. Като част от проекта ENCANTO ("магия" на испански) лекарите са доказали, че хрущялните лезии в коляното могат да бъдат излекувани чрез вземане на тъкан от парче хрущял, разположено в носната преграда на пациента. Безопасността на метода бе потвърдена от международен екип върху повече от 100 пациенти в предишно проучване на Университетската болница в Базел, Швейцария.

"Ние вземаме малко парче хрущял от носната преграда на нашите пациенти, култивираме го върху структурно поддържаща колагенова матрица и го имплантираме четири седмици по-късно в увреденото коляно, за да регенерираме хрущяла", обяснява д-р Оливър Пулиг.

Нараняванията, с които се занимават лекарите в ENCANTO, се случват например след злополука, тоест в "нетипични" ситуации. Проучването вече ще включва по-чести хрущялни лезии.

Лекарите ще проверят дали разработеният метод може да се превърне в алтернатива на протезирането в борбата срещу заболяване като пателофеморален остеоартрит (артрит на колянната става) - увреждане на хрущяла на задната повърхност на колянното капаче и противоположната бедрена кост. 

Лекарите отбелязват, че въпреки относителната простота на имплантиране на хрущялна тъкан от носа, възникват трудности, свързани с нейния състав. Тъй като имплантът се състои от живи клетки, които могат да се държат непредвидимо, поддържането на високото му качество е по-трудно, отбелязват авторите на проекта:

"Имаме нужда от повече данни, за да разберем защо например клетките на един човек не растат толкова добре, колкото на друг човек. Освен това работим върху метод за наблюдение на качеството и жизнеспособността на клетките през целия процес в реално време, а не само в края."

Кредит: Mike Devlin/Science Source

"В изследването на носа тествахме и процедура, за която е нужно по-малко време, при която клетките бяха култивирани върху матрицата само за два дни. Качеството бе задоволително, но по-зрялата матрица беше по-стабилна. Тя също бе предпочитана от хирурга, който в крайна сметка поставя новата тъкан, направена от автоложни (собствени) клетки, върху дефектната област в хрущяла и я зашива с интактната хрущялна тъкан", съобщава Оливър Пулиг.

Трябва да се отбележи, че вече не е необходима автоложна кръв за култивиране на клетки и могат да бъдат произведени две матрици вместо една. Този напредък също така позволява лечение на големи участъци от хрущялни дефекти.

Ако имплантите, базирани на тъкан от носната преграда, се превърнат в ефективна алтернатива на протезирането, тогава ще настъпи истинска революция в лечението на увреждане на хрущяла, коментира Пулинг.

Сега традиционно на пациенти с диагнози от този тип се предписват болкоуспокояващи или им се поставя изкуствена става.

В световен мащаб над 500 милиона души страдат от болезнените и инвалидизиращи ефекти на артрита в колянната става. Тъй като нивата на затлъстяване продължават да се покачват и очакваната продължителност на живота се увеличава, същото се отнася и за разпространението на това често срещано заболяване.

Справка: Nasal chondrocyte-based engineered autologous cartilage tissue for repair of articular cartilage defects: an observational first-in-human trial; Marcus Mumme, Andrea Barbero, Sylvie Miot, Francine Wolf et al.
The Lancet; Published: October 22, 2016 DOI: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(16)31658-0 

Източник: When the Nose Goes to the Knee, Universität Würzburg

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

27.02 2024 в 22:13

стволови клетки му е майката

тестват се в момента терапиите