Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Могат ли енергийните напитки или добавките с таурин да ни дадат "крила"?

Ваня Милева Последна промяна на 10 юни 2024 в 00:00 2245 0

Кенове Red Bul

Кредит Pxhere

Има ли най-популярната енергийна напитка в света Red Bull съставки, които могат да оправдаят слогана "Red Bull дава крила"

Има ли най-популярната енергийна напитка в света Red Bull съставки, които могат да оправдаят слогана "Red Bull дава крила"?

Да отговори на този въпрос се заел д-р Джо Шварц (Joe Schwarcz) от Университета Макгил в Монреал, Канада в статия, публикувана в сайта на университета.

В енергийната напитка освен кофеинът, който наистина е стимулант, се съдържат някои витамини от група В, глюкуронолактон и таурин. Ако някой реално има недостиг на витамини от група В, може наистина да му липсва енергия, но такъв дефицит рядкъ би се получил в развития свят, особено сред хората, които могат да отделят пари за енергийна напитка.

Глюкуронолактонът може даде лек прилив на енергията, но при положение, че сте плъх, принуден да плува в продължение на 30 минути, след като е инжектиран с веществото. Но дори и тук има едно но. Глюкуронолактонът не успява да повлияе на издръжливостта при първото 30-минутно плуване, но подобрява ефективността в сравнение с физиологичен разтвор при второто и третото плуване.

Сега за таурина. Това е аминокиселина, която се среща навсякъде в човешкия организъм, въпреки че нейната функция не е ясна. За разлика от други аминокиселини, тя не се включва в протеините, но е необходима за нормалната функция на скелетните мускули и сърдечния мускул. На теория способността за физически усилия е ограничена при индивиди с ниско ниво на таурин, но такъв дефицит е практически невъзможен, като се има предвид, че тауринът се среща в изобилие в храната и във всеки случай може да се синтезира в организма от аминокиселината цистеин, която влиза в състава на много протеини и пептиди. Името "таурин" произлиза от "taurus", латинската дума за бик, но терминът не е вдъхновен от силата на животното. Той е измислен поради това, че тауринът е изолиран за първи път от жлъчката на бик през 1827 г. от немски учени Фридрих Тидеман и Леополд Гмелин.

Въпреки че тауринът няма да даде крила на никого, той има някои интересни свойства.

При хората нивата на таурин намаляват с възрастта и по-ниските нива на таурин и неговите метаболити се свързват със затлъстяване, диабет, хипертония и възпаление. Това повдига въпроса за потенциалните ползи от добавките с таурин.

Може ли да бъде "еликсирът на живота и дълголетието", както предполага д-р Виджай Ядав (Vijay Yadav), генетик от Колумбийския университет, който е водещ изследовател в проучване, публикувано в престижното списание Science с привлекателното заглавие "Дефицитът на таурин като двигател на стареенето" (Taurine Deficiency As a Driver of Aging)? Проучването включва повече от 50 учени от цял ​​свят и описва хранене с таурин на мишки, маймуни и червеи, за да се изследва ефектът на съединението върху стареенето. Продължителността на живота на третираните мишки се е увеличила с 10 до 12 процента в сравнение с контролна група, която не е получавала добавки, а третираните червеи също са живели по-дълго.

Дефицитът на таурин като двигател на стареенето. Концентрацията на таурин в кръвта намалява с напредването на възрастта (горе вляво). Обръщането на този спад чрез добавяне на таурин увеличава продължителността на здравословния живот при мишки и червеи, но не и при дрожди (долу вляво и горе в средата). Добавянето на таурин повлиява няколко отличителни белега на стареенето (в средата). При хората по-ниските концентрации на таурин се свързват с множество заболявания (горе вдясно). Рандомизирано контролирано клинично изпитване при хора е оправдано за оценка на ефектите на таурина против стареене (долу вдясно). BMI (ИТМ), индекс на телесна маса. Кредит: Parminder Singh et al.

Докладът става още по-интересен, защото мишките не само са живели по-дълго, но и са имали подобрена "продължителност на живота в добро здраве". В крайна сметка да живееш по-дълго не е много забавно, ако не си здрав.

Изследователите установяват, че лекуваните мишки се справят по-добре от контролите, когато става въпрос за функционирането на техния панкреас, мозък, черва и имунна система. Те също имат подобрена здравина на костите и по-силни мускули. Увреждането на ДНК, отличителен белег на стареенето, също е намалено. Опитът не е достатъчно дълъг, за да се изследва продължителността на живота на маймуните, но подобно на мишките, тези животни също показват подобрение в параметрите на здравето. Всичко това изглежда показва, че трябва бързо да поръчаме добавки с таурин или поне да посегнем към кутията Red Bull, за да забавим проклятието на стареенето.

Но да видим малко числа.

Участниците в експериментите са получавали един грам таурин на килограм телесно тегло. За човек с тегло 65 kg, това означава 65 грама. Кутия Red Bull съдържа 1 грам. Дори и най-заклетият фен на Red Bull не би успял да изпие 65 кутии от напитката. Ще бъде ли полезна много по-малка доза таурин, няколко грама на ден? Без клинично изпитване върху хора не може да се направи дори предположение.

Проучване с един участник: Брайън Джонсън

Биохакерът Брайън Джонсън и неговите съветници правят може би най-екстремното проучване на таурина (и не само). Джонсън приема три грама от добавката на ден. Заедно с 26 други добавки.

Кой е Брайън Джонсън?

На 13 октомври 2021 г. Джонсън обявява, че ще опита да се пребори със стареенето в проект, наречен Blueprint. Джонсън твърди, че е подобрил някои биомаркери чрез практики, включително калорийно ограничаване и периодично гладуване, голям брой добавки и лекарства, строг график за сън и чести диагностични тестове сред други методи.

Опитите му са посрещнати с критики от някои експерти в области, свързани със стареенето. Например Андрю Стийл заявява, че генетиката играе най-голямата роля в определянето на продължителността на живота на човек и че никакви практики, които Джонсън прави, не могат да променят генетиката.

Брайън Джонсън истински феномен. Той е мултимилионер, който натрупва състояние, продавайки основания от него бизнес за обработка на плащания PayPal и сега посвещава живота си на забавянето на хода на времето. По време на интервюта той често носи тениска с надпис "DON'T DIE" (Не умирай). Може да закупите такава от неговата компания, Blueprint, заедно с добавките, които приема. Тениската струва само 24 долара, но ако искате да следвате стъпките на Джонсън, добавките могат да ви струват стотици долари на месец.

Въпреки че Джонсън прави изявления като "смъртта може да не е неизбежна", едва ли наистина мисли, че може да надбяга Онази с лосата. Той гледа на себе си като на експеримент, за да види дали биологичният часовник може да бъде забавен използвайки резултатите от научни изследвания в тази област. Той няма научна подготовка и се доверява на всяко изследване, което показва някаква полза в някое публикувано проучване, било то върху клетъчна култура, червей, муха или животно.

Джонсън е съставил сам режима си, за който твърди, че може да обърне хода на биологичното стареене и да удължи живота му. Той приема многобройни добавки, сред които са глюкозамин, куркума, какаови флаваноли, мелатонин, коензим Q10, ашваганда, сулфорафан, генистеин, хиалуронова киселина, тестостерон, чесън, джинджифил и таурин. След това са N-ацетилцистеин, никотинамид рибозид, тирозин, грахов протеин, калциев алфа-кетоглутарат и нордихидрогваяретична киселина. Приема и такива лекарства с рецепта като метформин, рапамицин и 17-алфа естрадиол, за които има намеци, че могат за помогнат за дълголетието. Освен добавки, Брайън следва веганска диета, гладува по 18 часа на ден, включва се в брутален режим на упражнения, а също и използва тренажор на корема си, който според него произвежда същия ефект като 20 000 коремни преси, стимулирайки основните му мускули.

Той също така подчертава важността на съня, въпреки че не е ясно колко добре спи с устройство, прикрепено към пениса му, за да следи степента на нощните му ерекции, което според него е мярка за стареене.

В какво състояние е Джонсън?

Той със сигурност изглежда стегнат, а честите му ЯМР и тестове за множество биомаркери показват, че биологичната му възраст наистина е по-малка от реалната му възраст.

Това е доста интересно, но все пак е изследване с един брой участник (n=1), което в науката по никакъв начин не представлява доказателство.

Що се отнася до таурина, не, няма да помогне да ни поникнат крила.

Справка:

Munteanu C, Schwartz B. B Vitamins, Glucoronolactone and the Immune System: Bioavailability, Doses and Efficiency. Nutrients. 2023 Dec 20;16(1):24. doi: 10.3390/nu16010024. PMID: 38201854; PMCID: PMC10780850.

Parminder Singh et al., Taurine deficiency as a driver of aging. Science 380, eabn9257(2023). DOI: 10.1126/science.abn9257

Източник: Can Energy Drinks or Taurine Supplements Give You Wings?, McGill University

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !