
Растителните мазнини, употребявани в ежедневните храни от пържени картофи до дресинги за салати, може конкретно да стимулират растежа на най-трудната за лечение форма на рак на гърдата според новаторско изследване публикувано миналата седмица в Science.
Изследователи от Медицинския колеж към Университета Корнел откриха, че линоловата киселина – омега-6 мастна киселина, изобилстваща в масла от семена като соево и слънчогледово олио – ускорява растежа на агресивен "тройно отрицателен" рак на гърдата чрез активиране на решаващ път на клетъчен растеж.
Това откритие потенциално обяснява защо десетилетия проучвания, изследващи връзките между хранителните мазнини и рака, са дали противоречиви резултати. Механизмът изглежда по-скоро специфичен за подтипа на рака, отколкото универсален.
"Това откритие помага да се изясни връзката между диетичните мазнини и рака и хвърля светлина върху това как да се определи кои пациенти могат да се възползват най-много от специфични хранителни препоръки по персонализиран начин", обяснява главният автор на изследването д-р Джон Бленис (John Blenis), професор по изследване на рака в Медицинския колеж към Университета Корнел (Weill Cornell Medicine).
Тройно негативният рак на гърдата, който засяга приблизително 15% от пациентите с рак на гърдата, няма три молекулярни рецептора, към които са насочени обичайните лечения, което го прави особено предизвикателство за ефективно лечение.
Изследователите откриват, че линоловата киселина активира основен растежен път, наречен mTORC1, но само при тройно негативни ракови заболявания на гърдата. Това се случва, защото тези видове рак произвеждат високи нива на протеин, наречен FABP5, който се свързва с линолова киселина и задейства механизма на растеж.
При моделни животни мишки с тройно отрицателен рак на гърдата, животните, приемащи храна с високо съдържание на линолова киселина, показват повишен туморен растеж. Екипът също така открива повишени нива както на FABP5, така и на линолова киселина в кръвни проби от новодиагностицирани пациенти с тройно отрицателен рак на гърдата.
Констатациите може да имат особено значение за съвременните западни диети. Консумацията на линолова киселина се е увеличила драстично от 50-те години на миналия век с увеличеното използване на масла от семена в пържени и ултра-преработени храни. Тази диетична промяна е паралелна с нарастващите нива на някои видове рак, въпреки че преди това не е установена причинно-следствена връзка.
"Възможно е да има по-широка роля за сигнализирането на FABP5-mTORC1 при други видове рак и дори при общи хронични заболявания като затлъстяване и диабет", отбеляза д-р Никос Кундурос (модели), първи автор на изследването и научен сътрудник в лабораторията на проф. Бленис.
Източници на линолова киселина. Кредит: Google
Въпреки че изследването не предполага, че всеки трябва да елиминира линоловата киселина от диетата си - тя е основно хранително вещество, необходимо за множество телесни процеси - то насочва към по-персонализирани хранителни насоки за пациенти с рак. Проучването предполага, че FABP5 може да служи като биомаркер за идентифициране на това кои пациенти могат да имат най-голяма полза от намаляването на приема на храни с високо съдържание на омега-6 мастни киселини.
Изследователският екип вече е открил доказателства, че същият механизъм може да засили растежа при определени подтипове рак на простатата, което предполага по-широки последици отвъд рака на гърдата.
Това проучване отбелязва това, което изследователите смятат, че е първата ясна демонстрация на специфичен биологичен механизъм, свързващ тази обичайна хранителна съставка с прогресията на рака, като потенциално отваря врати за нови стратегии за лечение, насочени към пътя FABP5-mTORC1.
За пациентите с тройно негативен рак на гърдата, при които в момента липсват таргетни терапии, тези открития биха могли в крайна сметка да доведат както до диетични интервенции, така и до фармацевтични подходи, които нарушават този новооткрит механизъм на растеж.
Справка: Nikos Koundouros et al. , Direct sensing of dietary ω-6 linoleic acid through FABP5-mTORC1 signaling. Science 387,eadm9805 (2025). DOI: 10.1126/science.adm9805
Източник: Common Cooking Oil Fuels Aggressive Breast Cancer Growth, Weill Cornell Medical College
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
dolivo
Полетът на Starliner до МКС през 2024 г. е бил много по-драматичен, отколкото знаем (видео)
dolivo
Загадка: Как са се озовали инструменти, подобни на неандерталските, в Източна Азия - разстоянието е континент?
dolivo
Варна става част от Световно космическо парти с кратки видеоклипове и техно груув парти
Имане Хелиф
Анусът може да е еволюирал от отвор, първо използван за отделяне на сперма