Козината на ленивеца може да спаси човешки животи

В козината на ленивците се развива цяла екосистема, която би могло да се използва в борбата с антибиотичната резистентност, но напредъкът е очаквано бавен.

Ваня Милева Последна промяна на 03 май 2023 в 00:01 3138 0

ленивец (Bradypus variegatus)

Кредит Pixabay

Bradypus variegatus е един от двата вида ленивци, в чиято козина са открити микроорганизми с потенциал за борба с антибиотичната резистентност. Ленивец в Пуерто Виехо, Коста Рика.

В козината на ленивците се крият бактерии, които произвеждат антибиотици, които могат да спасят човечеството.

Антибиотиците са изиграли важна роля за удвояването на продължителността на човешкия живот през последния век. Въпреки това специалистите в областта на медицината и общественото здраве отправят все по-тревожни предупреждения за нарастващата антибиотична резистентност. В резултат на нея вече умират повече от един милион души годишно. Ако не успеем бързо да намерим заместители, дори лека операция може да се превърне в игра на руска рулетка.

Почти сигурно е, че има решение. Милиони биологични видове са разработили свои собствени начини за справяне с патогенните бактерии - задачата е да бъдат открити, адаптирани и разработени. Изследователите, които се опитват да изпълнят първата от тези стъпки, търсят в океаните, дъждовните гори и пустините нови източници на антибиотици.

Сега в статия в списание Environmental Microbiology се посочва, че е налице специфична екосистема в тропическите гори - козината на ленивеца.

Без инфекции

Ленивците се хранят с толкова нискоенергийна храна, че дори почистването на козината им по начина, по който го правят другите бозайници, е твърде голямо усилие. 

"Ако погледнете козината на ленивеца, ще видите движение: ще видите молци, ще видите различни видове насекоми", разказва пред АФП д-р Макс Чавария (Max Chavarria) от Университета на Коста Рика. "Очевидно е, че когато има съвместно съществуване на много видове организми, трябва да има и системи, които да ги контролират."

Джуди Авей-Аройо (Judy Avey-Arroyo) ръководи убежище за ленивци, пострадали при срещи с хора, животни или технологии, и е забелязала нещо необикновено.

"Никога не сме приемали болен ленивец", споделя тя пред АФП. "Получавали сме ленивци, които са били изгорени от електропроводи и цялата им ръка е просто унищожена... и нямат никаква инфекция."

Какъвто и метод да използват ленивците, за да се справят със супербактериите, той може да се използва върху големите бозайници - и следователно може би и върху нас.

Чавария и съавторите му взимат проби от козината на 28 дву- и трипръсти ленивци, докарани в убежището на Авей с наранявания. Шест рода бактерии са често срещани в пробите и екипът идентифицира девет щама Brevibacterium и Rothia, които произвеждат молекули, борещи се с болестите.

Авторите отбелязват, че макар микробиомът на човешката кожа и коса да е подробно проучен, малко се знае за формите на живот, живеещи по други бозайници, дори по-познати от ленивците.

Проучване от 2018 г. съобщи за открит нов тип антибиотик при анализ на повече от хиляда почвени проби. (вж "Откриха нов тип антибиотици в почвата, способни да преборят супербактериите")

Дълъг е пътят от идентифицирането на това, което действа в козината на ленивеца, до успешното му прилагане при хората. Веществата, които екипът е идентифицирал, трябва да бъдат подробно тествани както за ефективност, така и за странични ефекти. По-вероятно е те да вдъхновят производството на молекули с подобна структура, които са по-подходящи за целта, отколкото да бъдат използвани тези от козината на ленивците.

„Преди да мислим за приложение в здравеопазването на хората, важно е първо да разберем... какъв тип молекули са включени“, обяснява Чавария.

Този процес изисква много време и огромни инвестиции. Много обещаващи кандидати, открити в други среди, кипящи от живот, седят непроверени в лабораторните архиви в очакване на финансиране.

Антибиотичната резистентност

Антибиотичната резистентност според Световната здравна организация (СЗО) "има потенциала да засегне всеки, на всяка възраст, във всяка страна".

Много учени определят антибиотичната резистентност за една от най-големите световни заплахи за 21 век.

Сред мерките, които се предприемат, на първо време са тези, които се опитват да ни убедят да вземаме по-малко антибиотици. Това е така, защото колкото повече вземаме, толкова по-резистентни стават бактериите. Но може би главната вина носят птицевъдите, които за да увеличат теглото на пилетата несъзнателно предизвикват лекарствената резистентност на бактериите.

Но въпреки призивите на СЗО лекарите да изписват по-малко антибиотици, употребата на антибиотици в Китай, Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка ще нарасне двойно до 2030 г., и така резистентността ще се разпространи.

Справка:

Източник:

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !